Αθλητισμος

Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης

Με την άνετη επικράτησή του επί της Ρεάλ Μαδρίτης Ολυμπιακός κατάφερε αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 436
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Ολυμπιακός γίνεται η 3η ομάδα της ιστορίας της Ευρωλίγκας που κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το τρόπαιο.

O Ολυμπιακός κερδίζει το τρόπαιο της Ευρωλίγκας για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας γίνεται ο πρώτος Έλληνας κόουτς που σηκώνει σηκώνει το τρόπαιο.

Με το repeat του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, η χώρα μας έφτασε συνολικά τις 9 κατακτήσεις σε 17 χρόνια και παραμένει στην κορυφή του Ευρωπαϊκού στερεώματος.

Ο Ολυμπιακός πήγε στο Λονδίνο, πρωτεύουσα όχι μόνο της Αγγλίας αλλά και των Απανταχού Βασιλοφρόνων, για να γκρεμίσει τη... μοναρχία! Και επειδή η της Βρετανίας δεν ασχολείται με το μπάσκετ, οι ερυθρόλευκοι βρήκαν στο δρόμο τους τη... βασίλισσα της Ισπανίας Ρεάλ και την έριξαν από το θρόνο.

● Μετά τη Γιουγκοπλάστικα (1989, 1990, 1991), για να είμαστε ακριβείς τα δύο πρώτα χρόνια Γιουγκοπλάστικα και μετά Ποπ 84, και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004, 2005), ο Ολυμπιακός γίνεται η 3η ομάδα της ιστορίας της Ευρωλίγκας που κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» με τη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης (100-88) πραγματοποίησαν το πολυπόθητο back to back κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη σερί φορά, γεγονός σπάνιο για τη διοργάνωση.

● Η πρώτη φορά που διεξήχθη Final Four ήταν την περίοδο 1987-88 στη Γάνδη, με το τρόπαιο να καταλήγει στην Ολίμπια Μιλάνο, η οποία είχε κατακτήσει και την προηγούμενη σεζόν τον τίτλο, ο οποίος όμως δεν ήταν με τη σημερινή μορφή αφού υπήρχαν νοκ-άουτ παιχνίδια μέχρι τον τελικό. Ούτως ή άλλως, με τη νοκ-άουτ μορφή και η Βαρέζε αλλά και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν repeat τα περασμένα χρόνια.

● Με την άνετη επικράτησή του επί της Ρεάλ Μαδρίτης και την κατοστάρα, υπέρλαμπρο άστρο στον ουράνιο θόλο του Ο2 ARENA, ο Ολυμπιακός κατάφερε αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, που στο παρελθόν κάηκαν στο... χυλό, φρόντισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα συνόλου από Έλληνες και πολλούς νέους παίκτες, εμπιστευόμενοι επιτέλους την μπαγκέτα του μαέστρου σε έναν Έλληνα προπονητή που αμφισβητήθηκε αρκετά, σύμφωνα με τις νεοελληνικές παραδόσεις.

● Και έτσι έχουμε άλλη μια πρωτιά, εκτός από αυτή του repeat. Ιστορία σε αυτό τον τελικό έγραψε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που σηκώνει την Ευρωλίγκα! Ο πρώτος Έλληνας κόουτς που φτάνει σε Final-4 και σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο. Κατάφερε, δηλαδή, όσα δεν μπόρεσαν στο παρελθόν οι Γιάννης Ιωαννίδης τρεις φορές με τον ΑΡΗ σε Γάνδη (1988), Μόναχο (1989) και Σαραγόσα (1990), το 1994 και 1995 με τον Ολυμπιακό στο Τελ Αβίβ και τη Σαραγόσα, αλλά και το 1998 στη Βαρκελώνη με την ΑΕΚ, και ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τον Ολυμπιακό στο Παρίσι το 2010.

● Τρίτη πρωτιά, παρακαλώ. Ναι, έχουμε και τρίτη, γιατί σε πείσμα των καιρών το ελληνικό μπάσκετ κυριαρχεί. Με το repeat του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, η χώρα μας έφτασε συνολικά τις 9 κατακτήσεις σε 17 χρόνια και παραμένει στην κορυφή του Ευρωπαϊκού στερεώματος. Ασύλληπτο νούμερο!

● Τα τελευταία 5 χρόνια μετράμε 4 κατακτήσεις! Το 2009 στο Βερολίνο ήταν ο Παναθηναϊκός, στη Βαρκελώνη το 2011 πάλι οι Πράσινοι στην κορυφή. Στην Κωνσταντινούπολη το 2012 ήταν ο Ολυμπιακός. Και φέτος ήταν ξανά οι «ερυθρόλευκοι», που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο Λονδίνο. Αν συνυπολογίσει κανείς και τους 5 χαμένους τελικούς (ο Ολυμπιακός 1994, 1995 και 2010, ο Παναθηναϊκός το 2001 και η ΑΕΚ το 1998), η Ελλάδα μετρά 14 παρουσίες σε τελικούς Ευρωλίγκας την τελευταία 20ετία!

● Θέλετε και άλλη πρωτιά, τώρα που ζεσταθήκατε; Δεν θα σας χαλάσω το χατίρι. Καλύτερος παίκτης της Ευρωλίγκα τη φετινή περίοδο ο Βασίλης Σπανούλης και ανατέλλων αστέρας της διοργάνωσης ο Κώστας Παπανικολάου. Αλλά στον Kill Bill υποκλίθηκαν και οι... αντίπαλοι και αυτή είναι μια ξεχωριστή τιμή για τον Έλληνα καλαθοσφαιριστή. Διαβάστε τι δήλωσε μετά τον τελικό ο Τζέισι Κάρολ.

● «Είχαμε ένα καλό προβάδισμα, όσο δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Και εκεί, άρχισαν να βάζουν τα σουτ. Το έκαναν όταν η διαφορά ήταν στους επτά πόντους και εκεί εμείς κάναμε ένα ανόητο φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο (σ.σ. στον Σλούκα) με αποτέλεσμα η διαφορά να πάει στους τέσσερις πόντους, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ακόμα ελέγχαμε το παιχνίδι, αλλά πιστεύω πως εκεί που άλλαξε η ροή του ήταν όταν ο Σπανούλης πέτυχε τρία σερί τρίποντα, πράγμα που μας ανάγκασε να αλλάξουμε λίγο την άμυνά μας. Αυτό τους έδωσε άλλα ελεύθερα σουτ» ανέφερε ο Τζέισι Κάρολ.

● Να δώσουμε, όμως, και μια πρωτιά στο μεγάλο αντίπαλο; Έτσι και αλλιώς η γαλαντομία χαρακτήριζε πάντα τους θριαμβευτές. Θα δώσουμε, λοιπόν, την πρωτιά της πιο ειλικρινούς και... έξω από τα δόντια δήλωσης στον προπονητή της Ρεάλ Πάμπλο Λάσο. «Όπως το συνηθίζω, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του τίτλου. Έκαναν μεγάλο παιχνίδι. Και είναι πραγματικοί πρωταθλητές, γιατί είχαν μία τρομερή χρονιά φέτος. Η δική μου ομάδα έδωσε τα πάντα, από την πρώτη στιγμή της διοργάνωσης. Αυτό τους είπα και στα αποδυτήρια. Τώρα, νιώθουμε σκ...ά, αλλά θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όσα κάναμε φέτος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ