Αθλητισμος

Οι ομάδες που δεν παράτησαν ποτέ το Μουντιάλ

Refuse to sink! Θα αποδειχθεί ιστορική η φετινή διοργάνωση;

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19695039.jpg
© EPA/JEON HEON-KYUN

Tο φετινό Μουντιάλ ίσως να μην είναι το πιο συναρπαστικό όλων των εποχών μέχρι στιγμής, αλλά έχει μια αύρα που ίσως στο τέλος αποδειχθεί ιστορικό. Αυτή είναι μια πρόβλεψη που θα φανεί σύντομα.

Ένα σημαντικό και θετικό του στοιχείο είναι ότι δεν είχε αδιάφορες ομάδες. Συνήθως την τελευταία αγωνιστική, πολλές εθνικές που έχουν ήδη αποκλειστεί, εμφανίζονται με χαλαρή διάθεση και δίχως στόχο. Έτσι λέγεται πως μερικές φορές βοηθούν και τον αντίπαλο, που έχει βαθμολογικό σκοπό.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη φέτος σε κανέναν από τους οκτώ ομίλους. Μάλιστα, έγινε ακριβώς το αντίθετο και οι Γερμανοί το ξέρουν καλύτερα απ’ όλους.

Αναλυτικά τι έκαναν οι «αδιάφοροι» της τελευταίας αγωνιστικής:

Α’ ΟΜΙΛΟΣ: Εδώ είχαμε δύο ομάδες χωρίς βαθμό. Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος μόχθησαν ως το τέλος, με τους πρώτους να παίρνουν τη νίκη 2-1 στο ’90 και να το πανηγυρίζουν έντονα.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ: Το Μαρόκο δεν είχε κανέναν λόγο να ζοριστεί απέναντι στην Ισπανία, αλλά ήταν το ματς που οι παίκτες του τα έδωσαν όλα. Προηγήθηκαν δύο φορές, ισοφαρίστηκαν στις καθυστερήσεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ήρθαν στα χέρια με τους αντιπάλους τους. Φοβερό πάθος.

Γ΄ΟΜΙΛΟΣ: Το Περού αναζητούσε εναγωνίως ένα γκολ, κάτι καλό τέλος πάντων. Είχε κουβαλήσει 40.000 κόσμο στη Ρωσία και θα ήταν κρίμα να επιστρέψουν πίσω οι άνθρωποι χωρίς μια στιγμή χαράς. Στον αγώνα με την Αυστραλία που καιγόταν για νίκη, οι Περουβιανοί ήταν εντυπωσιακοί και επικράτησαν εύκολα με 2-0.

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ: Εδώ έγινε το ανάποδο. Είχαμε την Κροατία σχεδόν σίγουρη πρώτη και κυρίως με αναπληρωματική ομάδα κόντρα στην Ισλανδία. Θα μπορούσαν να μην κυνηγήσουν το ματς κι αν έχαναν, οι Αργεντινοί θα έμεναν εκτός. Όμως έπαιξαν στο 100% ως το φινάλε και πήραν τη νίκη με 2-1.

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ: Πάθος, αυταπάρνηση και μια θαυμάσια εμφάνιση επιφύλασσε η Κόστα Ρίκα στον αποχαιρετιστήριο αγώνα της. Ήρθε 2-2 με την Ελβετία, αποτέλεσμα που δεν έκανε ζημιά στην ευρωπαϊκή ομάδα, αν και όσοι είδαν το ματς, είπαν πως οι Κοσταρικανοί άξιζαν τη νίκη.

ΣΤ’ ΟΜΙΛΟΣ: Πάμε και στο κλου της διοργάνωσης. Η Νότιος Κορέα είχε ελάχιστες ελπίδες για πρόκριση πριν από το παιχνίδι με τη Γερμανία. Στα τελευταία λεπτά είχε αποκλειστεί σίγουρα, καθώς η Σουηδία νικούσε το Μεξικό. Κι όμως οι Ασιάτες σκόραραν δύο φορές, πήραν μαζί τους την πρωταθλήτρια Κόσμου και κέρδισα άπειρες συμπάθειες σε όλο τον πλανήτη.

Ζ’ ΟΜΙΛΟΣ: Για τους Παναμέζους ξέραμε ότι κάθε λεπτό συμμετοχής είναι απόλαυση. Είδαμε πόσο πολύ πανηγύρισαν τη μείωση του σκορ στο 6-1 με την Αγγλία. Αλλά και η Τυνησία δεν ήθελε να φύγει με άδεια χέρια από τη Ρωσία. Νίκησε την Πέμπτη με 2-1 το Παναμά, κάνοντας ανατροπή. Ήταν ένα παιχνίδι που, αν κάποιος δεν ήξερε, θα νόμιζε πως οι δύο ομάδες παλεύουν για την πρόκριση.

Η’ ΟΜΙΛΟΣ: Η Πολωνία αποκλείστηκε μετά τα πρώτα δύο ματς και επικρίθηκε έντονα. Έδειχνε κάποια σημάδια διάλυσης και απογοήτευσης, αλλά στον τελευταίο αγώνα τα έδωσε όλα απέναντι στην Ιαπωνία. Νίκησε με 1-0, θα μπορούσε να βάλει και περισσότερα τέρματα και παράλληλα δεν απέκλεισε και τους Ασιάτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ