Αθλητισμος

Τώρα κλαις γιατί κλαις, συ δεν ήσουν που σφύριζες χθες

(διασκευή του γνωστού τραγουδιού αφιερωμένη στο ρέφερι Δαλούκα)

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 341
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Δαλούκας
Γιώργος Δαλούκας

O Ν. Πατέρας παραδέχθηκε ότι τηλεφώνησε στο διαιτητή Δαλούκα πριν από το παιχνίδι ΑΡΗΣ-ΠΑΟ. Δικαιολόγησε την πράξη του επικαλούμενος συμφέρον που απόρρεε από τον τότε θεσμικό του ρόλο ως προέδρου του Παναθηναϊκού. Στην ερμηνεία του έννομου συμφέροντος, έτσι όπως την επικαλείται ο Ν. Πατέρας, ταιριάζει απόλυτα το γνωστό: «Χίλιοι καλοί χωράνε». Ο πρόεδρος είχε πληροφορίες ότι ο συγκεκριμένος διαιτητής δέχεται παρενοχλήσεις και πιέσεις. Από ποιους και για πιο λόγο, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα μάθουμε ποτέ. Δεν έχω όμως καμία επιφύλαξη ότι το συγκεκριμένο γεγονός όφειλε να το γνωστοποιήσει στη Σούπερ Λίγκα, στην οποία συμμετέχει η ομάδα του και στην οποία διετέλεσε επικεφαλής.

Δεν καταλαβαίνω, από τη στιγμή που ο Ν. Πατέρας είχε έννομο συμφέρον γιατί να μην ισχύει το ίδιο για όλους τους προέδρους που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. 

Εκτός αν έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το διαιτητή όλοι τους και δεν το έχουμε ακόμα πληροφορηθεί. 

Έννομο συμφέρον είχαν επίσης όσοι στοιχημάτισαν τα λεφτά τους στο συγκεκριμένο ματς. Αναφέρομαι πάντα στο νόμιμο ποντάρισμα. Θα μπορούσε, με την ίδια λογική, ο Γιακουμής από την Ακράτα να μάθει το νούμερο του Δαλούκα, να του τηλεφωνήσει και να του πει: «Αγαπητέ ρέφερι, επειδή έχει βρομίσει στην πιάτσα ότι σε στριμώχνουν, παίξε καθαρά και 50-50 γιατί έχω βάλει όλες τις οικονομίες μου και άμα γίνει η στραβή καταστρέφομαι».

Ο Ν. Πατέρας παραδέχθηκε ότι τηλεφώνησε στο διαιτητή και μετά το παιχνίδι και διαμαρτυρήθηκε γιατί οι αποφάσεις του ρέφερι στο Β΄ ημίχρονο ήταν 70-30 υπέρ του Άρη! Το 70-30 αλλά και οποιοδήποτε άλλο ποσοστό ορίζεται πάντα από τον πρόεδρο της εκάστοτε ομάδας που έχει την εντύπωση/βεβαιότητα ότι η ομάδα του αδικήθηκε και φυσικά αυτή η εκτίμηση απορρέει από το έννομο συμφέρον του ως προέδρου.

Ο Πατέρας αποκάλυψε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Δαλούκα αυτός «λύγισε», έβαλε τα κλάματα και του εξομολογήθηκε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του. Αποτέλεσμα όλης αυτής της πίεσης ήταν να σκεφτεί μέχρι και την αυτοκτονία. 

Δραματικό! Ειλικρινά, σαν γεγονός μ’ αγανακτεί και με αηδιάζει. Αλλά επίσης ειλικρινά δεν λυπάμαι πλεόν κανένα εκτός από το άθλημα. Γιατί εφόσον ο Δαλούκας απειλούνταν πραγματικά από άλλους ή άλλον παράγοντα, γεγονός που δεν αμφισβητώ, κανονικά θα έπρεπε να πάει στην ΕΠΟ να πετάξει τη σφυρίχτρα στα μούτρα του προέδρου και του επικεφαλής της ΚΕΔ, λέγοντάς τους: «Πάρτε τη σφυρίχτρα, δεν με νοιάζει τι θα την κάνετε, ντυθείτε στα καρναβάλια καρδερίνες και σφυρίζετε, αλλά εδώ απειλούν τη ζωή μου, ό,τι πολυτιμότερο έχω, και κάτω από αυτές τις συνθήκες αποχωρώ». Και μετά με τη σύμφωνη ή όχι γνώμη της Ομοσπονδίας να ζητούσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Αν τώρα οι εισαγγελικές αρχές δεν υπεδείκνυαν τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα στις καταγγελίες του και συγχρόνως η Ομοσπονδία δεν τον στήριζε, δέχομαι στην απελπισία του να βάλει τα κλάματα. 

Τι να περιμένεις και πόση εμπιστοσύνη να δείξεις σε ένα διαιτητή που απαντά στις τηλεφωνικές κλήσεις των προέδρων (δυστυχώς δεν είναι ο μόνος) και δεν έχει το σθένος να τους το κλείσει στα μούτρα; Πώς να προσδοκάς να σφυρίξει 50-50 ή να παραμείνει ακέραιος στα δύσκολα; 

Εκτός από τον Ν. Πατέρα και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος παραδέχθηκε ότι μίλησε μετά το παιχνίδι με τον Δαλούκα και μέχρι να δημοσιευτούν αυτές οι αράδες διόλου απίθανο ο κατάλογος με τους ενδιαφερόμενους να έχει μεγαλώσει. Αν δεν ήμουν υποχρεωμένος από τη δουλειά μου να παρακολουθώ τα παιχνίδια μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος, όχι ματς δεν θα έβλεπα αλλά ούτε στιγμιότυπα. Δεν έχω καμία διάθεση να κοροϊδεύω τον εαυτό μου και όσους με διαβάζουν περιμένοντας την άποψή μου ή ένα σχόλιο. 

Την προηγούμενη εβδομάδα στο site του Sport-Fm 94,6 παρατηρήσαμε ότι διπλασιάστηκαν τα χτυπήματα στα άρθρα όσων ασχολήθηκαν με τις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακού στο μπάσκετ. 

Δεν είναι τυχαίο! Ο κόσμος ξέρει να εκτιμά και έχει πλήρη επίγνωση του τι γίνεται στον πλανήτη ελληνικό ποδόσφαιρο. Αναζητά την ποιότητα, την καθαρότητα στις αναμετρήσεις, αναγνωρίζει το υψηλό επίπεδο των ελληνικών ομάδων και παικτών που συμμετέχουν στην Εuro Liga και φυσικά τους επιβραβεύει με το ενδιαφέρον του. Ας το καταλάβουν επιτέλους οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου και ας αποφασίζουν από κοινού να καθαρίσουν την Κόπρο του Αυγεία. Είναι η τελευταία τους ευκαιρία.        

info@athensvoice.gr 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ