- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στοίχημα ότι το φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ θα είναι από τα καλύτερα;
Στατιστικά, νούμερα και άλλα που δεν ξέρατε
Το ερώτημα Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός (ή το ανάποδο αν προτιμάτε) μοιάζει λιγάκι με το «κιθαρίστας ή ντράμερ» της νιότης μας. Κι αν είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι δύο αυτές υπερδυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ θα βρεθούν και φέτος αντιμέτωπες στους τελικούς του πρωταθλήματος, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια από τις πιο συναρπαστικές των τελευταίων ετών, καθώς οι πιο πολλές ομάδες έχουν δυναμώσει ενώ αναμένονται και πολλές εκπλήξεις. Στα συν του φετινού πρωταθλήματος και το γεγονός ότι η Stoiximan.gr, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία στοιχηματισμού, θα είναι ο μεγάλος χορηγός του, όπως και την επόμενη. Με το τζάμπολ του πρωταθλήματος να έχει ήδη γίνει, η A.V. σας παρουσιάζει τις 14 ομάδες που συμμετέχουν, τα στατιστικά τους και κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.
Τα στατιστικά του πρωταθλήματος
Ο πιο παλιός: Είναι ο Παναθηναϊκός, με έτος ίδρυσης το 1908.
Ο πιο νέος: Η ομάδα της Κύμης, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και έκτοτε δεν έχει τερματίσει κάτω από τη 2η θέση σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίστηκε.
Ο πιο παλιός παίκτης στο πρωτάθλημα: Ο Αντώνης Φώτσης, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στην Α1 τη σεζόν 1997-1998. Είναι ο μόνος εν ενεργεία με 11 χρόνια μόνο σε μία ομάδα και αυτή θα είναι η 12η χρονιά του με τον Παναθηναϊκό.
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία: Ο Δημήτρης Τσαλδάρης της Δόξας Λευκάδας (7 Μαρτίου 1980).
Ο μικρότερος σε ηλικία: Ο Γρηγόρης Λαγουδάκης του Ρεθύμνου (5 Μαρτίου 2001).
Η γηραιότερη ομάδα: Το Λαύριο, με μέσο όρο ηλικίας τα 29,04 χρόνια. Δεύτερη είναι η Κύμη με μέσο όρο 27,9 χρόνια.
Η νεότερη ηλικιακά ομάδα: Ο Κολοσσός με μέσο όρο 23,65 χρόνια και μετά το Ρέθυμνο με 23,75.
Οι ψηλότεροι παίκτες: Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης του ΠΑΟΚ και ο Γιώργος Τσαλμπούρης της ΑΕΚ βλέπουν τον κόσμο από τα 2,16μ.
Ο πιο κοντός: Ο Κρις Τζόουνς του Απόλλωνα Πάτρας με 1,78μ. Είναι ο μόνος παίκτης που έχει δηλωθεί κάτω από 1,80μ.
Οι ομάδες με μέσο όρο πάνω από 2 μέτρα: Ο Ολυμπιακός έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ύψους με 2,012μ. Ακολουθούν η ΑΕΚ με 2,010μ. και ο Παναθηναϊκός με 2,002μ.
Τα πιο πολλά πρωταθλήματα: Ο Παναθηναϊκός, με 34 πρωταθλήματα. Όλες οι άλλες ομάδες μαζί έχουν πάρει 32.
Πολυεθνικό πρωτάθλημα: Οι Έλληνες αποτελούν το 58,1% των παικτών. Τους περισσότερους διαθέτει ο Προμηθέας (13) και τους λιγότερους ο Κόροιβος, το Λαύριο και τα Τρίκαλα (6). Θα αγωνιστούν 53 Αμερικανοί (τους πιο πολλούς ο ΠΑΟ, 6 παίκτες). Θα δούμε επίσης πέντε Σέρβους, τέσσερις Βρετανούς, τρεις Βόσνιους, δύο Ολλανδούς, δύο Λιθουανούς, έναν Ισπανό, έναν Καναδό, έναν Ιταλό, ένα Βέλγο, έναν Μαυροβούνιο, έναν Κροάτη, έναν Γεωργιανό, έναν Λετονό, έναν Φινλανδό, έναν Κύπριο, έναν Σουηδό, έναν Σενεγαλέζο και έναν Ουκρανό.
Ο χορηγός
Μεγάλος χορηγός της φετινής και της επόμενης σεζόν θα είναι η Stoiximan.Gr και το πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε Stoiximan.gr Basket League. Η εξέλιξη αυτή, όπως συμφώνησαν όλες οι πλευρές, θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό μπάσκετ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Xάλασε το σερί συνεχόμενων νικών
Τη μεγάλη έκπληξη έκανε η 18χρονη Μαρτίνε Ντάμποργκ από τη Δανία
Η έναρξή της διοργάνωσης θα γίνει στις 11 Ιουνίου και ο τελικός στις 19 Ιουλίου
Ερυθρόλευκος ο πρώτος τίτλος της σεζόν στο βόλεϊ
«Όχι τώρα που βρήκαμε ρυθμό» - Η επική ατάκα από τον πάγκο του ΠΑΟΚ
Τι δήλωσε μέλος του Δ.Σ. της τουρκικής ομάδας
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αναφέρουν ρεπορτάζ αθλητικών Μέσων
Τι αναφέρουν ρεπορτάζ αθλητικών Μέσων
Προτίμησε να δώσει την ασίστ για το νικητήριο καλάθι των Λέικερς
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αντιμετωπίζει προβλήματα διαρροής
Το στιγμιότυπο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι είπε ο προπονητής των Μπακς
Τι αναφέρει Αμερικανός ρεπόρτερ
Ακόμα μία άτυχη στιγμή για τον Έλληνα αστέρα
Τα «ελάφια» κέρδισαν αλλά ο Έλληνας αστέρας αποχώρησε τραυματίας
Ο greek freak διανύει τη 13η σεζόν του με τους Μπακς
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.