- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Δημήτρης Καταλειφός με Ρέιμοντ Κάρβερ στο Studio Μαυρομιχάλη
Αντλώντας από τα διηγήματα του «Αμερικανού Τσέχωφ», ο Καταλειφός στήνει την παράσταση «Να ακούς το χιόνι να πέφτει» με πρωταγωνιστές χαρακτήρες της διπλανής πόρτας
«Να ακούς το χιόνι να πέφτει»: Ο Δημήτρης Καταλειφός ανεβάζει διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ στο studio Μαυρομιχάλη.
«Όταν γράφω ένα διήγημα κι υπάρχει κάποιος που συντονίζεται μ’ αυτό κατά κάποιον τρόπο, τότε είμαι ευτυχισμένος. Τι άλλο να θελήσω; Είναι σημαντικό να κάνω αυτή τη δουλειά, γιατί κάποιος τη χρειάζεται. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είμαστε άνθρωποι», έλεγε ο Ρέιμοντ Κάρβερ. Στον άνθρωπο, άλλωστε, εστίασε την κοφτερή πρόζα των διηγημάτων του ο διάσημος συγγραφέας που κάποιοι χαρακτήρισαν «Αμερικανό Τσέχωφ».
Οι χαρακτήρες του είναι ταλαιπωρημένοι, πιεσμένοι, απογοητευμένοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας με συνηθισμένα προβλήματα και δυσκολίες. Αν δεν είναι άνεργοι, κάνουν συνήθως περιθωριακές δουλειές, βυθίζονται στο αλκοόλ και στην αποχαύνωση της τηλεόρασης, υποφέρουν λόγω διαζυγίων ή οικογενειακής βίας, δυσκολεύονται να εκφραστούν.
«Είναι οι δικοί μου άνθρωποι» είπε κάποτε, «δεν θα μπορούσα ποτέ να τους υποτιμήσω». Κι έτσι αφηγείται τις ιστορίες τους, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους, απαλλαγμένος από επιτήδευση και μελοδραματισμό. Χωρίς να δείχνει φανερή συμπάθεια, αλλά με ειλικρίνεια και τρυφερότητα.
Από το δημιουργικό σύμπαν του Κάρβερ άντλησε υλικό ο Ρόμπερτ Άλτμαν για να γυρίσει το 1993 την ταινία «Στιγμιότυπα», ενώ στα κείμενά του καταφεύγουν και σκηνοθέτες του θεάτρου για τις σκηνικές αναγνώσεις τους.
Στα μέρη μας φέτος αυτόν τον δεξιοτέχνη της μικρής φόρμας συναντά ο Δημήτρης Καταλειφός. Η παράσταση «Να ακούς το χιόνι να πέφτει» που ανεβάζει από την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 στο studio Μαυρομιχάλη βασίζεται στα κείμενα Why don’t you dance?, Boxes, The fling, Intimacy, Gazebo και Beginners. Πέρα από τη σκηνοθεσία, ο Καταλειφός υπογράφει και την απόδοση-θεατρική διασκευή των διηγημάτων (από κοινού με την Στέλλα Κρούσκα) και βρίσκεται και επί σκηνής μαζί με την ίδια, την Βασιλίνα Κατερίνη και τον Δημήτρη Τσιγκριμάνη.
Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η ταυτότητα της παράστασης
Απόδοση – Διασκευή: Δημήτρης Καταλειφός - Στέλλα Κρούσκα
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός
Σκηνικά – Κοστούμια: Μικαέλα Λιακατά
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
Βοηθός σκηνοθέτη: Φοίβος Σαμαρτζής
Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα
Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης
INFO:
«Να ακούς το χιόνι να πέφτει»
Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 210-6453330
Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Τετάρτη 4 Μαΐου 2022
Διάρκεια: Για 20 παραστάσεις
Το θέατρο είναι covid free. Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο του θεάτρου γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και ταυτοποίηση. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου και κατά την διάρκεια της παράστασης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον στοχαστή της σύγχρονης σκηνής, με αφορμή την παράσταση «Ολική και άμεση συλλογική επικείμενη επίγεια Σωτηρία» στο Θέατρο ΦΙΑΤ
Στιγμές από την πορεία της μεγάλης ντίβας που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο
Είδαμε την παράσταση στο Hood Art Space και μιλήσαμε με τους συντελεστές για την επαφή μας με το χαμένο συναίσθημα
Εκατό χιλιάδες ευρώ τώρα ή ένα εκατομμύριο σε δέκα χρόνια; Εσύ τι θα επέλεγες; Πόσο κοστίζουν οι αρχές μας; Μπορεί μια απλή ερώτηση να διαλύσει μια σχέση;
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Τα άνθη του κακού» στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και μιλήσαμε στον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου
Ζωντανός διάλογος στις 7 Δεκεμβρίου με τίτλο «Θέατρο Σήμερα» - Οι ώρες και οι ημέρες της παράστασης «Μνήμη | Λήθη»
Ένα έργο λόγου και εσωτερικής έντασης, μια υπαρξιακή μονομαχία για το τι αξίζει να κρατήσει έναν άνθρωπο στη ζωή
Η μεγάλη παραγωγή κάνει πρεμιέρα στις 18 Δεκεμβρίου
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2026
Μία πτήση. Μία έκρηξη. Μία δίκη. Οι θεατές στον ρόλο των ενόρκων.
Το αλληγορικό παραμύθι του βραβευμένου Γιάννη Ξανθούλη είναι ένας ύμνος για την αγάπη, την ισότητα, την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Ένα αναλόγιο-μαραθώνιος για τα δικαστικά έξοδα επιζωσών έμφυλης βίας
Η νέα σατιρική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα για την παράνοια της καθημερινότητας
Η Νικολέτα Βλαβιανού ερμηνεύει δυο μονολόγους επί σκηνής, το «Μια γυναίκα μόνη» του Ντάριο Φο και το «Η Μαμά-Φρικιό» της Φράνκα Ράμε
Μια παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας
Μια μουσική κωμωδία για τα «κακώς κείμενα» του ελληνικού θεάτρου
Μια υβριδική αναμέτρηση με το πρώτο χειρόγραφο του Λιούις Κάρολ «Alice's adventures underground»
Το πρώτο έργο προσβάσιμο σε όλους είναι «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων»
Ο Βρετανός σκηνοθέτης διασκευάζει το έργο του Σοφοκλή μεταφέροντάς το στο σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.