Κινηματογραφος

«Στρέλλα»: η δικαίωση του queer

Μια πολιτική ταινία που εμπλέκει τον θεατή αισθητηριακά

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρέλλα, ταινία

Τι Να Δω Σήμερα: “A Woman’s Way” του Πάνου Χ. Κούτρα - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Ανακοινώθηκε σήμερα, το πρόγραμμα του 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, με την ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα “Dodo” να κατέχει μια θέση ανάμεσα στις πρεμιέρες του Φεστιβάλ. Εμείς κάνουμε υπομονή μέχρι τον Μάιο και ως τότε θυμόμαστε την αγαπημένη μας «Στρέλλα», από το 2009.

Strella Official Trailer

H Στρέλλα (Μίνα Ορφανού) είναι μια νεαρή εκδιδόμενη τρανς, η οποία γνωρίζει τον Γιώργο (Γιάννης Κοκιασμένος), που αποφυλακίζεται μετά από δεκαπέντε χρόνια για έναν φόνο που διέπραξε στο χωριό από το οποίο κατάγεται κάπου στην ελληνική επαρχία. Ο Γιώργος συναντά τη Στρέλλα σε ένα φθηνό ξενοδοχείο στην Αθήνα, όπου θα περάσει την πρώτη του νύχτα μαζί της και σύντομα θα ξεκινήσει ένας έρωτας, ο οποίος θα δοκιμάσει τα όρια των ίδιων αλλά και του κοινού.

Στρέλλα, ταινία

Πρωτότυπη και τολμηρή απεικόνιση ενός νέου τύπου οικογένειας και μια πολιτική ταινία εν τέλει η οποία αναγκάζει τον θεατή να πάρει θέση και τον εμπλέκει αισθητηριακά, μέσω της ανοικτά queer αισθητικής, της ανάδειξης queer χαρακτήρων, αθέατων πριν από τον ελληνικό κινηματογράφο και της σύγκρουσης με παραδοσιακές ιδέες περί οικογένειας, θεσμών και κοινωνικών συστημάτων. Κρατά μια ειδική και περίοπτη θέση στην καρδιά της εγχώριας κριτικής, αφού μαζί με τον Κυνόδοντα θεωρούνται από το σύνολό της σχεδόν, ως τα δύο φιλμ που σύστησαν εκ νέου, κατά κάποιον τρόπο το ελληνικό σινεμά, στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, αφού τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2009 αντίστοιχα, προβλήθηκαν σε παγκόσμια πρεμιέρα στα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ του Βερολίνου και των Καννών. Τέσσερα Βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Στρέλλα, ταινία

Η ταινία «Στρέλλα» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Στρέλλα, ταινία

Στρέλλα (Strella / A Woman’s Way)

Ελλάδα, 2009, Έγχρωμη

Δράμα, 111’

Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας

Σενάριο: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Πάνος Χ. Κούτρας,

Πρωταγωνιστούν: Μίνα Ορφανού, Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνως Θεοχάρης, Μπέτυ Βακαλίδου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ