Κοσμος

Υλικά για βόμβες, τουφέκια και πυρομαχικά στο σπιτικό «οπλοστάσιο» του εκτελεστή του Ντάλας Μάικα Τζόνσον

Νέες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133083-302809.jpg

Υλικό για την κατασκευή βόμβας, τουφέκια, πυρομαχικά και ένα περιοδικό για στρατιωτικά θέματα βρέθηκαν στο σπίτι του υπόπτου δράστη της ένοπλης επίθεσης στο κέντρο του Ντάλας που στοίχισε τη ζωή σε πέντε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά της χρήσης αστυνομικής βίας.

image

Ο ύποπτος, Μάικα Τζόνσον, 25 ετών, έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία του Ντάλας. Ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης του Τέξας, Μάικ Ρόλινγκς, δήλωσε ότι οι αρχές εκτιμούν ότι ο 25χρονος ελεύθερος σκοπευτής έδρασε μόνος. «Πιστεύουμε ότι η πόλη είναι πλέον ασφαλής», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος του Ντάλας.

image

Στο μεταξύ, οργισμένες αναρτήσεις κατά των λευκών βρέθηκαν σε σελίδα στο facebook που έφερε την ονομασία «Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων του Μισσισιπή» και φέρεται να είχαν αναρτηθεί από τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης στο Ντάλας.

«Γιατί τόσοι πολλοί λευκοί (όχι όλοι) χαίρονται να δολοφονούν και να συμμετέχουν στις δολοφονίες αθώων όντων», έγραψε ο Τζόνσον στην ανάρτηση του, που συνοδευόταν από ένα βίντεο που εμφάνιζε ωμές σκηνές με ανθρώπους να συμμετέχουν στην θανάτωση μιας φάλαινας, κάνοντας συγκρίσεις με την μεταχείριση των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Στην φερόμενη ως προσωπική σελίδα του Τζόνσον στο Facebook, παρουσιαζόταν ως μαύρος εθνικιστής, έχοντας αναρτημένες φωτογραφίες της Μαύρης Δύναμης (Black Power). Στην φωτογραφία προφίλ του εμφανίζεται με υψωμένη την γροθιά του στον γνωστό χαιρετισμό της Μαύρης Δύναμης.

Σε μια άλλη ανάρτησή του στις 2 Ιουλίου στην σελίδα «Μαύροι Πάνθηρες» ο ίδιος εξέφρασε την οργή του για τον τρόπο που οι λευκοί μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς, κάνοντας αναφορές στους προγόνους «που ξυλοκοπήθηκαν, ακρωτηριάστηκαν και σκοτώθηκαν».

Ο Τζόνσον υπηρέτησε στο Σώμα Εφέδρων του αμερικανικού στρατού ξηράς από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2015. Εστάλη στο Αφγανιστάν από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 και κέρδισε σειρά μεταλλίων για τις υπηρεσίες του, σύμφωνα με τα αρχεία του στρατού.

Ο Τζεφ Τζόνσον, επικεφαλής στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο φερόμενος δράστης ήταν μέλος ομάδας μαύρων εθνικιστών.

Δεν είναι σαφές αν εργαζόταν, αν και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε πως εργαζόταν για μια εταιρεία που βοηθά παιδιά και ενηλίκους με διανοητικές αναπηρίες. Σύμφωνα με τα δημόσια μητρώα, ο νεαρός άνδρας διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας, ενώ και ο στρατός είχε καταχωρημένο το ίδιο προάστιο ως πόλη καταγωγής του.

 

image

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές αν η επίθεση προήλθε από έναν μόνο ή πολλούς ενόπλους.

Νέες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους διαφόρων πόλεων στις ΗΠΑ για να καταδικάσουν τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών αυτήν την εβδομάδα από τα πυρά αστυνομικών, πραγματοποιώντας μαζικές πορείες σε λιγότερο από μια ημέρα μετά την επίθεση ενόπλου στο Ντάλας.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην Ατλάντα και την Φιλαδέλφεια χθες το βράδυ, ενώ μεγάλο πλήθος μετείχε σε παρόμοιες εκδηλώσεις που έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο και το Φοίνιξ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν σημειώθηκαν σημαντικά περιστατικά και δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

image

Χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στην Ατλάντα στην όπως φαίνεται μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούν δικαιοσύνη, δείχνει ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά δίκτυα ενημέρωσης δείχνουν ένα τεράστιο πλήθος να έχει ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα της αστυνομίας σε μια τοπική διαπολιτειακή λεωφόρο.

Ο δήμαρχος της Ατλάντα Κάσιμ Ριντ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι η πορεία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, μολονότι περίπου 10 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Χθες, Παρασκευή, ήταν η δεύτερη ημέρα που πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ σε διαμαρτυρία για τη χρήση αστυνομικής βίας στη χώρα, μετά τον θάνατο από τα πυρά αστυνομικών του 32χρονου Φιλάντο Καστίλε κοντά στο Σεντ Πολ στη Μινεσότα και του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας.

Ο Καστίλε σκοτώθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η σύντροφός του βιντεοσκόπησε με το κινητό της και μετέδωσε απ' ευθείας τις τελευταίες στιγμές του μετά τους πυροβολισμούς.


Φωτογραφίες: EPA/EUGENE GARCIA,  EPA/RALPH LAUER, EPA/ERIK S. LESSER

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ