Αθλητισμος

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η ντροπή μοιρασμένη, το τένις χαμένο

Πώς η στάση των διοργανωτών του Australian Open μετέτρεψε τον Νο 1 τενίστα σε... Μεσσία των τελευταίων αντιεμβολιαστών του πλανήτη

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στο περυσινό Αυστραλιανό Όπεν
© Matt King/Getty Images/ Ideal Image

Νόβακ Τζόκοβιτς - Australian Open: Ο Νο 1 τενίστας της Παγκόσμιας Κατάταξης, ο αντιεμβολιαστικός του αγώνας και η «ηρωοποίησή» του από τους Αυστραλούς.

Το σίριαλ με την άφιξη του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Μελβούρνη για τη διεκδίκηση του 10ου προσωπικού Αυστραλιανού Όπεν δεν ξεκίνησε χθες. Ήδη από το περασμένο φθινόπωρο ήταν επίσημο ότι η Αυστραλία δεν είναι παίξε-γέλασε και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν ανεμβολίαστο την είσοδο στη χώρα. Όλο αυτό το διάστημα ωστόσο, οι διοργανωτές το έπαιζαν «διπλό ταμπλό». Από τη μία διεμήνυαν την οδηγία της κεντρικής κυβέρνησης ότι δηλαδή η είσοδος στη χώρα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες και από την άλλη έκλειναν το μάτι στους ανεμβολίαστους αθλητές, λέγοντας ουκ ολίγες φορές ότι θα χρειαστούν ιατρική εξαίρεση για να μπουν στην Αυστραλία. Η ιατρική εξαίρεση που γράφεται συνεχώς, δεν αφορά παρά μόνο τους νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο από κορωνοϊό. 

Τα προβλήματα στην Tennis Australia και οι διχασμοί σχετικά με την τελική απόφαση φαίνεται ότι είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από την 5η Ιανουαρίου, όμως. Στις 28 Δεκεμβρίου ο διευθυντής Βιοασφάλειας της Tennis Australia Τομ ΜακΝτάουελ υπέβαλε την παραίτησή του. Ήταν ο υπεύθυνος για την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των πρωτοκόλλων κατά της πανδημίας στο Αυστραλιανό Όπεν και πολλοί πίστεψαν ότι ο λόγος της παραίτησης ήταν η προσέγγιση του τουρνουά να «χαλαρώσει» τη στάση του απέναντι στους ανεμβολίαστους τενίστες. 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν, από όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα, το πρώτο όνομα που συζητιόταν. Αν και ο Σέρβος σουπερστάρ κρυβόταν συνεχώς δηλώνοντας πως είναι «υπέρ της ελευθερίας του ανθρώπου να επιλέγει», εντούτοις όλοι ήξεραν ότι ο Νο1 της Παγκόσμιας Κατάταξης παρέμενε ανεμβολίαστος. Ο Κρεγκ Τάιλι, CEO της Tennis Australia όλους τους προηγούμενους μήνες, τήρησε αλλοπρόσαλλη στάση, αρχικά αυστηρότερη και στη συνέχεια πιο ήπια. Η κωλοτούμπα του ολοκληρώθηκε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου. Την ημέρα δηλαδή που ο Τζόκοβιτς ανακοίνωσε ότι ταξιδεύει για Αυστραλία, καθώς του δόθηκε η πολυπόθητη ιατρική εξαίρεση και θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στη Μελβούρνη. Τότε, η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρνουά επιβεβαίωνε 100% τον Νόλε. Αυτή ανέφερε μεταξύ άλλων «Ο Τζόκοβιτς αιτήθηκε για ιατρική εξαίρεση που χορηγήθηκε έπειτα από αυστηρή διαδικασία ελέγχου, η οποία περιελάμβανε δύο ανεξάρτητες επιτροπές ειδικών».


Δεν έμενε κάτι άλλο για να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του κορυφαίου τενίστα στην Μελβούρνη. Όμως τότε ήρθε η αντίδραση του κόσμου. Οι Αυστραλοί έγιναν έξαλλοι με την απόφαση αυτή και το θέμα έγινε άμεσα πρώτο trend στα social media. Τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η είσοδος για κανέναν ανεμβολίαστο στη χώρα, ένας αθλητής φάνηκε να υπερβαίνει τους κανόνες. Και ξαφνικά το θέμα έγινε πολιτικό. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, που έγινε γνωστός μέσα στην πανδημία για τα σκληρά μέτρα που εφάρμοσε, εξέφρασε δημόσια την αντίδρασή του στην ιατρική εξαίρεση που έλαβε ο Τζόκοβιτς, προμηνύοντας ότι θα ελεγχθεί εξονυχιστικά. 

Και κάπου εκεί, η πτήση του Νόβακ Τζόκοβιτς έφτανε στη Μελβούρνη και αμέσως ξεκίνησε η... παράνοια. Οι αυστραλιανές αρχές πήραν το κινητό του και έθεσαν αυτόν και την ομάδα του σε κράτηση. Το συμβάν προκάλεσε μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Σερβία και την Αυστραλία, ενώ ο Τζόκοβιτς αποθεώνεται τόσο στο Βελιγράδι όσο και στη Μελβούρνη από αντιεμβολιαστές και μη, φίλους του.

Η διαχείριση της κατάστασης κυρίως από τους διοργανωτές προκαλεί όμως απορία και εκνευρισμό στον κόσμο του τένις. Κυρίως γιατί με τη στάση τους, που δεν έμεινε κοινή όλο αυτό το διάστημα, ουσιαστικά μετέτρεψαν σε ήρωα έναν κανονικό... ψεκασμένο. Ο Τζόκοβιτς μπορεί να είναι ο κορυφαίος σε απόδοση στην ιστορία του Αυστραλιανού Όπεν με 9 κατακτήσεις, όμως οι θέσεις του καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας είναι το λιγότερο προβληματικές. Αντιεμβολιαστής πολύ πριν κυκλοφορήσει το πρώτο εμβόλιο, αδιάφορος για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στις αρχές της πανδημίας διοργάνωσε τουρνουά χωρίς κανένα μέτρο και συνέβαλε στη διασπορά του ιού, ενώ τελευταία εμφανίζεται ως ο Μεσσίας των τελευταίων ανεμβολίαστων του πλανήτη.

Από τη στιγμή όμως που κάνεις πίσω στις αρχικές απαγορεύσεις και τελικά τον δέχεσαι με κάθε επισημότητα, το να τον αφήνεις υπό κράτηση 10 ώρες στο αεροδρόμιο και ουσιαστικά να κάνεις επικοινωνιακό σόου με τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου δεν βοηθά πουθενά. Οι Αυστραλοί έπρεπε είτε να μην του δώσουν ποτέ το πράσινο φως να ταξιδέψει, είτε από τη στιγμή που του έδωσαν την ευκαιρία, να τον αφήσουν να αγωνιστεί κόντρα στο έξαλλο μαζί του κοινό. Τώρα απλά κατάφεραν να κάνουν λαϊκό ήρωα για όλους τους λάθος λόγους τον -σπουδαίο κατά τα άλλα- Νόβακ Τζόκοβιτς.



Τα νεότερα δεδομένα αναφέρουν ότι η ακρόαση του Τζόκοβιτς για τη βίζα του θα διεξαχθεί την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, μόλις μια εβδομάδα πριν την έναρξη του τουρνουά. Ο ίδιος έχει αφαιρέσει το Αυστραλιανό Όπεν από το επίσημο καλεντάρι του και δεν αποκλείεται να μην επιστρέψει ποτέ στο αγαπημένο του, Γκραν Σλαμ, ενώ πλήθος κόσμου σε Βελιγράδι και Μελβούρνη διαδηλώνουν υπέρ του. Ο Σέρβος Πρόεδρος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί του, ενώ η διπλωματική κόντρα ανάμεσα σε Αυστραλία και Σερβία δεν σταματά. Ο Τζόκοβιτς χάρη στην κακή συνεννόηση της αυστραλιανής κυβέρνησης και της Tennis Australia και φυσικά στο δικό του... βαλκάνιο κεφάλι έχει πλέον μετατραπεί στον απρόσμενο ήρωα όλων εκείνων που σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, και με σχεδόν 5,5 εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως, εξακολουθούν να βλέπουν φαντάσματα. Όλα αυτά, με το πρώτο Γκραν Σλαμ της χρονιάς να είναι προ των πυλών και κανέναν να μην ασχολείται με το άθλημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ