- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαρία Κάλλας - Τόσκα: Η τελευταία της παράσταση στο Λονδίνο
«Έχω ζήσει για την τέχνη, έχω ζήσει για την αγάπη»
Πριν από 55 χρόνια η Μαρία Κάλλας ανέβηκε για τελευταία φορά στη σκηνή για την Τόσκα του Πουτσίνι στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.
Πριν από 55 χρόνια (5 Ιουλίου του 1965) η μεγάλη Ελληνίδα ηψίφωνος ανέβηκε για τελευταία φορά στη σκηνή για την όπερα Τόσκα, σε παραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι.
Τα δύο βίντεο που ακολουθούν είναι από αυτή την παράσταση και μαγνητοσκοπήθηκαν όταν ξεκίνησε το 1964.
Μετά την γνωριμία της με τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1959, οι παραστάσεις της έγιναν πιο σπάνιες. Η φωνή της έγινε επίσης περισσότερο εύθραυστη, αν και η τέχνη της ήταν πιο εκλεπτυσμένη από ποτέ. Οι δύο τελευταίες όπερες για τη Callas ήταν η Tosca στο Λονδίνο και η Norma στο Παρίσι. Και οι δύο σκηνοθετήθηκαν από τον Φράνκο Τζεφιρέλι: «Η μαγεία της Κάλλας είναι μια ποιότητα που έχουν λίγοι καλλιτέχνες», είπε, «Η Μαρία είναι πάντα ένα θαύμα».
Μετά την τελευταία της εμφάνιση στο Λονδίνο εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ουσιαστικά αποσύρθηκε, αν και συμμετείχε σε μια ταινία για την ιστορία της Μήδειας (του Πιερ Πάολο Παζολίνι), συζήτησε για πολλά μουσικά έργα και μάλιστα ηχογράφησε μερικές άριες. Το 1973 ξεκίνησε σε μια περιοδεία στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Κορέα και την Ιαπωνία με τον τενόρο Giuseppe di Stefano, αλλά φαινόταν μια σκιά του εαυτού της. Τα τελευταία της χρόνια ήταν μοναχικά και η υγεία της ήταν εύθραυστη. Τον Σεπτέμβριο του 1977 ο κόσμος σοκαρίστηκε από το νέα για το θάνατό της, από καρδιακή προσβολή. Ήταν μόλις 53 ετών. Αναπόφευκτα τα λόγια της Tosca έρχονται στο μυαλό: «Vissi d'arte, vissi d'amore»: «Έχω ζήσει για την τέχνη, έχω ζήσει για την αγάπη».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο βιρτουόζος πιανίστας Ντένις Κοζούχιν ερμηνεύει όλα τα Κοντσέρτα του συνθέτη σε δύο συναυλίες
Από το ΧΙΠ ΧΟΠ CON 2026 μέχρι το «Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» του Γιάννη Αγγελάκα
Το δυναμικά ανερχόμενο αθηναϊκό dj duo μιλάει στην ATHENS VOICE
Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Μαΐου
«Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κόσμο της τζαζ, οι χώροι για συζήτηση μεταξύ γυναικών είναι ελάχιστοι»
Δείτε το video clip που κάνει πρεμιέρα στο athensvoice.gr - Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μιλά για το νέο single και την Αθήνα ως «σπίτι»
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Πράγα
«Αυτό μας προκαλεί ναυτία και μας κάνει έξαλλους», δήλωσε ο Άλεξ Καπράνος
Η συζήτηση που είχε με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Ο δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας «Karma Chameleon» αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική του
Από φανατικός θαυμαστής έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος
Μιλήσαμε με τον Ολλανδό πιανίστα και συνθέτη με αφορμή την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα, στον Φιλολογικό Σύλλος Παρνασσός
Το συγκρότημα του Ντέιμον Άλμπαρντ παρουσίασε το νέο άλμπουμ με καλεσμένους-έκπληξη και οικοδεσπότη τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
Ο front-man της θρυλικής μπάντας των 80’s «Culture Club» θα βρεθεί στη μουσική σκηνή του διαγωνισμού
Kαθώς για περίπου τρία χρόνια ζούσε σε ένα μικρό τροχόσπιτο
Ο Νόαμ Μπετάν θα ερμηνεύσει το «Michelle»
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός εντυπωσιάζει στο πρώτο single Burial από τη νέα ταινία της A24
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.