Αθλητισμος

Στου Τσάμπιονς Λίγκ τον τελικό πήγα να πάθω πανικό

Λες κάποιοι να μας κάνουν πλάκα;

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 438
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42215-94901.gif

Οι φετινοί τελικοί του Champions League και του Europa League μοιάζουν σαν δίδυμα αδελφάκια.

Οι φετινοί τελικοί του Champions League και του Europa League μοιάζουν σαν δίδυμα αδελφάκια. Έχουν τόσα κοινά που εύλογα τίθεται το ερώτημα: Ρε, λες κάποιοι να μας κάνουν πλάκα; Οι πιο ψαγμένοι μιλάνε για συνωμοσιολογία, σπορ που πάντα άρεσε σε εμάς τους Έλληνες. Οπότε, καταλήγουμε στο μεγαλύτερο στήσιμο των αιώνων. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς έκατσαν τόσο πολλές συμπτώσεις σε δύο τελικούς! Διαβάστε και κρίνετε από μόνοι σας.


● Και στις δύο αναμετρήσεις το τρόπαιο κατέκτησαν οι ομάδες που ήταν τυπικά φιλοξενούμενες, η Τσέλσι και η Μπάγερν. Άντε, αυτό να πούμε ότι τυχαίνει, δεν είναι και τόσο σπάνιο. Αλλά τόσο οι Λονδρέζοι όσο και οι Βαυαροί επικράτησαν της Μπενφίκα και της Ντόρτμουντ αντίστοιχα με σκορ 2-1.

● Πάμε τώρα στα πιο βαθιά και ανατριχιαστικά. Στο Europa League η Τσέλσι άνοιξε το σκορ στο 60΄ με τον Τόρες. Στο Champions League η Μπάγερν σκόραρε στο 60΄(!) με τον Μάντζουκιτς. Στο Europa League η Μπενφίκα ισοφάρισε στο 68΄ με πέναλτι (Καρντόσο), στο Champions League η Ντόρτμουντ έφερε το ματς στα ίσα επίσης επίσης στο 68΄ με πέναλτι (Γκουντογκάν).

● Αλλά και το φινάλε μοιάζει να βγήκε από φωτοτυπικό μηχάνημα. Αμφότερες οι ομάδες που κατέκτησαν το τρόπαιο σκόραραν το γκολ της νίκης στο φινάλε του αγώνα, η Τσέλσι στο 90΄+ με τον Ιβάνοβιτς και η Μπάγερν στο 89΄ με τον Ρόμπεν. Ρε Πλατινί, ρε Πλατινί, όλα τυχαία δηλαδή; Δεν συνεχίζω για να μην ξεσηκώσω τους απανταχού συμπτωσιολόγους εν Ελλάδι.

● Τούμπα τα φύλλα, λοιπόν, και αλλάζω θέμα. Στον άνθρωπο, στον αθλητή της τελευταίας στιγμής. Και το όνομα αυτού, Ρομπέν. Μέχρι τώρα είχε χαρακτηριστεί μοιραίος, καντέμης, άφαντος, πουθενάς και όλα τα συναφή. Η 28η του Μάρτη ήταν η μέρα της ζωής του. Αυτή που θα τον έστεφε ήρωα! Μετά από τρεις μεγάλους τελικούς στην καριέρα του ήρθε επιτέλους η ώρα για τον Άριεν Ρόμπεν να γίνει το πρόσωπο του τελικού. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» στον τελικό απέναντι στην Ντόρτμουντ έπαιξε όχι μόνο για την Μπάγερν, αλλά και για να αποδείξει ότι ανήκει στο κλαμπ των μεγάλων παικτών που ξέρουν να κερδίζουν τίτλους. Με μία ασίστ και ένα γκολ στο 89΄ χάρισε το Τσάμπιονς Λιγκ στους Βαυαρούς και άφησε οριστικά πίσω τους χαμένους τελικούς που τον χαρακτήρισαν... φάντασμα!

● Ο Μιχάλης Λεάνης ο δεύτερος ο Μεγαλοπρεπής που άνετα θα μπορούσε να ήταν σειρά στον Antenna και να σπάει ταμεία, θυμάται τους μεγάλους τελικούς του Ρόμπεν και σας τους παρουσιάζει.

Ίντερ-Μπάγερν Μονάχου 2-0 (2010)
Η Μπάγερν, αλλά και ο ίδιος ο Ρόμπεν είχαν την... ατυχία να βρεθούν απέναντι στην ομάδα-παγίδα του Μουρίνιο, που πήρε σχετικά εύκολα τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ επικρατώντας 2-0. Ο Ολλανδός στον τελικό του «Μπερναμπέου» ήταν αόρατος. Οι πρώτοι ψίθυροι για τι τον θέλουμε τον... παικταρά στα μεγάλα παιχνίδια είχαν αρχίσει.

Ισπανία-Ολλανδία 1-0 (2010)
Λίγους μήνες μετά ήρθε ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να εντείνει την άποψη ότι ο Ρόμπεν δεν... κάνει για τα παιχνίδια που η μπάλα «καίει» και «ζεματάει». Ο Ολλανδός βρέθηκε δύο φορές απέναντι στον Ίκερ Κασίγιας, αλλά ισάριθμες φορές δεν κατάφερε να νικήσει τον Ισπανό και δεν μπόρεσε να δώσει στην Ολλανδία το Μουντιάλ. Το γκολ του Ινιέστα στην παράταση τον μετέτρεψε στο μοιραίο επιθετικό της βραδιάς.

Τσέλσι-Μπάγερν 1-1 (πέν. 4-3) (2012)
Εδώ το κακο τριτώνει. Αναφορά ο περσινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μόναχο. Ο Ολλανδός δεν έκανε κάτι το εξαιρετικό στο 90λεπτο, ωστόσο, στην παράταση του δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία να τελειώσει τους... ψίθυρους μια και καλή. Έστησε την μπάλα απέναντι στον Τσεχ στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης, σούταρε δυνατά, αλλά είδε τον τερματοφύλακα της Τσέλσι να του λέει «όχι». Στο τέλος της βραδιάς ο Ντρογκμπά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και άφησε τον Ρόμπεν με το... παράπονο.

Μπάγερν-Ντόρτμουντ 2-1 (2013)
Επιτέλους... η ώρα της δικαίωσης. Αν και στην αρχή με τα δύο χαμένα τετ α τετ όλοι πίστεψαν στο μια από τα ίδια, ο Ρόμπεν κατάφερε να γυρίσει την κατάσταση υπέρ του! Στο 60ό λεπτό έκανε την ασίστ στον Μάντζουκιτς για το 1-0 της Μπάγερν. Αλλά η ιστορία, που γράφει εδώ και αιώνες μόνη της τα κεφάλαια, έφτιαξε αλλιώς το φινάλε. Ο Ολλανδός έκανε πολύ ωραία κίνηση, πλάσαρε εξαιρετικά και στο 89΄ έκανε το 2-1 για τους Βαυαρούς και χάρισε το τρόπαιο στην ομάδα του. Η Μπάγερν του Μονάχου σηκώνει ψηλά το τρόπαιο και ο Ρόμπεν πετάει μακριά τον Σταυρό του Μαρτυρίου.

● Για κάθε άνθρωπο στη γη υπάρχει μια μέρα που η μοίρα περιμένει να κεντήσει με χρυσά γράμματα το όνομά του. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από το να είναι συνεπής στο ραντεβού μαζί της. Γιατί, αν αργήσει, ποτέ δεν περιμένει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ