1821 Digital Gallery
Εθνική Λυρική Σκηνή

Εθνική Λυρική Σκηνή

Το πρόγραμμα για τo 2014-1015

Η όπερα «Έτσι κάνουν όλες» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ , η όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη «Η φόνισσα», η παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», η όπερα του Λέος Γιάνατσεκ «Η πονηρή αλεπουδίτσα» (σε συνεργασία με την Κρατική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας), η «σκανδαλώδης» οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον Πάπα!» και η «Σταχτοπούτα» από το Μπαλέτο της ΕΛΣ είναι οι 7 νέες παραγωγές που θα κάνουν τα τηλέφωνα στα ταμεία του θεάτρου της ΕΛΣ να πάρουν φωτιά. Αναλυτικά:

Όπερα

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Έτσι κάνουν όλες

Μουσική διεύθυνση Mίλτος Λογιάδης - Ζαν Κριστόφ Σαρρόν/ Σκηνοθεσία Ροδούλα Γαϊτάνου / Στους βασικούς ρόλους οι: Μυρτώ Παπαθανασίου, Μαρία Μητσοπούλου, Σοφία Κυανίδου, Ειρήνη Καράγιαννη, Άρτεμις Μπόγρη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Διονύσης Σούρμπης, Χάρης Ανδριανός, Νίκος Κοτενίδης, Αντώνης Κορωναίος κ.ά. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ. 24, 25, 26, 31/10, 1, 2, 8, 9/11 20.00, Θέατρο Ολύμπια.

Σχετικα
«Έξι φορές» με την Όλια Λαζαρίδου στο Μέγαρο
«Έξι φορές» με την Όλια Λαζαρίδου στο Μέγαρο

image

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ξενικά τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με ένα από τα δημοφιλέστερα κωμικά έργα του ρεπερτορίου, την όπερα Έτσι κάνουν όλες. Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία συνεργασία του Μότσαρτ με τον Λορέντσο ντα Πόντε, μετά τους Γάμους του Φίγκαρο και τον Ντον Τζοβάννι. Το κείμενο είναι γεμάτο ανατροπές και απρόσμενες καταστάσεις, που προκύπτουν όταν δύο ερωτευμένοι νεαροί αποφασίζουν να δοκιμάσουν την πίστη των αγαπημένων τους. Η παρτιτούρα του Μότσαρτ είναι γεμάτη από γνωστές άριες και έξυπνα, σβέλτα σύνολα.

Όπερα

Σχετικα
«Πόσο κοστίζει να ζεις» του Θωμά Μοσχόπουλου στο θέατρο Πόρτα
«Πόσο κοστίζει να ζεις» του Θωμά Μοσχόπουλου στο θέατρο Πόρτα

Γιώργος Κουμεντάκης, Η φόνισσα

Ποιητικό κείμενο Γιάννης Σβώλος (βασισμένο στο ομώνυμο αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη)

Μουσική διεύθυνση Βασίλης Χριστόπουλος/ Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης/ Στους βασικούς ρόλους οι: Ειρήνη Τσιρακίδου, Τζούλια Σουγλάκου, Έλενα Κελεσίδη, Μαρίνα Φιδέλη, Τάσος Αποστόλου κ.ά. / Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. 19, 21, 23, 26/11 20.00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

image

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες με σαφές, διακριτό προσωπικό στίγμα, ο οποίος στο πλαίσιο μιας σύγχρονης μουσικής γλώσσας αξιοποιεί με γόνιμο τρόπο στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, ο Γιώργος Κουμεντάκης αναφέρει για το νέο του έργο: «Άφησα τη μουσική να περιπλανηθεί και να εκφράσει αβίαστα και ελεύθερα τον ψυχισμό της Φραγκογιαννούς, φτάνοντας εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η λογική. Προσπάθησα να πλησιάσω τις κρυφές πτυχές μιας ψυχοπαθολογικής; ψυχονευρωτικής; δυναμικής; αυταρχικής; σίγουρα σύνθετης προσωπικότητας που παίρνει μορφή μέσα από την συγκλονιστική λογοτεχνική προσέγγιση του Μέγιστου Παπαδιαμάντη. Πολύ συχνά μάλιστα, σβήνει η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πρωταγωνίστριας και συγγραφέα και γίνονται μέσα μου ένα και μόνο πρόσωπο. Όσο καιρό έγραφα τη Φόνισσα, προσπάθησα να ξεχάσω την εξωτερική της εμφάνιση, την ηλικία, τα χαρακτηριστικά του προσώπου της και να στραφώ, να φτάσω το νου που, όπως λέει ο Παπαδιαμάντης, “ψηλώνει”».


Όπερα

Ρίχαρντ Βάγκνερ, Τριστάνος και Ιζόλδη

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης / Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Κόκκος/ Στους βασικούς ρόλους οι: Τόρστεν Κερλ, Αν Πέτερσεν, Καταρίνα Νταλάυμαν, Ράινχαρτ Χάγκεν, Κρίστοφερ Άιρμιτερ. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ. 23, 27, 31/1, 4/2 18.30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

image

Ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμια μουσικής φιλολογίας, η όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη του Βάγκνερ, θα παρουσιαστεί για πρώτη αφορά στην Ελλάδα πλήρως σκηνοθετημένο σε κλειστό χώρο και μάλιστα από ελληνικές μουσικές δυνάμεις, την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Μύρωνα Μιχαηλίδη. Πρόκειται για ένα κορυφαίο αριστούργημα της μουσικής του Ρομαντισμού, έργο πυρετώδους συναισθηματικής φόρτισης, που με τις καινοτομίες του στην αρμονία, άλλαξε την πορεία της μουσικής.

O σκηνοθέτης Γιάννης Κόκκος σημειώνει: «Ωδή στη νύχτα όπου Έρως και Θάνατος ενώνονται προκειμένου να καταργήσουν τα σύνορα του χρόνου και του τόπου· η όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη» είναι επίσης ένα δράμα ιδιωτικών στιγμών. Πάνω στη σκηνή οι βαγκνερικοί ήρωες, οι οποίοι κρυφά ενσαρκώνουν τα ερωτικά βάσανα και τις φιλοσοφικές εμμονές του συνθέτη, βιώνουν τις αγωνίες της προδοσίας, της απιστίας, της απόγνωσης ενός έρωτα απόλυτου, που πλήττει τη λογική τάξη του κόσμου. Σε αυτή την ηθελημένη φυγή προς τον θάνατο κυριαρχεί η ηδονή του εκμηδενισμού, μίας από τις υπέρτατες ιδέες του ρομαντισμού. Εικόνες, φωτισμοί και κινήσεις επιχειρούν να δώσουν υπόσταση σε μία από τις πιο ωραίες μουσικές που έχουν γραφεί».


Όπερα

Λέος Γιάνατσεκ, Η πονηρή αλεπουδίτσα

(Μία νέα παραγωγή της ΕΛΣ από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας)

Μουσική διεύθυνση Γιάροσλαβ Κύσλινκ - θ.α./ Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Πάουντνυ/ Στους βασικούς ρόλους οι: Ράνταλ Τζέικομπς, Πέτρος Σαλάτας, Μίνα Πολυχρόνου, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Έλενα Κελεσίδη, Τζίνα Πούλου. Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής. 28, 29/3, 1, 3, 4, 5/4 20.00, Θέατρο Ολύμπια.

image

Η πονηρή αλεπουδίτσα είναι η πρώτη όπερα του σπουδαίου Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ, που προστίθεται στο δραματολόγιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Είναι επίσης η πρώτη φορά, που το συγκεκριμένο έργο θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα σε κλειστό θέατρο. Πρόκειται για έναν ύμνο στον κύκλο της ζωής, δοσμένο με τρυφερότητα, χιούμορ και πραγματισμό, ένα αλληγορικό έργο με ονειρική μουσική, το οποίο ο Γιάνατσεκ συνέθεσε στο τέλος της δημιουργικής του πορείας. Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας.


Οπερέτα

Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Θέλω να δω τον Πάπα!

Μουσική διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας - θ.α./ Σκηνοθεσία Βασίλης Παπαβασιλείου/ Στους βασικούς ρόλους οι: Έλενα Κελεσίδη, Μαρία Κόκκα, Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Στεφάνου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Δέσποινα Σκαρλάτου. Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία της ΕΛΣ. 14, 15, 18, 20, 21, 22/2, 17, 19/4 20.00, Θέατρο Ολύμπια

Είναι η πρώτη φορά που το έργο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το Θέλω να δω τον Πάπα! είναι ένα από τα έργα σύγχρονης αστικής θεματολογίας του Σακελλαρίδη, στα οποία υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής και ασκείται βιτριολική κριτική στο θεσμό της οικογένειας. Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης (με την ιδιότητα μάλιστα και του λιμπρετίστα στα περισσότερα από τα έργα αυτής της θεματικής) επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Παπαϊωάννου από τον ομώνυμο θίασο στις 6 Ιουλίου του 1920 και σημείωσε άμεση επιτυχία, ενώ το ομότιτλο τραγούδι όχι μόνο τραγουδήθηκε, αλλά έγινε και νούμερο επιθεωρήσεων και οπωσδήποτε το μεγάλο σουξέ εκείνης της χρονιάς. Ωστόσο, ήδη από την έναρξη των παραστάσεων υπήρξαν αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία, που διαμαρτυρήθηκε για το σκανδαλιστικό περιεχόμενο της οπερέτας και τη γελοιοποίηση του αρχηγού της. Το αποκορύφωμα της σκανδαλώδους διαδρομής του έργου ήρθε στις 11 Δεκεμβρίου του 1921, όταν το ομότιτλο τραγούδι έγινε αφορμή ενός φόνου μπροστά από την Καθολική Εκκλησία του Πειραιά.


Μπαλέτο

Μάνος Χατζιδάκις, Το χαμόγελο της Τζοκόντας

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ (Τα ονόματα των υπόλοιπων συντελεστών δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί). 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11/3 20.00, Θέατρο Ολύμπια.

Για πρώτη φορά το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει χορογραφία πάνω σε έργα του κορυφαίου μας Μάνου Χατζιδάκι, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό έργο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, το συγκλονιστικό Χαμόγελο της Τζοκόντας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής θα έχει ο Γιώργος Χατζιδάκις.


Μπαλέτο

Γιόχαν Στράους ο νεότερος, Η Σταχτοπούτα

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης/ Χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα/ Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ. 24, 25, 26, 28, 29, 30/4 20.00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο τέλος της ζωής του ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, ο γνωστός μας «βασιλιάς του βαλς», συνέθεσε και μουσική για ένα μπαλέτο. Καθώς ο συνθέτης πέθανε το 1899 δεν πρόλαβε να δει την πρεμιέρα του έργου το 1901. Το 1999 ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα χορογράφησε το έργο αυτό για το περίφημο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, ενώ το 2013 παρουσιάστηκε στο Θέατρο Κολόν της Αργεντινής. Αυτή η χορογραφία, ειδικά επεξεργασμένη για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα παρουσιαστεί φέτος την άνοιξη στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα:

•Τζάκομο Πουτσίνι, Μποέμ

image

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός/ Σκηνοθεσία Λίνα Βερτμύλλερ/ Στους βασικούς ρόλους οι: Λουτσάνο Γκάντσι, Γιάννης Χριστόπουλος, Τσέλια Κοστέα, Άννα Στυλιανάκη, Διονύσης Σούρμπης, Κύρος Πατσαλίδης, Άκης Λαλούσης, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Κάτια Πάσχου. 6, 7, 10, 12, 13, 14, 28, 30, 31/12, Θέατρο Ολύμπια.

•Τζουζέππε Βέρντι, Τραβιάτα

image

Μουσική διεύθυνση: Ματτέο Μπελτράμι - θ.α. / Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος/ Στους βασικούς ρόλους οι: Μυρτώ Παπαθανασίου, Φραντσέσκα Ντότο, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Αντώνης Κορωναίος, Γιάννης Χριστόπουλος.

15, 16, 17, 20, 22, 23/5 20.00, Θέατρο Ολύμπια.

•Γιαννίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν, Ερωτευμένος Σοπέν

Χορογραφία Γιαννίκ Μποκέν/ Στους πρώτους ρόλους οι: Μαρία Κουσουνή, Βαγγέλης Μπίκος, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Ντανίλο Ζέκα, Θανάσης Σολωμός, Ίγκορ Σιάτζκο. 10, 12, 15, 16/10, 20.00/ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

•Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Ο Καρυοθραύστης

image

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Βράνος - Ζωή Τσόκανου / Χορογραφία - φωτισμοί Ρενάτο Τζανέλλα / Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Παιδική Χορωδία, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της ΕΛΣ. 20, 21, 23, 24/12, 3, 4, 9, 11/1 20.00, Θέατρο Ολύμπια.

•Νίκος Κυπουργός, Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει (Όπερα για παιδιά)

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης –Χρύσανθος Αλισάφης/ Σκηνοθεσία –Ποιητικό κείμενο: Θωμάς Μοσχόπουλος. Νοέμβριος-Μάρτιος, Θέατρο Ολύμπια 11.00, 20.00

Όπερα και για παιδιά:

Νίκος Κυπουργός, Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης - Χρύσανθος Αλισάφης

Σκηνοθεσία - Ποιητικό κείμενο Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνικά Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισουελ

Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος

Κινησιολογία Ξένια Θεμελή

Θέατρο Ολύμπια, Βραδινές παραστάσεις (ώρα έναρξης 20.00):

7 & 22 Νοεμβρίου 2014, 24 & 30 Ιανουαρίου 2015

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5