1821 Digital Gallery
 Ξέρεις τον «Πολύ Κλειστό Κύκλο»;
ΤΕΥΧΟΣ 586

Ξέρεις τον «Πολύ Κλειστό Κύκλο»;

Ποια είναι ομάδα που θα δούμε για τελευταία φορά και τι θα δούμε στην έκθεση που «θα είναι σαν έκθεση, αλλά δεν θα είναι». 

Η ομάδα The Very Closed Circle (#TVCC) είναι ένας πολύ κλειστός κύκλος, αλλά δεν είναι. Αν προσπαθήσεις να τους βρεις όλους μαζί είναι αδύνατο γιατί είναι διασκορπισμένοι, μισοί στη Θεσσαλονίκη, ένας στην Κρήτη, ένας Βερολίνο και οι υπόλοιποι στην Αθήνα. Πολύ λογικό να χαρακτηρίζουν τη νέα έκθεση κόμικς που ετοιμάζουν (για 6η συνεχή χρονιά στο The Box της Πλατείας Μαβίλη)... «θα είναι σαν έκθεση, αλλά δεν θα είναι».

To «Closed» βέβαια υποστηρίζεται από την καλή συνεργασία που υπάρχει αναμεταξύ τους και την επικεντρωμένη αίσθηση χιούμορ που τους διακρίνει, τέτοιου που θα σε τρόμαζε η συνέπειά του αν δεν την ανέτρεπαν, τελικά, τα ίδια τα σκίτσα. Επίσης: «Δεν είναι» γιατί η ομάδα παρουσιάζει τώρα το κύκνειο άσμα της.

Η ιστορία Τέσσερα χρόνια διαδικτυακής παρουσίας με #500 στριπάκια στο ενεργητικό τους. Ένα βραβείο Comicdom Award το 2012. Ένας χρόνος διάλειμμα για σάντουιτς, καφέ και για να γεμίσουν οι μπαταρίες. Ένας κύκλος δημιουργίας και πειραματισμών που κλείνει τώρα με την έκδοση ενός άλμπουμ και μια μεγάλη έκθεση στον πολυχώρο The Box από 15 έως 22 Οκτωβρίου. 

Ήταν περίπου το 2010 όταν η ομάδα The Very Closed Circle ξεκίνησε τη δράση της, με μοναδικά όπλα ένα χαρτί, ένα μολύβι και τέσσερα καρέ. Γλωσσοδέτες, αινίγματα, λαχνίσματα, πειράματα, πειράγματα, λογοπαίγνια, προπό, προπογκόλ, λίστες για ψώνια, ακόμα και τα σχόλια των αναγνωστών, όλα ήταν καθοριστικά στο έργο της ομάδας μέχρι το 2014. Και μολονότι αυτοσυστηνόταν ως «Πολύ Κλειστός Κύκλος», τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του, είχε φτάσει ήδη να μετράει 18 ταλαντούχους δημιουργούς ως μέλη. 

Σχετικα
In Connection Volume II: Η τέχνη τεσσάρων ηπείρων σε ένα Δωμάτιο
In Connection Volume II: Η τέχνη τεσσάρων ηπείρων σε ένα Δωμάτιο

Όλοι οι κύκλοι, όμως, έχουν τη μοιραία τάση να επιστρέφουν στο σημείο που ξεκίνησαν. Για τους The Very Closed Circle, η στιγμή αυτή ήρθε οριστικά το 2016, όταν η ομάδα αποφάσισε να γιορτάσει το κλείσιμό της με την έκδοση του άλμπουμ «Ασκήσεις επί χάρτου» στην Jemma Press με ολοκαίνουργια στριπάκια και μια ανοιχτή έκθεση, όπου οι 18 δημιουργοί θα είναι παρόντες για να παρουσιάσουν το κύκνειο άσμα τους, θα μιλήσουν για τη δουλειά τους, θα εκθέσουν τα πρωτότυπα σχέδιά τους από την καινούργια έκδοση, ενώ κάποιοι από αυτούς θα πραγματοποιήσουν και ένα workshop με θέμα την τεχνική του four frame strip.

Ο χώρος Το The Box (Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη) είναι ο ιστορικός χώρος όπου στεγάστηκε το θρυλικό Κανάλι 15, η πρωτοπορία της ελεύθερης ραδιοφωνίας στα μέσα των 80s, αργότερα το Texas κλαμπ του Λουκιανού Κηλαηδόνη και έπειτα το uber-danze club της Αθήνας, όπου πολλοί είχαν αφήσει εγκεφαλικά κύτταρα στις πίστες και στα σκαλιά του. Οι δονήσεις του χώρου δηλαδή, οk, είναι καλές. 

Σχετικα
Berta Fischer: Η πολύχρωμη, ονειρική, βιομορφική γλυπτική της στην γκαλερί Bernier/Eliades
Berta Fischer: Η πολύχρωμη, ονειρική, βιομορφική γλυπτική της στην γκαλερί Bernier/Eliades

Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 19.00

Εγκαίνια έκθεσης και παρουσίαση του Άλμπουμ παρουσία των δημιουργών και συνεργατών. Ο Άρης Κώτσης (συντάκτης και μέλος του Comicdom), θα αποπειραθεί να χαρτογραφήσει τη δημιουργία του βιβλίου αλλά και την πορεία της ομάδας με τη βοήθεια των, βραβευμένων με ΕΒΓΕ, Τόμεκ Γιοβάνη (εικονογράφος/δημιουργός κόμικς) και Τάσου Ζαφειριάδη (ορθοδοντικός /δημιουργός κόμικς), όπως και των Χάρη Λαγούση (σκίτσογράφος/σκηνοθέτης) και Τάσου Μαραγκού (σκιτσογράφος).

Επιμέλεια έκθεσης Τόμεκ Γιοβάνης 

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 17.30-22.00. 

Συμμετοχές στην έκθεση

Τόμεκ Γιοβάνης, Τάσος Ζαφειριάδης, Παναγιώτης Πανταζής, Τάσος Μαραγκός, Χάρης Λαγκούσης, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Κωστής Τζωρτζακάκης, Σοφία Σπυρλιάδου, Σταύρος Κιουτσιούκης, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έκτορας, Αντώνης Βαβαγιάννης, Πέτρος Χριστούλιας, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Πετρόπουλος, Έφη Θεοδωροπούλου.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου Workshop/ Συζήτηση πάνω στο four frame strip. Ίσως είναι απίθανο να κερδίσεις ένα βραβείο Eisner με τέσσερα καρέ, αλλά μπορείς τουλάχιστον να προσπαθήσεις! Οι δημιουργοί θα μας δείξουν το πώς, μέσα από ένα workshop αφιερωμένο πάνω στην τεχνική και τα μυστικά του four frame strip.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με art prints και τις εκδόσεις των μελών του Κλειστού Κύκλου στην Jemma Press.

Δείτε περισσότερα στο  www.thebox-athens.org

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5