1821 Digital Gallery

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τι προτείνει η Ιταλία

Διαλυμένο ρωσικό τανκ στο Χάρκοβο
Διαλυμένο ρωσικό τανκ στο Χάρκοβο © Photo by Sofia Bobok/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image
Τα 4 σημεία στο ιταλικό σχέδιο
  • A-
  • A+
0
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να σταματήσει, σύμφωνα με την Ιταλία. Τα 4 σημεία στο ιταλικό σχέδιο για την ειρήνευση στην πολύπαθη χώρα. Τι απαντά η Ρωσία.

Η Ιταλία παρουσίασε τον οδικό άξονα για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το ιταλικό σχέδιο για την ειρήνευση στην Ουκρανία βρίσκεται πλέον στα χέρια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ιταλία έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε επίπεδο ΕΕ τόσο όσον αφορά στις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία όσο και στις πρωτοβουλίες που αφορούν την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην πολύπαθη χώρα.

Οι πρωτοβουλίες της Ιταλίας φέρουν την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι, του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει η ΕΕ να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα τέσσερα σημεία στο ιταλικό σχέδιο για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Όπως έγινε γνωστό, η ιταλική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παρέδωσε στον Αντόνιο Γκουτέρες το σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία, το οποίο βασίζεται σε τέσσερα σημεία.

Σχετικα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβάρδισαν το χημικό εργοστάσιο Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβάρδισαν το χημικό εργοστάσιο Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το σχέδιο ειρήνευσης που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι βασίζεται στα ακόλουθα σημεία:

  1. Κατάπαυση του πυρός. Η προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο είναι και η δυσκολότερη. Πρόκειται για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, από την στιγμή που μια απλή, προσωρινή εκεχειρία δεν θεωρείται αρκετή. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από μηχανισμούς εποπτείας και από ολική αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου.
  2. Ουδετερότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο σημείο αφορά μια πολυμερή διαπραγμάτευση για το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, θα ήταν χρήσιμο να επιτευχθεί μια ουδετερότητα του Κιέβου, με την παροχή «πολιτικών εγγυήσεων» από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα η συμφωνία αυτή θα πρέπει να είναι συμβατή με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
  3. Αυτονομία των περιοχών υπό αμφισβήτηση. Προβλέπεται παράλληλα συμφωνία με αντικείμενο τις αμφισβητούμενες περιοχές, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κριμαία και στο Ντονμπάς. Η εν λόγω συμφωνία θα αφορά την κυριαρχία, τον έλεγχο της επικράτειας, το νομικό καθεστώς των περιοχών αυτών και τυχόν αυτόνομη διακυβέρνηση. Θα παρασχεθούν εγγυήσεις για την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα. Γίνεται δηλαδή αναφορά σε μια αυτονομία των υπό αμφισβήτηση περιοχών, η οποία να μην έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία του Κιέβου εφ' όλης της χώρας.
  4. Συμφωνία για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη. Το τελευταίο σημείο του ιταλικού ειρηνευτικού σχεδίου, αφορά την υπογραφή μιας νέας, πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, με ευθεία αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία. Οι κύριοι στόχοι είναι η διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων.

Παράλληλα, στην ιταλική πρόταση δίνεται βάρος στην ανάγκη να επιτευχθεί καθεστώς παρόμοιο με εκείνο που υφίστατο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και -ως τελικό βήμα- στη χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Τι απαντά η Ρωσία στο ιταλικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Προς το παρόν, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού. Δεν ξέρω αν μας εστάλη δια της διπλωματικής οδού, αλλά πληροφορηθήκαμε την ύπαρξή του από τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντιμίτρι Πέσκοφ.

Σχετικα
Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ - Εκατοντάδες άμαχοι σε εργοστάσιο
Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ - Εκατοντάδες άμαχοι σε εργοστάσιο

Νωρίτερα, παρουσιάζοντας τα νεότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «κόλαση» το Ντονμπάς, καθώς μαίνονται οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και στον ουκρανικό στρατό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5