Επικαιροτητα

Η Google τιμά τον δημιουργό της σημαίας της gay κοινότητας (video)

Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ θα γινόταν σήμερα 66 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357248-740223.jpg
Spencer Platt/Getty Images

Τον Γκίλμπερτ Μπέικερ, τον δημιουργό της πολύχρωμης σημαίας (με τα χρώματα του ουράνιου τόξου) που έγινε σύμβολο της διαφορετικότητας και της LGBT κοινότητας, τιμά η Google με το σημερινό της doodle. 

Ο Μπέικερ γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1951 στο Κάνσας και ήταν γιος δικαστή και δασκάλας.

Από το 1970 έως το 1972 υπηρέτησε την θητεία στον αμερικανικό στρατό και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, σε μια εποχή που αναπτυσσόταν το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Όταν αποστρατεύτηκε έμαθε ραπτική, η οποία του χρησίμευσε στην κατασκευή πανό για τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Καθώς το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων εξαπλώνονταν από το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1970, πολλοί ήταν οι φίλοι που συχνά του ζητούσαν να κάνει πανό για τις διαδηλώσεις και τις πορείες.

Πριν από την παρέλαση υπερηφάνειας του 1978 στο Σαν Φρανσίσκο, ο Χάρβεϊ Μιλκ, ηγετική μορφή του κινήματος, του ζήτησε να δημιουργήσει ένα έμβλημα που να εκπροσωπεί το κίνημα. Η πρώτη χρωματιστή σημαία υψώθηκε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και έκτοτε καθιερώθηκε διεθνώς ως το σύμβολο του κινήματος.

Η αρχική σημαία που σχεδίασε ο Μπέικερ είχε οκτώ χρώματα και το καθένα αντιπροσώπευε μια διαφορετική πτυχή της ανθρωπότητας: Ροζ για την σεξουαλικότητα, κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για τη θεραπεία, κίτρινο για το φως του ήλιου, πράσινο για τη φύση, τιρκουάζ για την τέχνη, indigo για την αρμονία και βιολετί για το ανθρώπινο πνεύμα. Γρήγορα, η σημαία ουράνιο τόξο, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο για την αποδοχή, την ειρήνη και την αγάπη. Λίγα χρόνια μετά η σημαία άλλαξε και παρέμειναν έξι από τα οκτώ χρώματα Το ροζ ύφασμα ήταν πάρα πολύ ακριβό, και το τιρκουάζ με το μπλε indigo συνδυάστηκαν σε ένα χρώμα, μπλε ρουά.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Γκίλμπερτ Μπέικερ αρνήθηκε να υποβάλει αίτηση για να κάνει εμπορικό σήμα τη δημιουργία του.

Με πληροφορίες από lgbtgreece.blogspot.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ