Αθλητισμος

Ποια ήταν η μοιραία Σαπεκοένζε;

Το τραγικό τέλος της «Σταχτοπούτας» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου

p185215_b_v8_ab.jpg
Χαρά Βαμβακούλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332114-688312.jpg

Με το όνειρο της κατάκτησης του Κόπα Σουνταμερικάνα η αποστολή της Σαπεκοένζε επιβιβάζεται στην πτήση τσάρτερ με προορισμό το αεροδρόμιο Μεντεγίν της Κολομβίας.

Σαπεκοένζε

Παίκτες, τεχνική ηγεσία, γυμναστές, δημοσιογράφοι αναχωρούν από το αεροδρόμιο Βίρου Βίρου στην Σάντα Κρους της Βολιβίας με χαμόγελα και ενθουσιασμό. Και μόνο η πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την επονομαζόμενη «Σταχτοπούτα» του βραζιλιάνικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Βερντάο για πρώτη φορά στην ιστορία της φτάνει στα τελικά του πολυπόθητου κόπα του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Νασιονάλ της Κολομβίας. Το όνειρο γκρεμίστηκε όταν το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ σημαίνοντας συναγερμό στο αεροδρόμιο Μεντεγίν. Τελικός απολογισμός: 76 νεκροί και 5 επιζώντες, ανάμεσά τους δύο πορτιέρο της ομάδας και ένας αμυντικός.

Σαπεκοένζε

Τα πρώτα χρόνια της Σαπεκοένζε

Η ποδοσφαιρική ένωση Σαπεκοένζε ιδρύθηκε το 1973. Προέκυψε από την συγχώνευση της Ατλέτικο Σαπεκοένζε και της Ιντεπενντέντε. Έδρα της η βραζιλιάνικη πόλη Σαπέκο, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο του νότου Σάντα Καταρίνα. Η ομάδα κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο το 1977 κερδίζοντας την τοπική αντίπαλη ομάδα Αβάι.

Σαπεκοένζε

Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, αλλά δεν τα κατάφεραν. Βρέθηκαν εκτός της μεγάλης κατηγορίας το 1979. Επέστρεψαν στα «μεγάλα σαλόνια» του ποδοσφαίρου το 2014. Η επιβίωσή της στην τοπ κατηγορία του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος είναι αξιέπαινη.

Αλλαγή ονόματος

Το 2002 το κλαμπ μετονομάζεται σε Ένωση Σαπεκοένζε Kindermann/Mastervet καθώς αποκτά νέους χορηγούς. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα επέστεψαν στην ορίτζιναλ ονομασία τους. Το 2013 ανεβαίνει από στην Α΄ από την Β' Κατηγορία. Τερμάτισε δεύτερη ανάμεσα σε 20 ποδοσφαιρικές ομάδες. Η Σάπε έπαιξε σφιχτή άμυνα και επιβραβεύτηκε. Εκείνη τη χρονιά σε 38 αναμετρήσεις δέχθηκε 31 γκολ. Με αρχηγό των Γκιλμάρ Νταλ Πόζο η βραζιλιάνικη ομάδα γύρισε στην Serie A μετά από απουσία 35 ετών. Το 2015 τερμάτισαν στην 14η θέση και φέτος ήταν η χρυσή χρονιά τους. Βρίσκονται στην 9η θέση του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, ενώ είχε απομείνει μόλις μία αγωνιστική.  

Σαπεκοένζε

Το Κόπα Σουνταμερικάνα είναι ξαδελφάκι του Κόπα Λιπερταδόρες (κάτι σαν τη σχέση Γιουρόπα Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ). Στο δρόμο προς τον μεγάλο τελικό η Σαπεκοένζε θριάμβευσε απέναντι στους «ισχυρούς του αργεντινίκου ποδοσφαίρου, Σαν Λορέντζο. «Η νίκη της χαμηλών τόνων αλλά ανερχόμενης Σαπεκοένζε σηματοδοτεί την επιστροφή του βραζιλιάνικου ποδόσφαιρου από τη χώρα του Πελέ και το Ρονάλντο στο Κόπα Σουνταμερικάνα», έγραφε στις 23 Νοεμβρίου το ESPN.

 

Η μικρή Σαπεκοένζε που όλοι αποκαλούν «Σταχτοπούτα» του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου είναι μια ομάδα χωρίς χρέη. Κάτι σπάνιο για τη Βραζιλία και όχι μόνο. Σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ το ESPN την αποκάλεσε προσφάτως «παράδειγμα προς μίμηση» για τις υπόλοιπες βραζιλιάνικες ομάδες. «Είναι μια τραγωδία τεραστίων διαστάσεων», είπε ο δήμαρχος του Μεντεγίν και έχει απόλυτο δίκιο.

Με το ίδιο τσάρτερ πέταξε πριν από ένα μήνα το εθνικό συγκρότημα της Αργεντινής με όλα τα μεγάλα αστέρια του διεθνούς ποδοσφαίρου από τον Μέσι μέχρι τον Αγκουέρο. 

Σαπεκοένζε

Σαπεκοένζε

Σαπεκοένζε

Σαπεκοένζε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ