- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεγονότα
1186: Αποφασιστική νίκη κοντά στο Στρυμόνα από τον Έλληνα στρατηγό Αλέξιο Βρανά επί των Νορμανδών, οι οποίοι βάδιζαν κατά της Κωνσταντινούπολης μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης.
1753: Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου.
1826: Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.
1894: Ο Αμερικανός Ουίλιαμ Ντίξον πατεντάρει το κινηματογραφικό φιλμ.
1904: Καθιερώνεται ως σήμα κινδύνου το COD, το οποίο δύο χρόνια αργότερα θα αντικατασταθεί από το S.O.S.
1924: Ο Τζορτζ Γκέρσουιν ολοκληρώνει, σε ηλικία 26 ετών, το πιο γνωστό έργο του, «Rhapsody in Blue».
1931: Το «έγκλημα του αιώνα» αναστατώνει την Ελλάδα: Δολοφονείται στον ύπνο του ο μεγαλοεργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος, από την πεθερά του και τον ανιψιό της, με τη βοήθεια της γυναίκας του και της υπηρέτριας του σπιτιού. Οι δράστες τεμαχίζουν το πτώμα, το κάνουν δέματα και τα πετούν στον Ιλισό.
Γεννήσεις
1502: Γρηγόριος 13ος, Πάπας της Ρώμης, γνωστός για τη μεταρρύθμισή του στο ημερολογιακό σύστημα.
1903: Ιωάννης Δεσποτόπουλος, Έλληνας αρχιτέκτονας
1914: Γιάννης Σπάρτακος, πιανίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής, από τους πρωτοπόρους της τζαζ στη χώρα μας. Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι Θα σε πάρω να φύγουμε, που ως Greek Bolero έγινε παγκόσμιο σουξέ από την ορχήστρα του Ξαβιέ Κούγκατ.
1934: Τάσσος Παπαδόπουλος, Ελληνοκύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008). Η πολιτική διαδρομή του συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού.
1964: Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός, Νίκολας Κέιτζ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Νίκολας Κόπολα.
1971: Τζέρεμι Ρένερ, Αμερικανός ηθοποιός
1985: Λιούις Χάμιλτον, Βρετανός οδηγός αγώνων
Θάνατοι
1904: Εμμανουήλ Ροΐδης, λόγιος, συγγραφέας της «Πάπισσας Ιωάννας».
1932: Αντρέ Μαζινό, Γάλλος πολιτικός. Ως υπουργός Πολέμου της Γαλλίας δημιούργησε τα περίφημα οχυρωματικά έργα που έφεραν την ονομασία Γραμμή Μαζινό.
1943: Νίκολα Τέσλα, Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος (εικόνα).
1972: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Ελληνίδα στιχουργός
1989: Χιροχίτο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας
2006: Λέων Καραπαναγιώτης, Έλληνας δημοσιογράφος
2007: Τάσος Μπαντής, Έλληνας ηθοποιός
2009: Μαρία Δημητριάδη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα», είπε απαντώντας στα σενάρια ένταξής του στην ΕΛΑΣ
Τι έδειξαν οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις
Σώθηκε από ναυαγοσώστες που της έκαναν ΚΑΡΠΑ
Στη φυλακή ο δράστης
Ο πρόεδρος της FIFA υπερασπίστηκε τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2026 στις ΗΠΑ
Τι επικαλείται σε επιστολή που έστειλε προς τον Στάρμερ
Στη Μαλακάσα το μεγαλύτερο εργοστάσιο drone της χώρας
Πού οφείλεται το φαινόμενο
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Για δάνειο πολιτικής - επιβίωσης» κάνει λόγο η παράταξη Μπακογιάννη
Στο σημείο μεταβαίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από Ηγουμενίτσα
Τι λέει για τη συμπεριφορά του γιου της και δράστη του εγκλήματος
Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη
«Μετά το 2019 έγινε ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η τελευταία επικοινωνία τους
«Το διεθνές δίκαιο είναι ενιαίο και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «βιομηχανία παραγωγής πολιτικού χρήματος» στις πολεοδομίες
Το Μουντιάλ χάνει σημαντικό μέρος της λάμψης του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.