Αθλητισμος

Μίνο Ραϊόλα: Από τη μικρή πιτσαρία στα deals των εκατομμυρίων

Ο Ιταλός ατζέντης έχει τον τρόπο να περνάει το δικό του και να γεμίζει την τσέπη του

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_gettyimages-977341946.jpg
© Alexander Hassenstein / Getty Images / Ideal Image

Για να γίνει κάποιος πετυχημένος ποδοσφαιρικός ατζέντης, πρέπει να διαθέτει θάρρος, εξυπνάδα και πονηριά. Στοιχεία που διαθέτει πχ. ο Ζόρζε Μέντες, ο μάνατζερ του Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο Πίνι Ζάχαβι, που εμπλέκεται στις… μισές μεταγραφές παγκοσμίως και λέγεται πως θα έχει ρόλο και στον Παναθηναϊκό, αν τελικά τον πάρει ο Πιεμπονγκσάντ. Οι περισσότεροι φίλαθλοι πιθανότατα να μην ξέρουν καν πώς είναι εμφανισιακά οι δύο super agents. Είναι ίσως οι κορυφαίοι, αλλά για τη δουλειά τους και μόνο. Δεν έχουν τη στόφα του star, όπως ο Μίνο Ραϊόλα.

Ο πληθωρικός Ιταλός καταφέρνει κάθε χρόνο να ταρακουνάει τα νερά και να προκαλεί ίντριγκες, μίση, πάθη, αλλά και σπουδαίες μεταγραφές που τον έχουν κάνει πάμπλουτο.
Στο πελατολόγιό του συναντάμε τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, τον Μάριο Μπαλοτέλι (δύο περιπτώσεις «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι»), τον Ρομελού Λουκάκου, τον Μάρκο Βεράτι και άλλους πολλούς. Ανάμεσά τους, τον Πολ Πογκμπά. Έφερε τα πάνω-κάτω το 2016 για να πετύχει τη μεταγραφή του από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κι αυτό ακριβώς κάνει και τώρα για να τον πάρει από την Αγγλία και να τον πάει στην Μπαρτσελόνα.

Όσοι γνωρίζουν το… έργο του, είναι σίγουροι πως θα τα καταφέρει. Διότι είναι ο τύπος που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, κράτησε το λαϊκό της καταγωγής του, αλλά έχει καταφέρει να ελίσσεται θαυμάσια μέσα στον λαμπερό χώρο του ποδοσφαίρου, συναναστρεφόμενους με πλούσιους προέδρους και κακομαθημένους παίκτες.

Mino Raiola: Football's 'Super-Agent'


Γεννήθηκε στη Νότιο Ιταλία, σε προάστιο της Νάπολι κι έτσι εξηγείται το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του. Παρ’ όλα αυτά μετακόμισε πριν κάνει τα πρώτα του γενέθλια στην Ολλανδία με τους γονείς του. Ο πατέρας του είχε μια πιτσαρία με το διόλου ευφάνταστο όνομα «Napoli», όπου εκεί ο μαθητής Μίνο δούλευε ως σερβιτόρος, αλλά και στην κουζίνα ως πιτσαϊόλο.

Έπαιζε ποδόσφαιρο και πινγκ πονγκ, όμως στα 18 του κατάλαβε ότι προτιμούσε το παραγοντιλίκι και κατάφερε να γίνει επικεφαλής των ακαδημιών της Χάαρλεμ. Γρήγορα παραιτήθηκε, λέγοντας «πως οι άνθρωποι είναι πολύ συντηρητικοί και δεν θα δούμε προκοπή». Δεν κώλωνε να κάνει γνωριμίες και γρήγορα μπήκε σε γραφείο ατζέντηδων. Είχε θράσος, ικανότητες αλλά και σπουδαίες γνώσεις. Διότι παράλληλα με τη δουλειά στην πιτσαρία και την ενασχόληση με την μπάλα, διάβαζε. Σπούδασε νομικά και μιλάει επτά γλώσσες. Τη μητρική του, τα ολλανδικά, αλλά και αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά και πορτογαλικά!

Για πέντε χρόνια είχε βοηθητικό ρόλο στο γραφείο Sports Promotions, όπου στην ουσία έκανε το αγροτικό του. Το 1996 αποφάσισε να δοκιμάσει μόνος του, έχοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Μετά το EURO εκείνης της χρονιάς, πήρε τον Πάβελ Νέντβεντ και από τη Σπάρτα Πράγας τον πήγε στην ιταλική Λάτσιο. Και στις αρχές του 21ου αιώνα έκανε το μεγάλο deal για να πάει ο Τσέχος στη Γιουβέντους. Παράλληλα προσέγγισε τον ιδιόρρυθμο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και από τις δικές του μεταγραφές, αγόρασε ένα τρομερό σπίτι στο Μονακό, όπου αποτελεί ως και σήμερα την κύρια κατοικία του.

Γενικά έχει μια τάση να δουλεύει με τα λεγόμενα «προβληματικά» παιδιά, τα πιο δύσκολα και ιδιόρρυθμα: τον Ζλάταν, τον τρελο-Μπαλοτέλι, τον Ρομπίνιο παλιότερα, τον Πογκμπά τώρα.

Μετά τη μετακίνηση του γάλλου μέσου στο «Όλντ Τράφορντ» το 2016, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αγοράσει ένα ακόμη σπίτι. Αυτή τη φορά στο Μαϊάμι. Έδωσε 8.000.000 ευρώ για να πάρει το παλιό σπίτι του Αλ Καπόνε, μια αγορά που την κυνηγούσε για χρόνια, για τους δικούς του προφανώς λόγους.

Ο αθυρόστομος ατζέντης δεν έχει διστάσει να τσακωθεί είτε δημοσίως είτε κατ’ ιδίαν με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον Πεπ Γουαρδιόλα ή τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, όταν ένιωθε πως θίγονται τα συμφέροντα των δικών του «παιδιών». Ποτέ δεν βγήκε χαμένος από τις κόντρες με αυτά τα προπονητικά μεγαθήρια, αφού πάντοτε κατάφερνε να περνάει το δικό του.
Αν και αρκετά εξωστρεφής, είναι παντελώς αντιδημοσιογραφικός. Αν θέλει να περάσει τη γνώμη του, θα πάρει ο ίδιος τον ρεπόρτερ που πιστεύει ότι θα τον προωθήσει καλύτερα. Αν επιθυμεί να μην τοποθετηθεί σε μια υπόθεση ή να την κρατήσει κρυφή, τότε δεν μιλάει σε κανέναν δημοσιογράφο. Και όταν –πάλι στην υπόθεση Πογκμπά- ένας Άγγλος κατάφερε να τον ξετρυπώσει τηλεφωνικά και να τον ρωτήσει αν θα γίνει η μεταγραφή, η συνομιλία τους κράτησε λιγότερο από λεπτό. Ο δημοσιογράφος πρόλαβε να κάνει την ερώτησή του και στη συνέχεια άκουσε μόνο μπινελίκια πριν κλείσει η γραμμή...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ