1821 Digital Gallery

Φεστιβάλ Αθηνών: Η θρυλική «Αντιγόνη» του Λευτέρη Βογιατζή online

Εικόνα από την παράσταση «Αντιγόνη» του Λευτέρη Βογιατζή
Από σήμερα στις 19.00 και για 24 ώρες
  • A-
  • A+
0
Παρακολουθήστε online την παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή «Αντιγόνη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Σπίτι με τον Πολιτισμό» του Φεστιβάλ Αθηνών.

Λευτέρης Βογιατζής. Σοφοκλής. Φεστιβάλ Αθηνών. Από σήμερα στις 19.00 και μέχρι αύριο το απόγευμα -για 24 ώρες- θεατρόφιλοι και μη, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια από τις πιο σημαντικές παραστάσεις του θρύλου που λέγεται Λευτέρης Βογιατζής.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Κατερίνα Ευαγγελάτου, είχε πρόσφατα τοποθετηθεί στην ATHENS VOICE πάνω στο θέμα των διαδικτυακών προβολών έχοντας υποστηρίξει ιδιαίτερα το upload παλαιότερων παραστάσεων που αποτέλεσαν πρότυπο ή παράδειγμα για τους μεταγενέστερους σκηνοθέτες, δημιουργούς και ηθοποιούς. Η «Αντιγόνη» και σίγουρα το υλικό που μας άφησε ο Λευτέρης Βογιατζής βρίσκεται σε αυτήν την κατηγορία. Οπότε, χαμηλώστε κινητά. Φορέστε κάτι επιδαύριο, και καλή θέαση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Κατερίνας Ευαγγελάτου. «Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, που συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, έχει πλουτίσει τα καλοκαίρια μας με πολλές εξαιρετικές παραστάσεις και συναυλίες. Αρκετές από αυτές είναι βιντεοσκοπημένες, για λόγους αρχειακούς, συγκροτώντας ένα σύνολο πολύτιμο που, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του δεν είναι ψηφιοποιημένο και έτσι δεν είναι δυνατή η διάθεση στο κοινό ολόκληρου του περιεχομένου του.

Ανατρέχοντας σε αυτό το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό του παρελθόντος, το Φεστιβάλ ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού «Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό», προβάλλοντας διαδικτυακά ορισμένες από τις παραστάσεις και τις συναυλίες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου τα τελευταία χρόνια, και των οποίων η βιντεοσκόπηση έγινε σε μορφή που επιτρέπει την αναμετάδοσή τους. Είναι πεποίθησή μας ότι η προβολή βιντεοσκοπημένων αρχειακών παραστάσεων δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τη ζωντανή εμπειρία του παραστασιακού γεγονότος. Ωστόσο, με την κίνηση αυτή, μένουμε σε επαφή με το κοινό μας, καθώς μοιραζόμαστε ορισμένες μοναδικές στιγμές από τη μακρόχρονη πορεία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Σχετικα
Η Κέλλυ Εφραιμίδου «μπλέκει» τα πίξελ με τη σταυροβελονιά
Η Κέλλυ Εφραιμίδου «μπλέκει» τα πίξελ με τη σταυροβελονιά

Εγκαινιάζουμε την πρωτοβουλία αυτή με την περίφημη παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η υποδοχή της, το 2006, ήταν τόσο θερμή ώστε, κατ’ εξαίρεση για τα δεδομένα του Φεστιβάλ, επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά, ανοίγοντας το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2007. Αυτήν τη δεύτερη εκδοχή της παράστασης θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά από το κανάλι μας στο YouTube, το Σάββατο 25 Απριλίου, από τις 19:00, και για 24 ώρες.

Θα ακολουθήσει, σταδιακά, η προβολή και άλλων παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Θα σας κρατάμε ενήμερους μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ».

Το σημείωμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας: «Το ζωντανό Θέατρο, η Μουσική, ο Χορός δεν κινδυνεύουν από αυτές τις βραχύβιες λύσεις ανάγκης για τις διψασμένες μας ψυχές. Σας προσφέρουμε ορισμένες ξεχωριστές στιγμές από την Ιστορία μας, με την ελπίδα να ανταμώσουμε σύντομα στα Θέατρά μας.

Σχετικα
Μπόρις Τζόνσον: Είχε πάει σε άλλο πάρτι τα Χριστούγεννα του 2020
Μπόρις Τζόνσον: Είχε πάει σε άλλο πάρτι τα Χριστούγεννα του 2020

Η αρχή γίνεται με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Λευτέρη Βογιατζή, μια παράσταση με την οποία έχω βαθύ προσωπικό δεσμό. Εργάστηκα στην εξάμηνη προετοιμασία της, το 2006, και την είδα να γεννιέται από την πρώτη-πρώτη συντακτική ανάλυση του αρχαίου κειμένου, άγουρη εγώ, να ξαναβουτάω στα Αρχαία του Λυκείου, μέχρι το αποθεωτικό χειροκρότημα στην Επίδαυρο. Μια εμπειρία ζωής, που με καθόρισε. Μια παράσταση χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν. Ελπίζουμε να απολαύσετε την απεικόνισή της, έτσι όπως ταξίδεψε στον Χρόνο, για να (ξανα)γευτείτε την πραγματικά σπάνια αύρα της. Ένα ανοιξιάτικο δώρο από όλους εμάς εδώ, στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Πίσω από κάθε έργο υπάρχει ο μόχθος πολλών ανθρώπων. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους καλλιτέχνες που έδωσαν την άδεια να προβληθούν τα έργα τους».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5