Κινηματογραφος

«Στρέλλα»: η δικαίωση του queer

Μια πολιτική ταινία που εμπλέκει τον θεατή αισθητηριακά

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρέλλα, ταινία

Τι Να Δω Σήμερα: “A Woman’s Way” του Πάνου Χ. Κούτρα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ανακοινώθηκε σήμερα, το πρόγραμμα του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, με την ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα “Dodo” να κατέχει μια θέση ανάμεσα στις πρεμιέρες του Φεστιβάλ. Εμείς κάνουμε υπομονή μέχρι τον Μάιο και ως τότε θυμόμαστε την αγαπημένη μας «Στρέλλα», από το 2009.

Strella Official Trailer

H Στρέλλα (Μίνα Ορφανού) είναι μια νεαρή εκδιδόμενη τρανς, η οποία γνωρίζει τον Γιώργο (Γιάννης Κοκιασμένος), που αποφυλακίζεται μετά από δεκαπέντε χρόνια για έναν φόνο που διέπραξε στο χωριό από το οποίο κατάγεται κάπου στην ελληνική επαρχία. Ο Γιώργος συναντά τη Στρέλλα σε ένα φθηνό ξενοδοχείο στην Αθήνα, όπου θα περάσει την πρώτη του νύχτα μαζί της και σύντομα θα ξεκινήσει ένας έρωτας, ο οποίος θα δοκιμάσει τα όρια των ίδιων αλλά και του κοινού.

Στρέλλα, ταινία

Πρωτότυπη και τολμηρή απεικόνιση ενός νέου τύπου οικογένειας και μια πολιτική ταινία εν τέλει η οποία αναγκάζει τον θεατή να πάρει θέση και τον εμπλέκει αισθητηριακά, μέσω της ανοικτά queer αισθητικής, της ανάδειξης queer χαρακτήρων, αθέατων πριν από τον ελληνικό κινηματογράφο και της σύγκρουσης με παραδοσιακές ιδέες περί οικογένειας, θεσμών και κοινωνικών συστημάτων. Κρατά μια ειδική και περίοπτη θέση στην καρδιά της εγχώριας κριτικής, αφού μαζί με τον Κυνόδοντα θεωρούνται από το σύνολό της σχεδόν, ως τα δύο φιλμ που σύστησαν εκ νέου, κατά κάποιον τρόπο το ελληνικό σινεμά, στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, αφού τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2009 αντίστοιχα, προβλήθηκαν σε παγκόσμια πρεμιέρα στα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ του Βερολίνου και των Καννών. Τέσσερα Βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Στρέλλα, ταινία

Η ταινία «Στρέλλα» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Στρέλλα, ταινία

Στρέλλα (Strella / A Woman’s Way)

Ελλάδα, 2009, Έγχρωμη

Δράμα, 111’

Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας

Σενάριο: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Πάνος Χ. Κούτρας,

Πρωταγωνιστούν: Μίνα Ορφανού, Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνως Θεοχάρης, Μπέτυ Βακαλίδου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ στην ταινία «Marty Supreme» σε σκηνοθεσία Τζος Σάφντι
Marty Supreme: Το Όσκαρ στον κύριο Τιμοτέ Σαλαμέ, παρακαλώ

Η εντυπωσιακή παράσταση του 30χρονου ηθοποιού δίνει το έναυσμα στον σκηνοθέτη Τζος Σάφντι για να παρουσιάσει ένα σκληρό δράμα γύρω από την προσωπική μοναξιά και τη σημασία τού να κυνηγάς το όνειρό σου

Ύβρις της ανθρωπότητας
Η ύβρις της ανθρωπότητας: Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου προκαλεί βαθιά ανησυχία

Ο δημιουργός ποντάρει στην αίσθηση που προκαλεί η δύναμη της εικόνας, που «αφηγείται» την καταστροφική κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον εξωφρενικό τρόπο που το παρελθόν συναντιέται με το μέλλον. 

Kontinental 25
Kontinental 25: Ο Ράντου Ζούντε εναντίον όλων

Με ειρωνικές μπηχτές για τα τετριμμένα πλέον ευρωπαϊκά συνθήματα περί ισότητας ή αδελφοσύνης και με οξεία ματιά πάνω στο θέμα της ατομικής ευθύνης, ο ρουμάνος σκηνοθέτης υπογράφει ένα στιβαρό δράμα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY