Αθλητισμος

Ο πρεσβευτής του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο: Η ομοφυλοφιλία είναι βλάβη στο μυαλό

«Πρέπει να αποδεχτούν τους κανόνες μας εδώ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
LGBTQ+
© Unsplash

Πρεσβευτής του Μουντιάλ του Κατάρ: Νοητική βλάβη η ομοφυλοφιλία

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση ενός πρεσβευτή του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στη Γερμανία, όταν κλήθηκε να μιλήσει για την ομοφυλοφιλία.

Συγκεκριμένα, περίπου δυο εβδομάδες πριν τη σέντρα του Μουντιάλ, ο παλαίμαχος Καταριανός ποδοσφαιριστής Χαλίντ Σαλμάν μίλησε στη γερμανική τηλεόραση ZDF και αναφέρθηκε στο θέμα της ομοφυλοφιλίας που είναι παράνομη στο Κατάρ.]

Η χώρα του Κόλπου αναμένει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Σαλμάν τόνισε ότι «όποιος πηγαίνει στο Κατάρ για το τουρνουά θα πρέπει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας». «Πρέπει να αποδεχτούν τους κανόνες μας εδώ», είπε, σε απόσπασμα της συνέντευξης. «(Η ομοφυλοφιλία) είναι haram. Ξέρετε τι σημαίνει haram (απαγορευμένη);», συνέχισε. Όταν ρωτήθηκε γιατί είναι «απαγορευμένη», ο Χαλίντ Σαλμάν: «Δεν είμαι αυστηρός μουσουλμάνος, αλλά είναι χαράμ, πειδή είναι βλάβη στο μυαλό».

«Προφανώς αυτά τα σχόλια είναι φρικτά», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ, η οποία επισκέφθηκε το Κατάρ πριν από μια εβδομάδα. Η Φέιζερ είπε ότι είχε λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό για την προστασία των ομοφυλόφιλων οπαδών καθώς και έναντι πιθανών ρατσιστικών ή αντισημιτικών επιθέσεων.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη συντηρητική αυτή μουσουλμανική χώρα και κάποιοι αστέρες του ποδοσφαίρου έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των οπαδών που θα ταξιδέψουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν την διοργάνωση, ειδικά μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και γυναικών, εις βάρος των οποίων οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι γίνονται διακρίσεις από την καταριανή νομοθεσία.

Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου και είναι το πρώτο που διεξάγεται σε κράτος της Μέσης Ανατολής, λένε ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσδιορισμού, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούν κατά των εκδηλώσεων διαχυτικότητας δημοσίως.

«Οι αρχές του Κατάρ πρέπει να εγγυηθούν για όλους τους κατοίκους του Κατάρ, όχι μόνο για τους επισκέπτες που θα έρθουν να παρακολουθήσουν την διοργάνωση, την ελευθερία της έκφρασης και την έλλειψη διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσδιορισμό και την έμφυλη ταυτότητα σε μόνιμη βάση», αναφέρει ανακοίνωση της Human Rights Watch.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ