Αθλητισμος

Ο πετυχημένος κύριος Ιτούδης

Η κατάκτηση της Ευρωλίγκας πιστοποίησε πως είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
© EPA/Juan Carlos Hidalgo

Δημήτρης Ιτούδης: Αυτός είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής μπάσκετ που έχουμε - Τι σημαίνει η κατάκτηση της Ευρωλίγκας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Η κατάκτηση της φετινής Ευρωλίγκας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για τον Δημήτρη Ιτούδη. Πρόκειται για τον 49χρονο που είναι πολυνίκης Έλληνας προπονητής στον θεσμό, αφού έχει κατακτήσει δύο τρόπαια (με την ίδια ομάδα το 2016 και φέτος), αφήνοντας πίσω τον Μπαρτζώκα που έχει ένα.

Η ΤΣΣΚΑ δεν πήγε ως φαβορί στη Βιτόρια και ο Μακεδόνας τεχνικός είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση. Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του.

Έπειτα από 13 χρόνια (1999-2012) σαν βοηθός του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, οι απόψεις διίσταντο γι’ αυτόν. Κάποιοι εξήραν την πολύ καλή δουλειά που κάνει, ως πρώτος συνεργάτης του περίφημου Σέρβου και άλλοι διέτειναν πως η συνεισφορά του ήταν πολύ μικρή.

Το 2013 έπιασε δουλειά ως πρώτος προπονητής στην άσημη τουρκική Μπάνβιτ, με την οποία είχε 29 νίκες σε 30 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα. Τίτλο δεν πήρε, αλλά αυτή η σεζόν αποτέλεσε διαβατήριο για να πάει στην πιο πλούσια, σπάταλη μα και απαιτητική ομάδα της μπασκετικής Ευρώπης: Την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στις πρώτες τέσσερις σεζόν είχε… μόνο ένα τρόπαιο, ενώ με την παράλληλη άνοδο των Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε δεν ήταν πια το φαβορί και η ομάδα που ξεχώριζε. Φέτος, οι Ρώσοι τερμάτισαν τρίτοι στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας και στο φάιναλ φορ δεν πήγαν ως φαβορί.

Για να πάνε στη Βιτόρια χρειάστηκε να αποκλείσουν στα πλέι οφ την ομάδα που εδρεύει στο γήπεδο του φάιναλ φορ, αφού πρώτα δέχτηκαν σπάσιμο έδρας μέσα στη Μόσχα. Σε αυτό το σημείο ο Ιτούδης πέτυχε κάτι σπουδαίο. Κατάφερε να προσθέσει «μέταλλο» στην ΤΣΣΚΑ. Πρόκειται για την ομάδα που διαχρονικά λιγοψυχούσε στα δύσκολα. Πόσα και  πόσα ματς δεν έχει χάσει, ενώ ήταν δικά της… Πιο τρανό παράδειγμα ο περίφημος τελικός της Κωνσταντινούπολης, όταν το +21 επί του Ολυμπιακού μετατράπηκε σε ήττα με το καλάθι του Πρίντεζη.

Με τη σειρά στο 1-1 και βλέποντας όλα τα περιθώρια να στενεύουν, ο Ιτούδης μπόρεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να βγάλει τσαγανό από τους καλοπληρωμένους παίκτες του. Πρώτα ήρθαν οι δύο νίκες μέσα στη Βιτόρια επί της Μπασκόνια και η πρόκριση στο φάιναλ φορ. Και κατόπιν, η ανατροπή. Στον ημιτελικό της Παρασκευής με τη Ρεάλ Μαδρίτης, οι Μοσχοβίτες βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 14 πόντους. Εντούτοις γύρισαν τη διαφορά και δεν έκαναν λάθη στο τέλος, αφήνοντας έξω τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Και στον τελικό ποτέ δεν λύγισαν όταν η Εφές πίεζε και μείωνε τη διαφορά. Μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, ο Ιτούδης είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να είναι προπονητής της ΤΣΣΚΑ και μετά το καλοκαίρι, κάτι που δεν φάνταζε τόσο σίγουρο πριν 1-2 μήνες. Γι’ αυτό και μετά το τέλος του τελικού ξέσπασε σε λυγμούς. Σε δάκρυα ανακούφισης και αποφόρτισης μετά την πίεση και την αμφισβήτηση που δέχτηκε.

Αυτό που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, είναι ένα πράγμα πια. Ότι αυτός είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής μπάσκετ που έχουμε. Μπορεί πολλοί να θυμούνται τον Γιάννη Ιωαννίδη, άλλοι τον Ευρω-κόουτς Κώστα Πολίτη, άλλοι τον Γιαννάκη κι ενδεχομένως μερικοί τον Μπαρτζώκα, όμως ο Ιτούδης απέδειξε πως έχει διάρκεια στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που κανείς από τους υπόλοιπους δεν το κατάφερε ποτέ.

ΥΓ: Κι επειδή ο Ιτούδης ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας ότι κανείς μόνος του δεν καταφέρνει τίποτα, αξίζει ειδική αναφορά στο επιτελείο του και ειδικά στους δύο συμπατριώτες μας, τον βοηθό Ανδρέα Πιστιόλη και τον γυμναστή Κώστα Χατζηχρήστο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ