Πολιτικη & Οικονομια

Η Κομισιόν «έδειξε» έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα

Ποιο είναι το επόμενο βήμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα
Η Κομισιόν «έδειξε» έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα © Andrea Leopardi/Unsplash

Κομισιόν: Ενδέχεται να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, μετά τη λήξη της εφέτος τον Αύγουστο, ανέφερε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

«H ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, αναμένεται να λήξει εφέτος τον Αύγουστο. Βάσει των αξιολογήσεών μας και της επιτυχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η Επιτροπή ενδέχεται να μην παρατείνει, μετά τη λήξη αυτή τον Αύγουστο, την ενισχυμένη εποπτεία».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Ο Επίτροπος Οικονομίας εξήγησε ότι αν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, τότε η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες. Θα συνεχίσουν επίσης να ακολουθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Η παρακολούθηση των ειδικών δεσμεύσεων που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την τελική δόση των μέτρων για το χρέος θα πραγματοποιηθεί σε μια πρώτη έκθεση εποπτείας μετά το πρόγραμμα που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για τη δόση των 744 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για να αποφασίσει το Eurogroup την τελική έξοδο από την ενισχυμένη Εποπτεία, καθώς και την χορήγηση της δόσεως των 744 εκατ. ευρώ προς τη χώρα.

Συγκεκριμένα η Έκθεση αναφέρει ότι «οι αρχές έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας» και άλλα.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του Κτηματολογίου, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως τονίζεται, η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασίσει το Eurogroup την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για την πολιτική του χρέους, δηλαδή τουλάχιστον της δόσης των 744 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας.Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ