Αθλητισμος

Οι 5 λόγοι που αποκλείστηκε η Εθνική μπάσκετ

Η αξιοποίηση του Αντετοκούνμπο, τα λάθη των προπονητών και η αστάθεια των παικτών που στοίχισαν

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουντομπάσκετ
©ΙΝΤΙΜΕ/ ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι λόγοι που εξηγούν γιατί η Ελλάδα δεν πήρε (και δεν άξιζε) την πρόκριση στους 8 του Μουντομπάσκετ.

Οι προσδοκίες για μετάλλιο έπεσαν στο κενό και η Εθνική αποκλείστηκε στη φάση των «16» του Μουντομπάσκετ, ενώ αρχικός στόχος ήταν η είσοδος στα προημιτελικά.

Η Ελλάδα έκανε τρεις νίκες σε πέντε αναμετρήσεις, επικρατώντας στην πρεμιέρα των Μαυροβούνιων με το επιβλητικό 85-60, νίκησαν τη Νέα Ζηλανδία πολύ δύσκολα με 103-97 και σήμερα την Τσεχία με το +7 που δεν έφτανε. Γενικά, όμως, δεν έπαιξε καλό μπάσκετ και για να λέμε την αλήθεια, δεν άξιζε την πρόκριση.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που φτάσαμε σε αυτόν τον πρόωρο αποκλεισμό.

  1. Το γεγονός ότι η ομάδα δεν εκμεταλλεύτηκε τον Γιάννη. Ο Αντετοκούνμπο πήγε στην Κίνα ως ο απόλυτος σταρ, οπότε μέλημα κάθε αντιπάλου ήταν να τον σταματήσει. Οι περισσότεροι το κατάφεραν, με την τεχνική ηγεσία να μην βρίσκει τρόπους να ξεμπλοκάρει το μεγάλο της αστέρι. Όσο κι αν έγινε κουβέντα εδώ και τρεις μήνες, ο Σκουρτόπουλος δεν μπόρεσε να πάρει το 100% από τον Greek Freak.
  2. Πληρώσαμε την ανυπαρξία στους σουτέρ. Οι Μιλγουόκι Μπακς έχουν χτίσει την ομάδα τους γύρω από τον Γιάννη. Όταν αυτός δεν μπορεί να πάρει προσπάθειες, μοιράζει την μπάλα έξω στους εξαιρετικούς σουτέρ που έχει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην Εθνική. Η ομάδα (η χώρα γενικότερα…) δεν έχει σταθερά εύστοχους παίκτες έξω από τα 6.75, κι αυτό το πληρώσαμε. Η Εθνική τελείωσε τη διοργάνωση με 33,6% στο τρίποντο, ενώ οι τρεις πιο εύστοχοι ήταν οι Καλάθης, Μπουρούσης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, δηλαδή κάποιοι που δεν φημίζονται για τα μακρινά τους σουτ.
  3. Κανείς παίκτης δεν είχε σταθερά καλή απόδοση στο τουρνουά. Ο Γιάννης ποτέ δεν έφτασε στα επίπεδα που μπορεί, όμως άπαξ και συνέβη αυτό, δεν υπήρχε ο άνθρωπος που θα είχε σταθερά καλή παρουσία. Ο Καλάθης ήταν τρομερός με την Τσεχία, πολύ καλός με τις ΗΠΑ, αλλά μέτριος ως κακός στα άλλα τρία. Τα ίδια ισχύουν και για τους υπόλοιπους, όπως πχ. οι Πρίντεζης-Σλούκας. Παράλληλα, υπήρξαν και κάποιοι που απογοήτευσαν. Ο Κώστας Παπανικολάου δεν τράβηξε σε κανένα ματς, ο Μπουρούσης έκανε λίγα πράγματα, ο Παπαγιάννης ήταν κάκιστος…
  4. Η ιδέα του τεχνικού τιμ με το ψηλό σχήμα, που δεν αποδείχθηκε ακριβώς φαεινή. Ο τραυματισμός του Κώστα Σλούκα στην προετοιμασία και η ένδεια στους γκαρντ, ανάγκασαν τον Σκουρτόπουλο να δοκιμάσει τον Παπανικολάου σε θέση «2». Ο Σλούκας αποθεραπεύτηκε, όμως μόνο στον τελευταίο αγώνα είδαμε για πολλή ώρα στο παρκέ δύο γκαρντ. Δεν είχαμε ρυθμό και αυτό το πληρώσαμε.
  5. Υπήρχε μια ανισορροπία (αν είναι δόκιμος ο όρος) στην ψυχολογία μας. Στην πρεμιέρα νικήσαμε 25 πόντους το Μαυροβούνιο και στο πρώτο μέρος με τη Βραζιλία προηγηθήκαμε με 17. Κάπου εκεί ίσως να νομίσαμε ότι είμαστε υπερομάδα. Αυτή η θεώρηση καταρρίφθηκε άμεσα. Οι Βραζιλιάνοι γύρισαν εκείνο το ματς, μας νίκησαν και τελικά αυτή η ήττα είναι που μας αφήνει εκτός των προημιτελικών. Μετά το 79-78 από τη «σελεσάο», η ψυχολογία έπεσε και το ελληνικό φιλότιμο και πάθος που έκανε την εμφάνισή του με την Τσεχία, τελικά δεν αρκούσε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ