- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί λόγο για ανησυχία
«Δεν θα είχαμε δανείσει τόσα χρήματα στην Ελλάδα, αν πιστεύαμε ότι δεν θα τα παίρναμε πίσω»
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2016, σημειώνοντας υψηλότερο του προβλεπόμενου ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα και υπογραμμίζει πως περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αυτή τη θετική τάση.
Στο άρθρο του που έχει τίτλο «Το χρέος της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον λόγο για ανησυχία» ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει πως το ΔΝΤ καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα για το ελληνικό χρέος επειδή «δεν μπόρεσε έως τώρα να ενσωματώσει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα βασικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της Ευρωζώνης από άλλες χώρες του κόσμου. Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του ESM».
Ο ίδιος προσθέτει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παρέχει πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού. «Τον Μάιο του 2016, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υποσχέθηκαν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος του ESM, στα μέσα του 2018, εφόσον θα υπήρχε ανάγκη. Και μακροπρόθεσμα, έχουν δεσμευθεί σε ακόμη περισσότερη βοήθεια, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει από τη δική της πλευρά τη συμφωνία» σημειώνει σχετικά και διευκρινίζει: «Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία αυτής της δέσμευσης που έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα θα συνεχισθεί».
Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν παραλείπει να επισημάνει πως «χώρες εκτός της Ευρωζώνης δεν μπορούν να βασίζονται σε τέτοιες διασφαλίσεις. Μόλις τελειώσουν οι εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ, βρίσκονται μόνες τους. Στις περιπτώσεις αυτές, το Ταμείο έχει δίκιο να επιμένει ότι πρέπει να διασφαλίζεται νωρίς η βιωσιμότητα του χρέους. Στην Ελλάδα όμως, ο ESM θα διακρατεί τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμη. Συνεπώς, ο μικρότερος χρονικός ορίζοντας του ΔΝΤ δεν είναι κατάλληλος. Επίσης, το Ταμείο αγνοεί τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Αναφέροντας πως τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης έχουν δανείσει έως τώρα στην Ελλάδα 174 δισ. Ευρώ, ο επικεφαλής του ESM δηλώνει: «Δεν θα είχαμε δανείσει τέτοιο ποσό, εάν δεν θεωρούσαμε ότι θα παίρναμε πίσω τα χρήματά μας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επενδύσεις στην ενέργεια κλειδί για την ανταγωνιστικότητα
Παράλληλα έθεσε και το δίλημμα της ηγεσίας της χώρας
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε έφ όλης της ύλης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει στο επίκεντρο τα θέματα που απασχολούν τους νέους και τις νέες
Ο λαϊκισμός επιστρέφει συνήθως μεταμφιεσμένος σε κάτι νέο, πιο σύγχρονο και πιο ελκυστικό. Στην ουσία του όμως παραμένει ο ίδιος: η υπόσχεση ότι η πραγματικότητα μπορεί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες μας
Πότε θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
Tι αναφέρει το υπουργείο υποδομών
Τα κοινά σημεία μεταξύ ΕΛ.Α.Σ. και Ελπίδας για τη Δημοκρατία και η υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με αφορμή την έρευνα του think tank WeSolve και της εταιρείας δημοσκοπήσεων PRORATA S.A. για τις τάσεις και τις προκλήσεις της Gen Z
Το κύριο επιτόκιο αυξάνεται από το 2% στο 2,25%
«Σήμερα, η Ελλάδα καταγράφει τις λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Υγείας
«Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα», είπε απαντώντας στα σενάρια ένταξής του στην ΕΛΑΣ
Στη Μαλακάσα το μεγαλύτερο εργοστάσιο drone της χώρας
«Για δάνειο πολιτικής - επιβίωσης» κάνει λόγο η παράταξη Μπακογιάννη
Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη
«Μετά το 2019 έγινε ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Το διεθνές δίκαιο είναι ενιαίο και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «βιομηχανία παραγωγής πολιτικού χρήματος» στις πολεοδομίες
Εξετάστηκαν οι στόχοι αύξησης των αμυντικών δαπανών
Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.