- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ε.Ε. ανοίγει πολεμικό μέτωπο κατά των διακινητών στη Μεσόγειο
Νηοψίες, κατασχέσεις, συλλήψεις και καταστροφή πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες
Τη χρήση στρατιωτικών μέσων κατά των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο θάλασσα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) το οποίο επικαλείται κοινοτικές πηγές. Οι ευρωπαϊκές αρχές επικεντρώνονται κυρίως στην καταστροφή και κατάσχεση σκαφών και λέμβων για να διαλύσουν τα δίκτυα των δουλεμπόρων που δρουν στην μαστιζόμενη από τον πόλεμο Λιβύη.
Στη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, τα 28 χώρες κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμαναν ότι «πληρούνται οι προϋποθέσεις» για να αρχίσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης EU Navfor Med, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση – στην οποία συμμετέχουν τέσσερα πλοία και 1.000 άνδρες— αφορούσε την παρακολούθηση από τα διεθνή χωρικά ύδατα των εγκληματικών δικτύων που κάθε μέρα στέλνουν πλοιάρια γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ιταλία από τις ακτές της Λιβύης. Επιπλέον οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση συνέδραμαν και στις επιχειρήσεις διάσωσης, συμβάλλοντας στη διάσωση 1.500 προσφύγων και μεταναστών.
«Πλέον θα μπορούν να σταματούν και να καταστρέφουν αν αυτό κρίνεται αναγκαίο τα πλοιάρια που χρησιμοποιούν οι διακινητές για την μεταφορά των μεταναστών», δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο AFP. Βάσει των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές. Παράλληλα θα τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρούν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση να μην εισέρχονται στα λιβυκά χωρικά ύδατα. Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της EU Navfor Med, θα χρειαστούν επτά πολεμικά πλοία επιπλέον, κάποια από τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν ιατρικές εγκαταστάσεις, ελικόπτερα, υποβρύχια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αυτή η δεύτερη φάση της επιχείρησης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, διότι η Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσει μια σειρά νομικών κειμένων που θα αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.
Η τρίτη φάση της επιχείρησης θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης στρατιωτικών μέσων εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, αναφέρει το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
ΦΩΤΟ: EPA/HO HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκκληση της οικογένειας του θύματος: «Η φρικτή επίθεση να μη διχάσει τη χώρα»
Ο συνιδρυτής της Microsoft θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων
125 ματς σε τουρνουά Grand Slam χρειάστηκε ο 29χρονος Γερμανός Alexander Zverev για να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο σε major.
Η Μικαέλα Ράιλααρσνταμ ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο ζητώντας συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος
Τα λάθη στην υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της 11χρονης
«Μαζί θα συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Γιατί η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει τακτική απέναντι στην Άγκυρα
Το χρονικό της υπόθεσης
«Βγείτε στους δρόμους», προτρέπει τους πολίτες ο ιδιοκτήτης του X
«Δείχνουν αξιοσημείωτο βαθμό εμπιστοσύνης ότι γειτονικές χώρες θα έσπευδαν να τους βοηθήσουν σε μια κρίση»
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία
Ο ποντίφικας και ο διάσημος καλλιτέχνης είχαν μια ιδιαίτερη ιδιωτική συζήτηση στην Ισπανία
Ο ρόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Ο τραγουδιστής και ηθοποιός ανακρίθηκε για υποθέσεις που αφορούν 13 θύματα
Οι υγειονομικές αρχές αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση
«Δεν αισθάνομαι ήρωας», δήλωσε ο 32χρονος
Στο στόχαστρο η αρχαία Τύρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.