Αθλητισμος

Το μεγαλείο ενός πάγκου κενού

Στον Παναθηναϊκό φέτος θα πορευτούν με τους πιτσιρικάδες

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 446
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46262-103536.jpg

Τι τρέχει στα μεταγραφικά, πώς προετοιμάζονται οι ομάδες εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, χρηστικές πληροφορίες.

Πάντα το τελευταίο κείμενο πριν τις διακοπές είναι μπελάς. Ο Γεωργελές θέλει ειδήσεις. Τι τρέχει στα μεταγραφικά, πώς προετοιμάζονται οι ομάδες εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, χρηστικές πληροφορίες! Σωστά, αλλά εγώ επιμένω ότι πάντα το τελευταίο άρθρο με τα εισιτήρια στο χέρι για ξένοιαστους προορισμούς έχει μια τάση αυτονόμησης! Ξέρει πολλά, είναι έτοιμο να σε πληροφορήσει για άλλα τόσα, αλλά κάνει πως δεν ακούει και δεν βλέπει.
● Ξέρει ότι στον Παναθηναϊκό φέτος θα πορευτούν με τους πιτσιρικάδες και ας μην το φανερώνουν. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαμογελούσαν με νόημα μετά από το φιλικό με τον Ηρακλή Ψαχνών. Δώνης –δεύτερη γενιά– και Τριανταφυλλόπουλος σκόραραν και ξεχώρισαν. Τα νέα παιδιά, που λέγαμε. Και ένας από τα παλιά. Αυτός που επιστρέφει σπίτι του. Ο Στέφανος Κοτσόλης ξανά κάτω από τα δοκάρια, τώρα που ο Καρνέζης κούνησε μαντίλι για την ξενιτιά.
● Ξέρει, επίσης, το ξεμυαλισμένο άρθρο από την αύρα της θάλασσας ότι στον Ολυμπιακό ετοιμάζουν τη μεταγραφή πρωτοσέλιδο, αλλά καημός τους είναι να ελευθερωθούν θέσεις και συμβόλαια. Με τους Αλγερινούς η βαλίτσα θα πάει μακριά. Τουλάχιστον, ξεμπερδεύουν με τον Γκρέκο… που δεν έγινε ποτέ του Έλληνας, όσο κι αν προσπάθησε να τον βοηθήσει το όνομά του. Επιστρέφει στους… κομμουνιστές! Στη Λιβόρνο, που σκαρφάλωσε και πάλι στη Serie A. Μάλιστα, το δημοσίευμα του «europacalcio.it», ενός από τα πιο έγκυρα site σε ζητήματα μεταγραφών, αναφέρει ότι οι «ερυθρόλευκοι» είναι πιθανό να πληρώσουν ένα μέρος του συμβολαίου του προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετακίνησή του. Arrivederci, να του ευχηθούμε, αλλά το θεωρώ απίθανο. Καλύτερα ciao και bocca al lupo, ελληνιστί καλή τύχη.
● Το άρθρο, με το μελτέμι να του φυσά το πρόσωπο, γνωρίζει επίσης ότι στην ΑΕΚ πανηγυρίζουν. Γιατί τα πανηγύρια δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις νίκες στον αγωνιστικό χώρο. Πανηγυρίζουν που μένουν ζωντανοί, που ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο και όλα αυτά μεταφράζονται σε 5.000 διαρκείας, νούμερο που ισοδυναμεί με φιλί της ζωής και αποδεικνύει ότι είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ!
● Το άρθρο, που βιάζεται να πατήσει άμμο και θαλασσινό νερό, έχει πληροφορηθεί το στράβωμα του Στέφενς στην πρώτη ανοιχτή προπόνηση του ΠΑΟΚ, με τους παίκτες να κάνουν τα δικά τους, να παίζουν για τους φιλάθλους και όχι για την ομάδα. Μόνο που όλα αυτά για τον Ολλανδό είναι έλλειψη πειθαρχίας και τίποτα άλλο. Και αν δεν αλλάξει τη νοοτροπία στην ομάδα, ξέρει ότι ο πρώτος που θα την πληρώσει από τον επίσης σκληρό και αυστηρό Ρώσο Ιβάν θα είναι ο ίδιος.
● Τέλος, το άρθρο με το καλοκαιρινό ψαθάκι στο κεφάλι ξέρει για την πρώτη εντυπωσιακή εμφάνιση του Ουντότζι με τη φανέλα του Άρη και για το γεμάτο προσδοκίες χατ-τρικ που πέτυχε στο φιλικό με τον Εθνικό Γαζώρου. Όπως και ότι ο Μάντζιος ετοιμάζεται να μετακομίσει στον Βόλο, νέος σταθμός στην καριέρα του αυτή τη φορά με τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου.
● Και πόσα άλλα… Αλλά πάντα το καλοκαιράκι έχεις διάθεση να φιλοσοφήσεις όλα αυτά που προσπερνάς μέσα στη χρονιά, χωρίς να προλαβαίνεις να πατήσεις το pause. Όλα τα μάταια που πρωταγωνιστούν και γίνονται κανόνες. Κανόνες ψεύτικοι που δεν ισχύουν. Και το πόσο μάταια είναι όλα στο προδίδει μια είδηση που σε προσγειώνει. Έρχεται από την Ισπανία. Πιο σωστά, όχι για λόγους γεωγραφικούς αλλά αυτονομιστικούς, από την Καταλονία. Ο Τίτο Βιλανόβα αποχωρεί από το ποδόσφαιρο!
● Στη ζωή μας μπήκε ξαφνικά το απόγευμα της 27ης Απριλίου 2012, όταν παράλληλα με την ανακοίνωση της αποχώρησης του Πέπε Γκουαρντιόλα από τους «μπλαουγκράνα» γνωστοποιήθηκε πως αντικαταστάτης του θα ήταν ο Τίτο Βιλανόβα. Η Μπαρτσελόνα ήθελε να σηματοδοτήσει, και το πέτυχε, ότι με την επιλογή στο πρόσωπο του Τίτο εμπιστεύεται εν λευκώ αυτούς που έχτισαν την ομάδα-θαύμα, παιδιά δικά της, και πως το εγχείρημα έχει συνέχεια που δεν τη διαταράσσουν τα πρόσωπα.
● Ο Τίτο δεν πρόλαβε να αποδείξει ότι είναι μια μεγαλοφυΐα που ζούσε στη σκιά του Γκουαρντιόλα, παρόλο που του δόθηκε η ευκαιρία να το πράξει επί ίσοις όροις. Το μάταιο των πραγμάτων, που λέγαμε. Στις 19 Δεκεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε η διάγνωση. Καρκίνος. Ό,τι ακολουθεί δεν έχει σχέση τόσο με τον αθλητισμό. Είναι ένα μεγαλείο. Το μεγαλείο ενός ανθρώπου που δίνει τη μάχη για τη ζωή και το μεγαλείο ενός συλλόγου που αφήνει για τρεις μήνες τη θέση του Τίτο στον πάγκο κενή και αρνείται για λόγους ηθικής τάξης να τον αντικαταστήσει.
● Επέστρεψε στην άκρη του πάγκου προσωρινά νικητής. Μετά τη νέα επιδείνωση της υγείας του αναγκάζεται να αποχωρήσει και πάλι, αυτή τη φορά οριστικά. Όταν επιστρέψει, και το εύχομαι ολόψυχα, θα επιστρέψει δυο φορές νικητής. Θα έχει νικήσει την αρρώστια και όλα τα μάταια που χάνονται στην απεραντοσύνη της θάλασσας με την πρώτη βουτιά. Καλό καλοκαίρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ