Αθλητισμος

Δημήτρης Κυρσανίδης: 20 πράγματα που δεν ξέρεις για τον παγκόσμιο πρωταθλητή παρκούρ

«Ένας πρωταθλητής που θέλει να έχει μετάλλια δεν μπορεί να αφοσιωθεί 100% σε αυτό που αγαπά γιατί πρέπει να ασχοληθεί και με το βιοποριστικό του κομμάτι»

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 849
53’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Κυρσανίδης

Δημήτρης Κυρσανίδης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής παρκούρ του πρώτου επίσημου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παρκούρ στο Τόκιο μιλάει στην ATHENS VOICE.

Tούμπα με την τούμπα σε στιλ DK, sideflip «άχαστο» που λέμε, «ιδανική» ισορροπία, υπερπήδηση εμποδίων με πάθος, δυνατή προσγείωση και στα δύο πόδια, αυτά έκαναν τον Δημήτρη Κυρσανίδη να ξεχωρίσει για ακόμη μία φορά. Ήρθε η στιγμή ξανά του DΚ, όπως τον αποκαλούν φίλοι και θαυμαστές, όταν κατέκτησε στις 15 Οκτώβρη την πρώτη θέση στο αγώνισμα freestyle ανδρών στο πρώτο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρκούρ στο Τόκιο και αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο στον Θεό και τη γυναίκα του Αλεξάνδρα που είναι δίπλα του τα τελευταία 3,5 χρόνια. Από το 2014 και μετά σχεδόν σε κάθε αγώνα παρκούρ είναι στην τελική τριάδα. Το 2019 μόνο έφερε 12 διακρίσεις για τη χώρα ενώ κατέχει σήμερα 5 παγκόσμια πρωταθλήματα. Ατελείωτες ώρες προπόνησης από μικρός στον δρόμο, σε πάρκα, σχολεία, πλατείες στη Θεσσαλονίκη, και τώρα στο ειδικό γυμναστήριο του «Συλλόγου Πυραμίδα Γυμναστικής» στον πολυχώρο Nouvelle Ωραιοκάστρου. Το πρώτο του ποστ στο Ιnstagram ήταν 14 Ιουλίου του 2014 όταν κατέκτησε τη 2η θέση στη Γερμανία στο #blackforestparkourcup, ενώ ένα ξεχωριστό δώρο γενεθλίων, όπως μου εξομολογείται, ήταν στις 28  Μαΐου του 2020 όταν ο πατέρας του και η Red Bull Greece μαζί με τον γνωστό graffiti artist Apset δημιούργησαν ένα ξεχωριστό character graffiti στην αυλή του στη Θεσσαλονίκη. O 27χρονος πρωταθλητής, που κάνει τα πιο τρελά challenges με τους φίλους του στο TikTok και στο Youtube, ακούγεται στο τηλέφωνο δυναμικός, ευγενικός, cool, με αυτοπεποίθηση που ξεχωρίζει, και μας λέει όσα δεν ξέρουμε για εκείνον.

Δημήτρης Κυρσανίδης

1. Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Στον ελεύθερο χρόνο μου βλέπω anime και μαθαίνω ιαπωνικά, μου αρέσει να περπατάω με έναν καφέ στο χέρι στους δρόμους και στη Νέα Παραλία, παίζω video games έως αργά το βράδυ – χθες έπαιζα Counter Strike.

 

2. Έκανα κολύμβηση, taekwondo, στίβο, ποδόσφαιρο, break dance, skate και γουστάρω το basket στο γήπεδο Ευκαρπίας.

Δημήτρης Κυρσανίδης

3. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Σχολή Οχημάτων Αυτοκινήτων στο τότε ΤΕΙ Σίνδου, σημερινό ΔΙ.ΠΑ.Ε, όμως γρήγορα αποφάσισα πως δεν ήταν για μένα και την παράτησα.

Δημήτρης Κυρσανίδης

4. Αγαπημένα μέρη για παρκούρ η Σαντορίνη και η Δανία, ενώ το καλύτερο μέρος που έχω κάνει παρκούρ σε ταξίδι είναι το Μιανμάρ.

5. To γούρι μου στους αγώνες παρκούρ είναι ο σταυρός μου, που δεν αποχωρίζομαι.

Δημήτρης Κυρσανίδης

6. Είμαι τελειομανής και αργώ κατά 99% στα ραντεβού!

7. Όλα ξεκίνησαν από μια «ξεχασμένη» ζακέτα. Παρατηρούσα με τις ώρες τα παιδιά στη γειτονιά να κάνουν παρκούρ. Ήταν κάτι διαφορετικό και μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Μια μέρα o Γιάννης Γιαννακίδης, ένα παιδί μεγαλύτερο που προπονούνταν μόνο του στην περιοχή, έψαχνε τη χαμένη του ζακέτα την οποία έτυχε να βρω. Τώρα μου χρωστάς, του λέω για πλάκα, θέλω να μου μάθεις παρκούρ. Μου απάντησε «ακολούθησέ με» και άρχισε να τρέχει. Έτσι ξεκίνησαν όλα, το δοκίμασα και με την πρώτη απόπειρα είδα ότι τα πήγαινα καλά. Έκανα πράγματα με τη μία που ο άνθρωπος που μου τα έδειξε του είχε πάρει κάποιο χρονικό διάστημα να τα πετύχει. Ήδη είχα αποφασίσει τι ήθελα να κάνω.

8. Με το παρκούρ ασχολούμαι από το 2007 ενώ επαγγελματικά ξεκίνησα το 2014. Υπήρχαν μέρες που προπονούμουν 8-10 ώρες καθημερινά, σήμερα μπορεί καν να μην προλάβω ή να πάω 9 με 11 το βράδυ διότι σχεδόν όλη την υπόλοιπη μέρα εργάζομαι. Οι αθλητές χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη από την πολιτεία, δεν ζουν από τον πρωταθλητισμό, κάτι που ακούγεται μόνο όταν παίρνουν την πρωτιά. Ένας πρωταθλητής που θέλει να έχει μετάλλια δεν μπορεί να αφοσιωθεί 100% σε αυτό που αγαπά γιατί πρέπει να ασχοληθεί και με το βιοποριστικό κομμάτι.

9. Το 70% της ημέρας ασχολούμαι επαγγελματικά με τα social, γιατί δεν υπάρχει κάποια άλλη υποστήριξη. Για να έρθει ένας χορηγός σε σένα χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά. Ανεβάζω ένα βίντεο την εβδομάδα περίπου 8 λεπτών και αρκετά instagram posts όπου προωθώ ουσιαστικά τον εαυτό μου. Αν δεν προωθήσεις εσύ τον εαυτό σου, άλλωστε, δεν θα το κάνει κανείς.

10. Το συναίσθημα στο βάθρο είναι κάπως συνηθισμένο για μένα. Αυτή τη φορά όμως ήταν το πρώτο επίσημο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο παρκούρ, που το έκανε ξεχωριστό. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, μόνο ο πρώτος Ολυμπιονίκης στην ιστορία ξέρουμε ότι ήταν Έλληνας. Το να είμαι ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής παρκούρ είναι αυτό που με συγκίνησε πραγματικά γιατί υπήρξα τραυματισμένος πάνω από ένα χρόνο, είχα δύο οστικά οιδήματα στον αστράγαλο, ήξερα ότι θα επιστρέψω βέβαια αλλά όχι αγωνιστικά. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και τα κατάφερα, πράγμα που δεν μπορούσα να πιστέψω στην αρχή. Ήμουν επίσης ο πιο παλιός εκεί, ο μόνος 27χρονος, όλοι ήταν 22-23.

Δημήτρης Κυρσανίδης

11. Η επαφή με τα παιδιά που προπονώ είναι μοναδική. Μόλις μπήκα στο γυμναστήριο μετά τον μεγάλο αγώνα έτρεξαν να με αγκαλιάσουν. Αυτό είναι το ξεχωριστό με τους μικρούς, δεν χρειάζεται να πουν κάτι για να σε κάνουν να νιώσεις έτσι. Ήξερα ότι με περίμεναν και ανυπομονούσα.

12. Οι γονείς μου πάντα ήταν υποστηρικτικοί σε ό,τι επιλογή και να έκανα. Μου είχαν πει απλώς δώσε το τηλέφωνό μας στους φίλους σου όταν προπονείστε να μας καλέσουν σε περίπτωση που γίνει κάτι. Εγώ ποτέ δεν σκεφτόμουν τις τούμπες, ούτε ήθελα να τους ανησυχήσω. Τα παιδιά σήμερα κάπως βιάζονται, θεωρούν πως το παρκούρ είναι απλώς οι extreme κινήσεις.

13. Την 1 Ιανουαρίου 2021, η Αλεξάνδρα Εφέογλου είπε το πολυπόθητο ναι για να παντρευτούν όταν της έκανε πρόταση γάμου, 28 Μαΐου του 2021 αρραβωνιάστηκαν την ημέρα των γενεθλίων του. «Ήθελα από μικρός να κάνω οικογένεια και παιδιά μιας και αυτό είναι το νόημα της ζωής, πάντα αυτό σκεφτόμουν. Η Αλεξάνδρα είναι υποστηρικτική, φεύγουμε από το σπίτι και λείπουμε πολύ ο ένας στον άλλον, κάνουμε λες και έχουμε να ιδωθούμε κάνα μήνα».

Ο Δημήτρης Κυρσανίδης και η σύζυγος του Αλεξάνδρα

14. Με ενοχλεί και με κουράζει να μου λένε ότι το παρκούρ είναι επικίνδυνο.

15. Μια φορά σκέφτηκα να τα παρατήσω, ήμουν μικρός και χτύπησα το κεφάλι μου σε ένα γυμναστήριο που απαγορευόταν να πάμε. Φοβήθηκα αρκετά αλλά η σκέψη αυτή κράτησε μόνο μια μέρα.

16. Θέλω πολύ να φιλοξενήσω στο κανάλι μου τον Μίλτο Τεντόγλου. Με τον Μίλτο έχουμε κάνει ήδη μια φορά προπόνηση μαζί, έχουμε μιλήσει και ελπίζω σύντομα να τον δείτε στο κανάλι μου. Θα ήθελα πολύ και το team των Unboxholics να έρθει. Τρέχει επίσης το project προπονητής DK όπου μαθαίνω στο κόσμο τι είναι το παρκούρ.

17.  Στις αποστολές είσαι απλώς σε μια πίστα και ένα ξενοδοχείο, δεν απολαμβάνεις το μέρος. Θα ήθελα να κάνω και άλλα πράγματα στο Τόκιο αλλά κυρίως να δοκιμάσω την παραδοσιακή κουζίνα και να φάω όσα περισσότερα φαγητά μπορώ.

18.  Λογικά το 2028 το παρκούρ θα ξεκινήσει επίσημα το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς αγώνες, ελπίζω το σώμα μου να μπορεί να ανταποκριθεί για να συμμετέχω και εγώ.

19.  Είμαι ήδη στο επόμενο βήμα, έχω ένα γυμναστήριο για να κάνω αυτό που θέλω, πραγματικά γουστάρω αυτό που κάνω και το διασκεδάζω όσο δεν πάει. Προσπαθώ επίσης να δημιουργήσω πάρκα παρκούρ safe, μιας και δεν υπάρχει κανένα στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια των Δήμων για να γίνει ένα όνειρό μου πραγματικότητα. Έχω ήδη επικοινωνήσει με αρκετούς, γνωρίζουν ότι έχουμε σχέδια και αναλυτικές προτάσεις, ότι χρειαζόμαστε μέρη στα οποία να μπορούμε να πάμε, καθώς η σκηνή του παρκούρ στη χώρα μεγαλώνει συνέχεια. Θέλω να τα δω όμως να υλοποιούνται με τα μάτια μου διαφορετικά δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

20. Εύχομαι όλοι να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, αλλά να είναι και ρεαλιστές. Να μην αφήνουν να τους πουν μερικοί ότι δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα στην Ελλάδα από αυτό που αγαπούν, να ρωτούν μόνο αυτούς που έχουν επιτύχει για να τους δείξουν τον δρόμο. Στόχος μου είναι να «αποκτήσω αρετή», πρέπει να κερδίσεις τον εαυτό σου πρώτα, με αυτόν παλεύεις καθημερινά για να κερδίσεις κάθε αγώνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ