- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ψάχνοντας του λωτοφάγους στην The Blender Gallery
Εγκαίνια διατομικής έκθεσης του Αλέξανδρου Μαγκανίωτη και του Κωνσταντίνου Πάτσιου με τίτλο «Where are the Lotus Eaters».
Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Where are the Lotus Eaters» του Αλέξανδρου Μαγκανίωτη και Κωνσταντίνου Πάτσιου, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στην The Blender Gallery.
Η Τhe Blender Gallery (Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα) παρουσιάζει την διατομική έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και του Κωνσταντίνου Πάτσιου με τίτλο «Where Are the Lotus Eaters». Tα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00, ενώ η διάρκειά της θα είναι μέχρι το Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2020. Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί Dj set από τον Photoharrie.
Πού είναι οι λωτοφάγοι;
Με αυτήν την αναπάντεχη ερώτηση, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος και ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης παρουσιάζουν τις προτάσεις τους αναζητώντας τις αδιόρατες εκείνες γραμμές που συνδέει το έργο τους, σχετιζόμενες με την έννοια της μνήμης αλλά και τις παραπομπές τους σε μύθους, μνημεία και έργα τέχνης της αρχαιότητας, μ' έναν ευρηματικό και ανατρεπτικό τρόπο.
Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος συνδυάζει κολάζ και ζωγραφική με μια σύγχρονη αντίληψη, διερευνώντας νέες δυνατότητες αναπαράστασης και αφήγησης. Οι συνθέσεις του εγείρουν ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξεως, οι αναφορές του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενώ η χρήση και η αξιοποίηση φωτογραφικών αρχείων είναι πρωταρχικής και καθοριστικής σημασίας. '
Με κριτική διάθεση, παρουσιάζει τις αποσπασματικές εικόνες-σπαράγματα ενός θρυμματισμένου και περίπλοκου κόσμου –των αντιφάσεων και των παγιδεύσεων, των βεβαιοτήτων και των ανατροπών του– στην προέκταση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, των ιδεολογιών και της ιστορίας, του παρελθόντος και του παρόντος, των ατομικών και συλλογικών βιωμάτων, επιζητώντας τη συμμετοχή και τη συνενοχή του θεατή, ο οποίος θα πρέπει να εμβαθύνει και να εντοπίσει όλες εκείνες τις συνδέσεις που ενοποιούν και συνέχουν νοηματικά τις εικόνες.
Οι συνθέσεις του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη συγκροτούν, στο μεταίχμιο «φυσιολογικού», «παράδοξου» και «αμφίσημου», ευφάνταστα, νοητικά και αισθητικά, κολάζ στα οποία το σουρεαλιστικό πνεύμα και το καταλυτικό χιούμορ συνδιαλέγονται με τη μνήμη, τα σύμβολα, την ιστορία και την καθημερινότητα, τον κόσμο των αρχαίων μύθων και του ομηρικού Οδυσσέα.
Οι απροσδόκητες συναντήσεις, το παιχνίδι των μεταμορφώσεων, η προβολή ενδόμυχων φόβων, φαντασιώσεων και εμμονών, ενεργοποιούν μια διαφορετική συνθήκη. Παράλληλα, η διερεύνηση των ορίων μεταξύ εικόνας-λόγου/κειμένου, η διαδραστική και αλληλοσυμπληρούμενη σχέση τους, συνιστά βασική παράμετρο του προβληματισμού του. Η ενότητα με τις λέξεις (μία για κάθε γράμμα της αλφαβήτου) και τις εικόνες τους –όπου κεφάλια ζώων ή φυτά προβάλλουν μέσα από ανθρώπινα σώματα– είναι ενδεικτική των προθέσεών του προς αυτήν την κατεύθυνση, ορίζοντας, ταυτόχρονα, ένα πρωτότυπο αλφάβητο της ίδιας της ζωής και της περιπέτειάς της.
Κείμενο: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Γκαλερί Άλμα τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταφέρεται αλλιώς στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη»
Μια έκθεση που μετατρέπει τη λογοτεχνική παρακαταθήκη της Νίκης Μαραγκού σε αφετηρία νέας εικαστικής δημιουργίας
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Σώμα, ταυτότητα και τέχνη: Η Jenny Saville στη 61η Μπιενάλε
Δείτε τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης του 2026 σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσα από τη σειρά Video Art News.
Η ιστορία του πιο διάσημου παρεξηγημένου πίνακα μοντέρνας τέχνης
Ο Νίκος Ποδιάς και η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζουν νέες ενότητες έργων σε διάλογο με την ιστορία, τη θάλασσα και τη μνήμη
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.