Αθλητισμος

Γκολ με φάουλ αλά Πανένκα! (video)

Εμπνευστής του τρομερού χτυπήματος, ο Παραγουανός Οσβάλντο Μαρτίνες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Antonín Panenka´ s penalty (EURO 1976 in Belgrade. Czechoslovakia vs. Germany)

Ήταν το 1976 και ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η Τσεχοσλοβακία αντιμετώπιζε τη Δυτική Γερμανία κι έπειτα από 120 λεπτά κανονικού ματς και παράτασης, το σκορ ήταν 2-2.

Στη διαδικασία των πέναλτι, οι Τσεχοσλοβάκοι πήραν το πάνω χέρι με 4-3 και είχαν ένα τελευταίο χτύπημα με τον Αντονίν Πανένκα.

Αν ο χαρισματικός μέσος ευστοχούσε, η χώρα του θα κατακτούσε το τρόπαιο. Η έμπνευση του 28χρονου ήταν απίθανη. Αντί να εκτελέσει με δύναμη προς κάποια γωνία, επέλεξε να σκάψει την μπάλα και να τη στείλει στη μέση.

Antonín Panenka´ s penalty (EURO 1976 in Belgrade. Czechoslovakia vs. Germany)

Για πρώτη φορά ο ποδοσφαιρικός πλανήτης είδε μία εκτέλεση σαν αυτή και ως τις μέρες δεν είναι λίγοι οι μιμητές της. Πάντοτε λέμε πως «ο τάδε παίκτης χτύπησε το πέναλτι αλά Πανένκα», προς τιμήν του πρώτου διδάξαντα πριν από 42 χρόνια.

Στο Μεξικό, πολύ πρόσφατα είδαμε μια εξελιγμένη version αυτού του χτυπήματος, μόνο που δεν επρόκειτο για πέναλτι, αλλά για φάουλ.

Στο ματς της Σάντος Λαγκούνα με την Άτλας, οι αμυνόμενοι των φιλοξενούμενων περίμεναν μια εκτέλεση με πολλή δύναμη. Γι’ αυτό και είχαν πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, έχοντας και σκυμμένο παίκτη πίσω από το τείχος.

Ο 32χρονος Οσβάλντο Μαρτίνες ξεκίνησε με φόρα για να χτυπήσει το φάουλ, όμως το λάκτισμά του ήταν ένα χάδι προς την μπάλα. Την έσκαψε με τέχνη και την έστειλα στα αντίπαλα δίχτυα. Κι αυτό μπορεί να καταγραφεί ιστορικά ως το πρώτο φάουλ αλά Πανένκα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.