Κοσμος

Η αλήθεια πίσω από τις φωτογραφίες του Instagram

Beautiful India ή Broken India: ένα πρότζεκτ για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος

35003-709273.jpg
Καρολίνα Νιαμονιτάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
109849-217937.jpg

Με φόντο την Ινδία, μια χώρα που έτσι κι αλλιώς έχει αντικρουόμενες πλευρές, η ομάδα Limitless εμφανίζεται με ένα πρότζεκτ με τον τίτλο #BrokenIndia, που θέλει να τονίσει την πραγματικότητα πίσω από τις λαμπερές φωτογραφίες του Instagram. Πρόκειται για το φόντο που κρύβεται πίσω από το χαμόγελο ενός όμορφου κοριτσιού, για το τοπίο πίσω από το μεγαλοπρεπές Ταζ Μαχάλ, ή ακόμα και για τις φτωχογειτονιές και τους σκουπιδότοπους δίπλα από το πράσινο όμορφο τοπίο μιας πόλης. Ο καθένας κροπάροντας και εστιάζοντας εκεί που θέλει μπορεί να παρουσιάσει το πιο εξαθλιωμένο τοπίο σε μια λαμπερή φωτογραφία στο Ιnstagram, που έχει δυνατότητες να συγκεντρώσει αμέτρητα like. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι όπως φαίνεται. Αυτός είναι και ο στόχος της ομάδας Limitless, να εστιάσει όχι στην εικονική ευτυχία, αλλά στην δυστυχία, την φτώχεια και την εξαθλίωση πίσω από αυτήν.

image

«Ενώ έχουμε πεντάστερα ξενοδοχεία από την μία, από την άλλη πλευρά έχουμε παραγκουπόλεις. Ενώ από την μία θεωρούμε τα παιδιά το μέλλον μιας χώρας, από την άλλην τα εξαναγκάζουμε σε παιδική εργασία και σκλαβιά.» αναφέρει η ομάδα σε διαδικτυακή συνέντευξη.

Οι φωτογραφίες του πρότζεκτ έχουν προκαλέσει αρνητικές και θετικές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Όμως, όπως αναφέρει η ομάδα από την Ινδία, θεωρούν ότι το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν σε σχέση με την κατάσταση της χώρας το έχουν περάσει. Αναφέρουν ακόμη: «Φέρνοντας το Broken India στο φως, θέλαμε πραγματικά να χτυπήσουμε ένα ευαίσθητο νεύρο, διότι οι άνθρωποι μόνο όταν συνειδητοποιούν έτσι την κατάσταση και ταρακουνιούνται από την άνετη ζωή τους μπορούν να αρχίσουν να κάνουν τη διαφορά.»

image

image

image

image

image

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ