Αθλητισμος

Νέα εποχή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Sir Jim Ratcliffe αγόρασε το 25% του συλλόγου

«Θέλουμε να δούμε την ομάδα εκεί που ανήκει, στην κορυφή του αγγλικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: O Sir Jim Ratcliffe αγόρασε το 25% του συλλόγου
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: O Sir Jim Ratcliffe αγόρασε το 25% του συλλόγου © Twitter

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: O Sir Jim Ratcliffe αγόρασε το 25% του συλλόγου - «Θέλουμε να δούμε την ομάδα εκεί που ανήκει, στην κορυφή του αγγλικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου»

Σε νέα εποχή εισέρχεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Sir Jim Ratcliffe συμφώνησε να αγοράσει το 25% της κορυφαίας αγγλικής ομάδας, έναντι 1,25 δισ. λίρες.

Ως μέρος της συμφωνίας, ο όμιλος Ineos του Ratcliffe θα αναλάβει τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών λειτουργιών του συλλόγου.

Ο Ratcliffe, 71 ετών, σύμφωνα με το BBC θα παράσχει επίσης 300 εκατομμύρια δολάρια (236 εκατομμύρια λίρες) για μελλοντικές επενδύσεις στο Old Trafford.

Σε δήλωσή του ανέφερε: «Ενώ η εμπορική επιτυχία του συλλόγου εξασφάλισε ότι πάντα υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια για να κερδίσουμε τρόπαια στο υψηλότερο επίπεδο, αυτή η δυνατότητα δεν έχει ξεκλειδωθεί πλήρως τον τελευταίο καιρό».

«Θα φέρουμε την παγκόσμια γνώση, τεχνογνωσία και ταλέντο από τον ευρύτερο όμιλο Ineos Sport για να βοηθήσουμε στην περαιτέρω βελτίωση του συλλόγου, παρέχοντας παράλληλα κεφάλαια που προορίζονται να επιτρέψουν μελλοντικές επενδύσεις στο Old Trafford» τόνισε ο ισχυρός άντρας της Ineos.

«Είμαστε εδώ μακροπρόθεσμα και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις και σκληρή δουλειά μπροστά μας, τις οποίες θα προσεγγίσουμε με αυστηρότητα, επαγγελματισμό και πάθος. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλους στο σύλλογο – το διοικητικό συμβούλιο, το προσωπικό, τους παίκτες και το πάθος. οπαδοί – για να βοηθήσει τον σύλλογο να προχωρήσει» τόνισε ο
Ratcliffe.

«Η κοινή μας φιλοδοξία είναι ξεκάθαρη: όλοι θέλουμε να δούμε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκεί που ανήκει, στην κορυφή του αγγλικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου» πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση έρχεται 13 μήνες αφότου οι ιδιοκτήτες του συλλόγου, η οικογένεια Γκλέιζερ, δήλωσαν ότι σκέφτονται να πουλήσουν για να «διερευνήσουν στρατηγικές εναλλακτικές», κάτι που πολύ καιρό τώρα εκφράζεται και από οπαδούς της ομάδας.

Πώς δημιούργησε την αυτοκρατορία του ο Ratcliffe

Με την αγορά και την πώληση μετοχών και επιχειρήσεων, ο Ratcliffe έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων, αν και οι εκτιμήσεις για την ακριβή αξία της περιουσίας του ποικίλλουν. Το Forbes εκτιμά την περιουσία του σε κάτι λιγότερο από 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από επιχειρήσεις που κάποτε ανήκαν στον πετρελαϊκό κολοσσό BP, ο Ratcliffe γιος ξυλουργού, δημιούργησε μια εταιρεία, την Ineos, της οποίας τα χημικά και οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού στην καθημερινή ζωή. Με 194 τοποθεσίες και παρουσία σε 29 χώρες, η Ineos πραγματοποιεί πωλήσεις περίπου 50 δισεκατομμυρίων λιρών απασχολώντας περισσότερους από 26.000 εργαζομένους.

Ο Ratcliffe μετά την αποφοίτησή του με πτυχίο χημικού μηχανικού από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ το 1974, πέρασε αρκετά χρόνια στις εταιρείες πετρελαίου BP και Esso προτού ενταχθεί στην εταιρεία παραγωγής υφασμάτων και χημικών προϊόντων Courtaulds. Στη συνέχεια, το 1989, αποφάσισε να κάνει «στροφή στην καριέρα του» όταν εντάχθηκε στην Advent International.

Ο Ratcliffe και ο συνάδελφός του, ο επίσης επιχειρηματίας, Τζον Χόλυγουντ, αγόρασαν το τμήμα χημικών της BP στο Hythe κοντά στο Σαουθάμπτον για 40 εκατομμύρια στερλίνες το 1992. Μέχρι το 1994, η αξία του άγγιζε τις 100 εκατομμύρια στερλίνες. Λίγο αργότερα ωστόσο, ο Ράτκλιφ αποχώρησε για να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, την Ineos, το 1998 η οποία εξελίχθηκε σε μια χημική μονάδα παραγωγής ενέργειας, επεκτείνοντας μέσω εξαγορών ή επενδύοντας σε αμφιλεγόμενους τομείς όπως το fracking.

Λόγω της απόφασής του να μην διαθέσει ποτέ την εταιρεία και συνεπώς να μην έχει μετόχους της City για διαβούλευση, ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος είναι επίσης ο πλειοψηφικός μέτοχος της Ineos, μπόρεσε να προχωρήσει γρήγορα σε συμφωνίες. Το 2017, η Ineos προχώρησε στην εξαγορά της Belstaff, εταιρεία κατασκευής ρούχων για μοτοσικλετιστές.

Πιο πρόσφατα, και συγκεκριμένα, το 2019, ο Ratcliffe έγινε ο νέος ιδιοκτήτης μιας υψηλού προφίλ επαγγελματικής ομάδας ποδηλασίας. Η ομάδα ονομάζεται πλέον Ineos Grenadiers. Είναι ακόμη, ιδιοκτήτης της γαλλικής Nice και της ελβετικής ομάδας Lausanne-Sport, ενώ η Ineos έχει συνεργασία με την ομάδα F1 της Mercedes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ