Visual Browsing
Lou is, Νalyssa Green, Sugahspank!
ΤΕΥΧΟΣ 671

Τα κορίτσια αγαπάνε τον Κοέν

Νalyssa Green, Sugahspank! και Lou is μας ταξιδεύουν στο πολύπλευρο σύμπαν του Λέοναρντ Κοέν
© Πηνελόπη Γερασίμου

Εδώ και ένα χρόνο η Nalyssa Green, η Sugahspank! και η Lou is εστιάζουν στα «σκληρά» και συγχρόνως τόσο τρυφερά τραγούδια του ποιητή και συνθέτη που αγάπησε όσο λίγοι τον ελληνικό ουρανό. Λίγο πριν το αφιέρωμα στον σπουδαίο Leonard Cohen, τα 3 κορίτσια μιλάνε για την πρώτη γνωριμία με τη μουσική του, τα αγαπημένα τους κομμάτια και τα μελλοντικά τους σχέδια...

Η πρώτη φορά που ακούσατε τη μουσική του

NALYSSA GREEN Όχι, υπήρχε πάντα στα αυτιά μου, γύρω μου. Μονίμως εκεί, ως τυχαίο κυρίως άκουσμα. Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν που άκουσα πρώτη φορά τη φωνή ή το όνομά του. Είναι σαν να τον ήξερα πάντα. Μυήθηκα στο έργο του σε βάθος πολύ πρόσφατα, αλλά ανέκαθεν τον γνώριζα.

SUGAHSPANK! Άκουσα ουσιαστικά πρώτη φορά Κοέν καθώς οδηγούσα τη διαδρομή Πειραιάς - Σπέτσες πριν λίγα χρόνια. Νομίζω στο Τρίτο Πρόγραμμα είχε αφιέρωμα στον Λέοναρντ και μπήκε το «Tower of Song». Εκεί κατάλαβα την ευφυΐα του, αν και τον είχα ξανακουσει άπειρες φορές στη ζωή μου. Χρειαζόταν όμως να φτάσω στην κατάλληλη ηλικία και να ζήσω την κατάλληλη στιγμή, και ήταν εκεί ανάμεσα στα πεύκα και τη θάλασσα, χωρίς κίνηση, να οδηγώ χαλαρά και να έχω τον ήλιο να λάμπει.

Σχετικα
Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής
Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής

LOU IS Θα ήμουν πιτσιρίκι στο σπίτι, μάλλον το «Take This Waltz» έχει ριζωθεί στη μνήμη μου... κάτι η νοσταλγία, κάτι τα λαλαλα στο τέλος, το μόνο σίγουρο είναι ότι από τότε μαγεύτηκα.

Sugahspank!, Νalyssa Green, Lou is
© Πηνελόπη Γερασίμου

Αγαπημένο τραγούδι του Κοέν

NALYSSA GREEN Δύσκολα μπορώ να πω μόνον ένα, τον τελευταίο καιρό είναι το «Suzanne».

Σχετικα
Οι τηλεοπτικές σειρές είναι η νέα λογοτεχνία;
Οι τηλεοπτικές σειρές είναι η νέα λογοτεχνία;

SUGAHSPANK! Πω πω, είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς! Μάλλον θα πω το «Anthem», μόνο και μόνο επειδή με έχει επηρεάσει περισσότερο απ’ όλα.

LOU IS Μόνο ένα; Αδικία μεγάλη για τα υπόλοιπα... «If It be your will», ένα από τα πιο σημαντικά για μένα.

A Tribute to Leonard Cohen - You Want it Darker

Αγαπημένος στίχος του Λέοναρντ Κοέν

NALYSSA GREEN Για σήμερα διαλέγω αυτόν το στίχο από το «Anthem»: Every heart to love will come, but like a refugee.

SUGAHSPANK! Και πάλι είναι τόσοι πολλοί. Σήμερα λέω να ξεχωρίσω πάλι από το «Anthem» το πολύ περιεκτικό Every heart, every heart to love will come, but like a refugee

LOU IS If it be your will That a voice be true From this broken hill I will sing to you From this broken hill All your praises they shall ring If it be your will To let me sing

Η ερμηνεία που σας δυσκόλεψε περισσότερο

NALYSSA GREEN Δεν με δυσκόλεψε κάποια ερμηνεία. Δυσκολεύτηκα να απομνημονεύσω όλους αυτούς τους στίχους. Είναι πάρα πολλοί και η μνήμη μου όχι πολύ καλή.

SUGAHSPANK! Πιστέψτε με, όλες οι ερμηνείες και για τις τρεις μας είναι δύσκολες και αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή πρέπει, απλώς, να αποφεύγουμε κάθε φορά που τραγουδάμε τα τραγούδια του να πατάμε τα κλάματα. Δεν μου έχει ξανατύχει ποτέ κάτι τέτοιο.

LOU IS To «Τhe Future». Είναι σκληρό κοινωνικοπολιτικό τραγούδι, απίστευτα αληθινό και συγχρόνως προφητικό. Χρειάστηκε αρκετή συγκέντρωση και δουλειά για να μπορέσω να το φέρω στη φωνή μου και στην έκφρασή μου κρατώντας και αναδεικνύοντας το νόημα και τον δυναμισμό του.

Lou is, Sugahspank!, Νalyssa Green
© Πηνελόπη Γερασίμου

Τι ακολουθεί

NALYSSA GREEN Ετοιμάζομαι να κυκλοφορήσω από στιγμή σε στιγμή τον νέο μου ελληνόφωνο δίσκο με τίτλο «Μπλουμ».

 SUGAHSPANK! Μες στο χειμώνα κυκλοφορώ με τους Swing Shoes τον καινούργιο δίσκο που ηχογραφήσαμε πρόσφατα. Επίσης, ξεκινώ και πάλι ηχογραφήσεις για το προσωπικό μου άλμπουμ.

LOU IS Σιγά-σιγά σχεδιάζω κάποιες εμφανίσεις για τον χειμώνα, ενώ παράλληλα δουλεύω το δεύτερό μου άλμπουμ. Το πρώτo single έχει τίτλο «Dryland» και έρχεται σύντομα!


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα στον Leonard Cohen στο Guide της Athens Voice

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5