Αθλητισμος

Super Bowl: Ο Eminem γονάτισε και θύμισε στον κόσμο τον Καπέρνικ

Κάτι πολύ παραπάνω από ένα show

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Eminem γονατίζει κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στον τελικό του Super Bowl
© Kevin C. Cox/Getty Images/Ideal Image

Ο Eminem απέδωσε φόρο τιμής στον Κόλιν Κάπερνικ γονατίζοντας μετά την ερμηνεία του κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου Half Time Show του Super Bowl.

Μπορεί στην Ελλάδα το American Football να μην είναι ευρέως διαδεδομένο, όμως στην Αμερική αγγίζει σαν ορολογία εκείνη του εθνικού αθλήματος. Στις 13/2 έλαβε χώρα ο τελικός του Super Bowl, ο οποίος είναι και το γεγονός που συγκεντρώνει τους περισσότερους τηλεθεατές στην Αμερική. Οι δύο καλύτερες ομάδες του NFL για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε χθες, Σινσιτάτι Μπένγκαλς και Λος Άντζελες Ραμς, βρέθηκαν αντιμέτωπες. Η ομάδα της «Πόλης των Αγγέλων» επικράτησε με 23 - 20 στο γνώριμο έδαφος του SoFI Stadium της Καλιφόρνια. Η επόμενη μέρα βρίσκει όμως ελάχιστους να συζητάνε για το αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία του κόσμου αναφέρεται στο επικό Half Time Show και το γεγονός πως ο Eminem γονάτισε ως μία κίνηση υποστήριξης στον Κόλιν Καπέρνικ.

Dr  Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J Blige & Kendrick Lamar FULL Pepsi Super Bowl LVI Halftime Show

Τα Half Time Show του Super Bowl έχουν το καθένα ξεχωριστά και μία διαφορετική ιστορία. Στο πέρασμα των χρόνων έχουν εμφανιστεί μεγάλα ονόματα τραγουδιστών και ερμηνευτών κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας. Μαζί με τις γεμάτες έμπνευση διαφημίσεις, αποκλειστικά φτιαγμένες για εκείνη την ημέρα, είναι τα γεγονότα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκτός από την έκβαση του σκορ. Beyonce, Prince, Michael Jackson, Madonna και πολλοί άλλοι έχουν παρελάσει από το stage του τελικού για το 15λεπτο που αναλογεί σε κάθε ημίχρονο μιας αναμέτρησης. Παράλληλα έχουν υπάρξει και διάφορα παράξενα περιστατικά, όπως το ατύχημα της Janet Jackson εξαιτίας του Justin Timberlake το 2004, το οποίο κόστισε σε εκείνη την καριέρα της και σε εκείνον απολύτως τίποτα. 

Ο φετινός τελικός φιλοξένησε και φέτος μία σειρά από διάσημους καλλιτέχνες. Snoop Dog, Dr Dre, 50 Cent, Kendrick Lamar, Mary J. Bigle βρέθηκαν όλοι μαζί στη σκηνή, με το κερασάκι στην πλούσια τούρτα να είναι οEminem. Δεν είναι κάτι σύνηθες να συνθέτουν ένα μουσικό show τραγουδιστές που συνολικά έχουν αποσπάσει 43 βραβεία Emmy. Για ένα τέταρτο ταρακούνησαν με τη μουσική τους όλο το στάδιο και έδειξαν σε όλους το πως γίνεται ένα αξέχαστο event. Ήδη από το τρέιλερ ο κόσμος περίμενε με αγωνία την εμφάνιση των θρύλων της χιπ χοπ και ραπ σκηνής, με το αποτέλεσμα να αποζημιώνει όσους συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν. Ήδη από τις πρώτες εντυπώσεις το χθεσινό show κατατάσσεται στα μεγαλύτερα όλων των εποχών. Πολλοί δεν πίστευαν πως όλα αυτά τα ιερά τέρατα του χώρου βρέθηκαν ταυτόχρονα στην ίδια σκηνή, δηλώνοντας τον θαυμασμό και την χαρά τους γι΄ αυτό. Ανάμεσα τους και πολλοί διάσημοι όπως ο θρύλος του NBA Λεμπρόν Τζέιμς.

Το μέγεθος εκείνων που βρέθηκαν στη σκηνή είναι τόσο μεγάλο, που δεν γινόταν να μην δώσουν μερικές iconic στιγμές. Ο Eminem την ώρα που τραγουδούσε το «Lose Yourself» και ετοιμαζόταν να κλείσει το show, γονάτισε αφού τελείωσε το κομμάτι. Για πολλούς αποτελεί έναν ιδιαίτερο φόρο τίμης προς τον αθλητή Κόλιν Καπέρνικ. Ο άλλοτε παίκτης των Σαν Φρανσίσκο 49ers την περίοδο 2011 - 2016 είχε γονατίσει την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, δείχνοντας την αντίθεση του απέναντι σε ρατσιστικές συμπεριφορές και την αστυνομική βία στην Αμερική. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της preseason και καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ο Καπέρνικ συνέχισε να γονατίζει την ώρα του εθνικού ύμνου. Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν την πράξη του, όμως δεν έλειψαν οι φωνές που διαφωνούσαν πλήρως με αυτό που έκανε. Το πραγματικό παράδοξο είναι πως μετά από τη σεζόν 16 - 17, ο Κaπέρνικ δυσκολευόταν πολύ να βρει συμβόλαιο στο NFL, με αρκετούς να θεωρούν πως οι πολιτικοκοινωνικές του απόψεις έπαιξαν τον ρόλο τους.

Η είκονα του Καπέρνικ να γονατίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας έγινε σύμβολο υπέρ της μάχης για τα δικαιώματα του ανθρώπου και δεν άργησε να βρει μιμητές σε πολλούς παίκτες όλων των αθλημάτων. Το γεγονός έκανε τον Ντόναλντ Τραμπ να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το θέμα το 2017, ο οποίος λίγο πολύ ανέφερε τότε, πως οι αθλητές που γονατίζουν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, θα πρέπει να χάνουν τη δουλειά τους. Από το 2019 ο παίκτης και το NFL βρέθηκαν αντιμέτωποι στα δικαστηρία, εξαιτίας της κατηγορίας του Καπέρνικ πως οι ομάδες σε μία «σιωπηλή» συμφωνία τον αφήνουν εκτός δράσης. Το ζήτημα λύθηκε εξωδικαστικά λίγο αργότερα, με τον ίδιο στη συνέχεια να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

 Φίλοι και μη του NFL δεν δίστασαν να κατακρίνουν τη στάση των συντελεστών του πάνω σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα λέγοντας πως δεν ήταν η πρέπουσα. Η αλήθεια είναι πως η διοίκηση του πρωταθλήματος γύρισε την πλάτη σε πολλούς αθλητές της, ενώ δεν ήταν λίγες οι προσπάθειες περιθωριοποίησης πολλών προσώπων. Μετά τη δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεσότα στις 25 Μαΐου 2020 το NFL παραδέχθηκε το λάθος του. «Θέλουμε με ειλικρίνεια να εκφράσουμε ότι ήμασταν λάθος και δεν υποστηρίξαμε τους παίκτες μας όπως έπρεπε. Εμείς το NFL δηλώνουμε την υποστήριξή μας στο κίνημα Black Lives Matter» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωταθλήματος, Ρότζερ Γκούντελ, τον Ιούλιο του 2020.

  
Colin Kaepernick Takes a Knee for National Anthem

Μπορεί η καριέρα του Κόλιν Κάπερνικ να τελείωσε άδοξα σε ό,τι έχει να κάνει με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο όμως αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη. Στο παρελθόν υπήρξε βασικό πρόσωπο στις καμπάνιες της Nike και πρωταγωνίστησε μέχρι και σε διαφημίσεις. Μέσα στο 2021 η streaming πλατφόρμα του Netflix κυκλοφόρησε τη μίνι σειρά «Colin in Black & White», που είναι βασισμένη στα μαθητικά χρόνια του διάσημου αθλητή.

Nike releases full ad featuring Colin Kaepernick

Colin in Black and White | Official Trailer | Netflix

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φήμες πως το NFL δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ο Eminem να γονατίσει κατά τη διάρκεια του show. Σαν απάντηση σε αυτές τις φωνές ο εκπρόσωπος της αμερικάνικης λίγκας, Μπράιαν ΜακΆρθι, ανέφερε πως «Όλοι ήξεραν πως θα γίνει. Οι συντελεστές είχαν την ευκαιρία να το δούνε στις πρόβες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε». Αυτή η δήλωση δεν φαίνεται να έπεισε πόλλους, με το NFL να συμπληρώνει ότι ο καθένας ήταν ελεύθερος να κάνει ή να εκφράσει ό,τι ήθελε.

Η κίνηση του Eminem δεν ήταν η μοναδική που τράβηξε πάνω τα φώτα της δημοσιότητας. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε η έντονη φημολογία πως το NFL δεν ήθελε ο Dr. Dre να πει τον στίχο «still not loving the police» από το θρυλικό τραγούδι «Still Dre». Εκείνος, όπως και να έχει, ερμήνευσε κανονικά το τραγούδι, χωρίς να κόψει κάτι από το πρόγραμμά του. Ο κόσμος ήταν καλά πληροφορημένος από τις φήμες και στο άκουσμα του στίχου, ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του θέσμου υπήρξε η χρήση της Αμερικάνικης Νοηματικής Γλώσσας. Τα χρέη γι΄ αυτό το γεγονός ανέλαβαν οι κωφοί ράπερς Sean Forbes και Warren Snipe.

Το NFL με τη διοργάνωση του Super Bowl καταφέρνει να κλέψει κάθε χρόνο όλες τις εντυπώσεις. Το 2022 είτε ηθελημένα είτε όχι κατάφερε να δώσει σε όσους το παρακολούθησαν κάτι πολύ παραπάνω από ένα show. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ