Θεατρο - Οπερα

Ο Δημήτρης Καταλειφός με Ρέιμοντ Κάρβερ στο Studio Μαυρομιχάλη

Αντλώντας από τα διηγήματα του «Αμερικανού Τσέχωφ», ο Καταλειφός στήνει την παράσταση «Να ακούς το χιόνι να πέφτει» με πρωταγωνιστές χαρακτήρες της διπλανής πόρτας

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Να ακούς το χιόνι να πέφτει" στο studio Μαυρομιχάλη
"Να ακούς το χιόνι να πέφτει": μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ από τον Δημήτρη Καταλειφό © Δάφνη Δίγκα

«Να ακούς το χιόνι να πέφτει»: Ο Δημήτρης Καταλειφός ανεβάζει διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ στο studio Μαυρομιχάλη.

«Όταν γράφω ένα διήγημα κι υπάρχει κάποιος που συντονίζεται μ’ αυτό κατά κάποιον τρόπο, τότε είμαι ευτυχισμένος. Τι άλλο να θελήσω; Είναι σημαντικό να κάνω αυτή τη δουλειά, γιατί κάποιος τη χρειάζεται. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είμαστε άνθρωποι», έλεγε ο Ρέιμοντ Κάρβερ. Στον άνθρωπο, άλλωστε, εστίασε την κοφτερή πρόζα των διηγημάτων του ο διάσημος συγγραφέας που κάποιοι χαρακτήρισαν «Αμερικανό Τσέχωφ».

Δημήτρης Καταλειφός
Ο Δημήτρης Καταλειφός «συναντά» τον Ρέιμοντ Κάρβερ στην παράσταση «Να ακούς το χιόνι να πέφτει» στο studio Μαυρομιχάλη © Δάφνη Δίγκα

Οι χαρακτήρες του είναι ταλαιπωρημένοι, πιεσμένοι, απογοητευμένοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας με συνηθισμένα προβλήματα και δυσκολίες. Αν δεν είναι άνεργοι, κάνουν συνήθως περιθωριακές δουλειές, βυθίζονται στο αλκοόλ και στην αποχαύνωση της τηλεόρασης, υποφέρουν λόγω διαζυγίων ή οικογενειακής βίας, δυσκολεύονται να εκφραστούν.
«Είναι οι δικοί μου άνθρωποι» είπε κάποτε, «δεν θα μπορούσα ποτέ να τους υποτιμήσω». Κι έτσι αφηγείται τις ιστορίες τους, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους, απαλλαγμένος από επιτήδευση και μελοδραματισμό. Χωρίς να δείχνει φανερή συμπάθεια, αλλά με ειλικρίνεια και τρυφερότητα.

Δημήτρης Καταλειφός και Στέλλα Κρούσκα
Ο Δημήτρης Καταλειφός και Στέλλα Κρούσκα δουλεύοντας την παράσταση «Να ακούς το χιόνι να πέφτει» στο studio Μαυρομιχάλη © Δάφνη Δίγκα

Από το δημιουργικό σύμπαν του Κάρβερ άντλησε υλικό ο Ρόμπερτ Άλτμαν για να γυρίσει το 1993 την ταινία «Στιγμιότυπα», ενώ στα κείμενά του καταφεύγουν και σκηνοθέτες του θεάτρου για τις σκηνικές αναγνώσεις τους.

«Να ακούς το χιόνι να πέφτει» στο studio Μαυρομιχάλη
Οι συντελεστές της παράστασης «Να ακούς το χιόνι να πέφτει» που έρχεται στο studio Μαυρομιχάλη © Δάφνη Δίγκα

Στα μέρη μας φέτος αυτόν τον δεξιοτέχνη της μικρής φόρμας συναντά ο Δημήτρης Καταλειφός. Η παράσταση «Να ακούς το χιόνι να πέφτει» που ανεβάζει από την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 στο studio Μαυρομιχάλη βασίζεται στα κείμενα Why don’t you dance?, Boxes, The fling, Intimacy, Gazebo και Beginners. Πέρα από τη σκηνοθεσία, ο Καταλειφός υπογράφει και την απόδοση-θεατρική διασκευή των διηγημάτων (από κοινού με την Στέλλα Κρούσκα) και βρίσκεται και επί σκηνής μαζί με την ίδια, την Βασιλίνα Κατερίνη και τον Δημήτρη Τσιγκριμάνη.

«Να ακούς το χιόνι να πέφτει» στο studio Μαυρομιχάλη
Οι Β. Κατερίνη, Δ. Καταλειφός, Στ. Κρούσκα και Δ. Τσιγκριμάνης παίζουν στο «Να ακούς το χιόνι να πέφτει» © Δάφνη Δίγκα

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.


Η ταυτότητα της παράστασης
Απόδοση – Διασκευή: Δημήτρης Καταλειφός - Στέλλα Κρούσκα
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός
Σκηνικά – Κοστούμια: Μικαέλα Λιακατά
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
Βοηθός σκηνοθέτη: Φοίβος Σαμαρτζής
Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα
Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

INFO:
«Να ακούς το χιόνι να πέφτει»
Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 210-6453330
Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Τετάρτη 4 Μαΐου 2022
Διάρκεια: Για 20 παραστάσεις
Το θέατρο είναι covid free. Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο του θεάτρου γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και ταυτοποίηση. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου και κατά την διάρκεια της παράστασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ