Αθλητισμος

Το NBA δεν περίμενε τις εκλογές για να τα βάλει με τον Τραμπ

Ένας οργανισμός που δεν έπαψε στιγμή να αντιμετωπίζει τις φυλετικές διακρίσεις και κάθε είδος ρατσισμού στα ίσια

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nba-trump-ekloges.jpg
© Mike Ehrmann/Getty Images

ΛεΜπρόν Τζέιμς, Στιβ Κερ, Στεφ Κάρι, Γκρεγκ Πόποβιτς, Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι σταρ του NBA που τα έβαλαν με τον Τραμπ πολύ πιο πριν από τις φετινές εκλογές.

Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από τότε που ο ΛεΜπρόν Τζέιμς παρομοίασε με κλόουν τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας για ακόμη μια φορά από τους followers του να πάνε στις κάλπες. Ο «Βασιλιάς» είναι μέλος της καμπάνιας «More than a vote» και πρωτοστατεί ξανά, έχοντας σηκώσει το γάντι απέναντι στον Τραμπ. Μια κόντρα που ωστόσο δεν γεννήθηκε ξαφνικά, λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

lebron-trump.jpg

Το NBA έχει σταθεί σαν οργανισμός απέναντι στη φυλετική βία πολύ πριν ο Τραμπ θέσει υποψηφιότητα στις περασμένες εκλογές. Από όταν όμως φάνηκε ότι ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ «ανέβαζε» τις πολιτικές μετοχές του χρησιμοποιώντας θεωρίες που αντίβαιναν τις βασικές αμερικανικές αξίες και πολύ περισσότερο μετά τις δολοφονίες των Τζορτζ Φλόιντ και Μπρεόνα Τέιλορ, η κόντρα μεταξύ NBA και Τραμπ είχε ανάψει για τα καλά.

Τι συνέβη πριν από τον φετινό Μάιο
Πριν καλά καλά ξεκινήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, η σχέση του Τραμπ με τους μαύρους αθλητές είχε ήδη αλλοιωθεί. Το 2016 ο Κόλιν Καπέρνικ, κουόρτερμπακ των Σαν Φρανσίσκο, έχει πάρει την απόφαση να γονατίζει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχόμενες δολοφονίες αφροαμερικανών. Ήταν η πρώτη φορά που το κίνημα Black Lives Matter θα έβλεπε τα φώτα της δημοσιότητας και θα λάμβανε δύναμη ακόμα και εκτός ΗΠΑ. Ο Τραμπ είχε τοποθετηθεί δημόσια κατά του Καπέρνικ, δηλώνοντας πως οι ομάδες θα πρέπει να απολύουν όσους γονατίζουν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you?? ??‍♂️ #StayWoke?

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

 

Λίγες μέρες μετά ο Καπέρνικ που στη συνέχεια έγινε σύμβολο της Nike, είχε βρεθεί χωρίς δουλειά. Καμία ομάδα δεν τον προσέλαβε, έχοντας εναντίον του ένα άτυπο κυβερνητικό διάταγμα. Ο Τραμπ λίγους μήνες αργότερα θα δει τις συνέπειες αυτής της κόντρας μπροστά του. Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, που εκείνη την εποχή έχτιζαν τη δική τους δυναστεία στο ΝΒΑ, αποφασίζουν ομόφωνα να μην παραστούν στον Λευκό Οίκο ως πρωταθλητές, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους Καβαλίερς του Τζέιμς την επόμενη χρονιά, όπως επίσης και με το Τορόντο και φυσικά τους Λέικερς φέτος. Χαρακτηριστικά οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών κάθε χρονιά για το ενδεχόμενο να τιμηθούν από τον Πρόεδρο Τραμπ.

2017, Στεφ Κάρι: «Το έχω πει και το λέω ξανά: Δεν θα πάω. Εχω τόσες διαφωνίες με την προεδρική πολιτική και τακτική, που θα ήταν λάθος να πάω στην Ουάσινγκτον»

2017, Κέβιν Ντουράντ: «Δεν θα πάω γιατί δεν σέβομαι τον άνθρωπο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση, Δεν συμφωνώ μαζί του, οπότε η φωνή μου θα ακουστεί αν δεν πάω.»

2018, Στιβ Κερ: «Παιανίζουμε στρατιωτικά εμβατήρια στον Λευκό Οίκο προς επίδειξη του πατριωτισμού μας, όταν δεν ξέρουμε τα λόγια του "God Bless America"- είναι απίστευτο»

2018, ΛεΜπρόν Τζέιμς – Στεφ Κάρι: «Ξέρω πως όποιος κι αν κερδίσει τη σειρά, δεν θα θέλει την πρόκληση, ούτως ή άλλως. Όπως το χειριστήκαμε πέρυσι, θα παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό»

2019, Ντάνι Γκριν: «Για να το θέσω κομψά, η απάντηση θα είναι ξεκάθαρα όχι».

2020, χρονιά εκλογών, κορωνοϊού και βίας
Η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη ένταση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά η κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το NBA. Μιλάμε άλλωστε για έναν οργανισμό που επί των ημερών του κομισάριου Άνταμ Σίλβερ έχει αποκτήσει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά και που ιδιαίτερα μετά τις δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020 «βγήκε» στους δρόμους. Την εποχή εκείνη η λίγκα βρισκόταν ακόμα σε παύση εξαιτίας της πανδημίας, όμως παίκτες όπως ο Τζορτζ Χιλ, ο Ντάμιαν Λίλαρντ, ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Τζέιλεν Μπράουν και άλλοι συμμετείχαν στις μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ. Το ΝΒΑ όχι μόνο δεν έκρυψε τις δράσεις του αλλά, την εποχή της επανεκκίνησής του, φρόντισε να τις διαφημίσει.

The Truth Is #BlackLivesMatter

Στη «φούσκα» του Ορλάντο οι παίκτες αγωνίστηκαν ο καθένας με το δικό του μήνυμα στην φανέλα, κάτι που έκανε έξαλλους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές αλλά ακόμα και τον ίδιο τον Τραμπ. Το μήνυμα «Vote» ήταν από τα πιο ισχυρά και από ό,τι φαίνεται η υψηλή συμμετοχή είναι από τα πράγματα που φοβίζουν τους Ρεπουμπλικάνους στις φετινές εκλογές.

Έναν μήνα μετά και ενώ τα Playoffs είχαν ξεκινήσει, η Αμερική συγκλονίζεται ξανά. Αυτή τη φορά με τους πυροβολισμούς από την αστυνομία της Κενόσα στον Τζέικομπ Μπλέικ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο των Μιλγουόκι Μπακς. Η ομάδα του Αντετοκούνμπο με ηγέτη τον Τζορτζ Χιλ αποφασίζει το μποϊκοτάζ για πρώτη φορά στα χρονικά.

Milwaukee Bucks issue statement calling for police accountability | NBA on ESPN

Τότε, ο οργανισμός που αντιμετώπιζε ίσως τη μεγαλύτερη κρίση μετά το lockout του 2011 δεν επέβαλε καμία ποινή. Στήριξε τους παίκτες, τους έδωσε χώρο και από κοινού πήραν την απόφαση να ολοκληρώσουν το πρωτάθλημα πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

Ο Πρόεδρος Τραμπ όταν ρωτήθηκε για όλη την κατάσταση αποφάσισε ρήξη των σχέσεων. «Δεν ξέρω και πολλά για τη διαμαρτυρία στο ΝΒΑ. Ξέρω πως είναι πεσμένη η τηλεθέασή τους γιατί νομίζω πως ο κόσμος έχει κουραστεί κάπως με το ΝΒΑ, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά δεν ξέρω πολλά για τη διαμαρτυρία. Ξέρω, όμως, πως η τηλεθέασή τους είναι πολύ πεσμένη κι είναι λυπηρό. Έχουν γίνει σαν πολιτική οργάνωση κι αυτό δεν είναι καλό. Δε νομίζω πως είναι καλό για τον αθλητισμό και τη χώρα» ανέφερε ο POTUS.

 

 

Έκτοτε η κατάσταση έγινε απλά εκρηκτική. Στιβ Κερ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Τζέιλεν Μπράουν, Τζορτζ Χιλ και Γκρεγκ Πόποβιτς μετατράπηκαν στους πιο απρόσμενους «φίλους» του Τζο Μπάιντεν. Ο παίκτης των Μπακς βγήκε στους δρόμους του Μιλγουόκι κάνοντας εκστρατεία υπέρ της ψήφου.

 

 

Ο Στιβ Κερ δεν έχει σταματήσει να τουιτάρει κατά του Τραμπ, ενώ ο ΛεΜπρόν πέρα από τα σχόλιά του, κάλεσε τον Μπάρακ Ομπάμα στην εκπομπή «The Shot» που προβλήθηκε από το HBO.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς δεν μιλάει συχνά, αλλά όταν το κάνει φροντίζει να έχει κάτι δυνατό να πει. Όπως λίγο πριν αρχίσουν οι αγώνες στη «φούσκα», όταν αποφάσισε να απασφαλίσει κατά του Προέδρου Τραμπ.  «Δεν είναι μόνο διχαστικός. Είναι καταστροφικός. Το να είσαι κοντά του σε κάνει να πεθαίνεις. Θα σε φάει ζωντανό για δικούς του σκοπούς. Είμαι απογοητευμένος που έχουμε έναν ηγέτη που δεν μπορεί να πει ότι "οι ζωές των μαύρων έχουν αξία". Αυτός είναι ο λόγος που κρύβεται στο υπόγειο του Λευκού Οίκου. Είναι δειλός. Δημιουργεί μια κατάσταση και τρέχει μακριά σαν παιδάκι του δημοτικού. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι είναι καλύτερο να τον αγνοήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει για να το κάνει αυτό καλύτερο λόγω του ποιος είναι: ένας διαταραγμένος ηλίθιος».

Βρισκόμαστε λίγα μόνο 24ωρα πριν από τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές του 21ου αιώνα, όμως ο αγώνας του NBA απέναντι όχι μόνο στον Τραμπ, αλλά και σε οποιονδήποτε υπεραμύνθηκε τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό, κρατάει δεκαετίες. Ένας αγώνας που φέτος οδήγησε στο μποϊκοτάζ, όταν καμία άλλη λύση δεν έμοιαζε εφικτή. Ο αγώνας αυτός φυσικά, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο (γνωστός δημοκρατικός) Άνταμ Σίλβερ, δεν τελειώνει με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Είναι συνεχής και μας απομακρύνει κατά πολύ από το πρότυπο του αθλητή που δεν έχει μιλιά. Ένα πρότυπο του περασμένου αιώνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ