Μουσικη

Η Katerina Duska μας περιμένει στον Κήπο

H ελληνοκαναδέζα τραγουδίστρια, με καλεσμένο της τον Albin Lee Meldau, εμφανίζεται στον Κήπο του Μεγάρου

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 670
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Katerina Duska

Επιστρέφει την Παρασκευή 14/9, σε μια διπλή συναυλία, όπου θα μοιραστεί τη σκηνή με τον ανερχόμενο σουηδό τραγουδιστή Albin Lee Meldau και τα τραγούδια από το πρώτο άλμπουμ του «About You» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο.

Katerine Duska - One In A Million

Η Katerine Duska θα παρουσιάσει νέες ενορχηστρώσεις στα παλιά της κομμάτια και για πρώτη φορά τα καινούργια της τραγούδια για το επόμενο δισκογραφικό βήμα μετά το ντεμπούτο της «Embodiment». Λίγο πριν τη συναυλία μάς μιλά για τις νέες της εμμονές, το φετινό καλοκαίρι, την αθηναϊκή σκηνή, και τα πράγματα που έρχονται...

Katerina Duska
© Νίκος Βοζαΐτης

Για τη συναυλία στον Κήπο. Στον Κήπο θα παρουσιάσουμε αρκετά από τα παλιά μου τραγούδια σε νέες ενορχηστρώσεις αλλά και τα καινούργια μου κομμάτια για πρώτη φορά, οπότε είμαι πολύ ενθουσιασμένη γι’ αυτό. Έχουμε και νέες διασκευές αγαπημένων μου τραγουδιών, εκ των οποίων και ελληνόφωνα. 

Katerine Duska - A Run For My Life

H πρώτη εικόνα που της έρχεται στο μυαλό από το Μόντρεαλ. Η πρώτη εικόνα είναι πάντα η οικογένειά μου, η οποία κατοικεί μόνιμα εκεί. 

Αlbin Lee Meldau

Για τον Αlbin Lee Meldau. Με τον Albin συναντιόμαστε αρκετά αισθητικά και έχουμε φυσικά πολλά κοινά ακούσματα. Είμαστε και αρκετά διαφορετικοί, όμως, και γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον η συνεργασία αυτή. Εκείνος κινείται σε πιο «folk» μονοπάτια, ενώ εγώ σε πιο «soul».

Για τον ελληνικό στίχο. Πιστεύω πως υπάρχει μια βαθιά σύνδεση του ελληνικού λαού με την ελληνική γλώσσα. Είναι πιο δύσκολος ο δρόμος όταν δεν γράφεις και δεν τραγουδάς στα ελληνικά. Πιστεύω πάντως πως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούμε την ελληνική γλώσσα και σε νέες μουσικές και ήχους, είναι κάτι που με ελκύει να επιχειρήσω και η ίδια μελλοντικά. 

Το φετινό δύσκολο καλοκαίρι. Ήμουν όλο τον Ιούλιο στην Αθήνα, όταν συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα. Μπρος σε μια τέτοια ανθρώπινη τραγωδία οτιδήποτε άλλο περνάει σε δεύτερη μοίρα. Τον Αύγουστο πέρασα από την Ηρακλειά όπου οργανώσαμε ένα πολύ ιδιαίτερο και τρομερά ζεστό λαιβ, αναβιώνοντας ένα παλιό καφενείο μετά από 25 χρόνια. Πέρασα και λίγες μέρες στην Κέρκυρα, πάλι ήρεμα, γράφοντας μουσική. Από δω και στο εξής είμαι απολύτως αφοσιωμένη στις συναυλίες του Σεπτέμβρη και στον επόμενό μου δίσκο που ετοιμάζω εδώ τον τελευταίο χρόνο. 

Do I Wanna Know (Arctic Monkeys cover) - Katerine Duska

Πρόσφατες εμμονές. Ακούω Lykke Li «So sad so sexy», έχω ξανασκαλώσει με το «Melodrama» της Lorde, «Primal Heart» της Kimbra, «Dirty Computer» της Janelle Monae, Kali Uchis και Childish Gambino. Η αγαπημένη μου ταινία της φετινής χρονιάς είναι το «Call me by your name» και η αγαπημένη μου σειρά το ιδιοφυές «Who is America» του Sacha Baron Cohen. Το βιβλίο που διαβάζω και μελετάω αυτή την περίοδο είναι το «The Artist’s Way».

Katerina Duska
© Νίκος Βοζαΐτης

Οι συναυλίες του καλοκαιριού. Παύλος Παυλίδης στο Gazarte τον Ιούλιο και Richard Ashcroft τον Ιούνιο, στο Release Festival. 

Η ιδανική συνθήκη για να ακούσει κάποιος τα τραγούδια της. Οδηγώντας, σε υψηλή ένταση και με τονισμένα τα μπάσα ιδανικά. 

Katerine Duska - The Embodiment Live Sessions (Somebody - Slow - Fire Away)

Για την εγχώρια σκηνή. Θέλω να πιστεύω πως γίνονται περισσότερα πράγματα από ποτέ κι ας μην ακούγονται όσο αξίζουν. Βλέπουμε πολλούς να δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, που το θεωρώ ελπιδοφόρο. Είναι σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα για να ωριμάζουμε σαν καλλιτεχνική γενιά. Αρκετά συγγενικά αισθάνομαι με τον Leon of Athens και την Ειρήνη Σκυλακάκη, με τους οποίους έχω συνεργαστεί αρκετές φορές. 



ALBIN LEE MEDLAU

 
Αlbin Lee Meldau

 
Ξεκίνησε ως τραγουδιστής  του σουηδικού Soul συγκροτήματος «The Magnolia» και το 2015 κυκλοφόρησε τη πρώτη του προσωπική δουλειά με το demo του τραγουδιού «Lou Lou». Η επιτυχία του «Lou Lou» αρχικά έφερε την κυκλοφορία του EP «Lovers» και στη συνέχεια ένα συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Astralwerks. Mε το ντεμπούτο άλμπουμ About You δημιουργεί ένα upbeat pop άλμπουμ με αναφορές σε διαφορετικά μουσικά είδη με μια φρέσκια ματιά και ειλικρινείς εξιστορήσεις. Λίγο πριν την πρώτη του συναυλία στην Αθήνα μάς συστήνει τον ήχο του...
 
>>Ανυπομονώ πριν ανέβω στη σκηνή σε κάθε συναυλία μου. Εξίσου απολαμβάνω τις ώρες στο στούντιο. Διαφορετικές στιγμές εξίσου δημιουργικές. Αν μπορούσα θα ήμουν στο στούντιο σε καθημερινή βάση. 
 
>>Είναι η πρώτη μου φορά στην Αθήνα και φυσικά το θεωρώ μεγάλη μου τιμή. Είναι μεγάλη χαρά να κάνεις αυτό που σου αρέσει και να είσαι ο εαυτός σου. Θα πω τις ιστορίες μου όσο πιο ειλικρινά μπορώ.
 
>>Ποτέ δεν ξέρεις αν θα τα καταφέρεις στη μουσική βιομηχανία. Υπάρχουν συχνά σκαμπανεβάσματα. Δεν σκέφτομαι πολύ. Απλώς δημιουργώ. Βλέπω την πορεία μου σαν ένα μαραθώνιο και όχι σαν σπριντ. 
 
Albin Lee Meldau - The Weight Is Gone
 
>>Όλα προέρχονται από την οικογένειά μου. Μοιάζω στη μητέρα μου σε πολλά πράγματα.  Η μουσική ήρθε πολύ φυσικά στη ζωή μου. Ήταν σαν να μην είχα άλλη επιλογή. Οι γονείς μου είναι μέρος της καλλιτεχνικής ελίτ και όπως συμβαίνει συνήθως με τα παιδιά των καλλιτεχνών ακολούθησα τα χνάρια τους.
 
albin-lee-meldau.jpg
 
>>Η μητέρα μου είναι δασκάλα μουσικής και ο πατέρας μου συνθέτης. Στα πέντε μου χρόνια ξεκίνησα να παίζω τρομπέτα και τρομπόνι. Ήταν σαν τα μαθήματα του σχολείου για μένα. 
 
>>Όλες οι εμπειρίες της ζωής  σε διαμορφώνουν. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Να μην φοβάσαι τις αλλαγές. Η μουσική πρέπει να έχει πολλές αποχρώσεις. Τη μια μέρα country, την άλλη blues, reggae ή hard rock. Όλα είναι στο μενού. 
 
Albin Lee Meldau - Let Me Go (Acoustic)
 
>>Η μουσική παραγωγή είναι όπως στο ποδόσφαιρο. Μαθαίνεις πώς να είσαι καλός σε όλα. Σκοράροντας, παίζοντας άμυνα, πασάροντας. Δεν ωφελεί να είσαι expert μόνο σε ένα πράγμα.
 
>>Μου αρέσει πολύ η reggae. Ο ήχος του Bob Marley, των Steel Pulse, είμαι όπως είπα όμως ανοιχτός σε πολλά είδη. James Brown, Αl Green, Beatles. Αν έπρεπε να επιλέξω έναν θα ήταν όμως ο Bob Marley.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το live στο Guide της Athens Voice

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ