Εικαστικα

Eva Stenram: Ερωτισμός από το παρελθόν

Μια έκθεση δημιουργίας φαντασιώσεων 

45700-102528.JPG
Λίνα Μανδράκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325732-672095.jpg

Οι ακαδημαϊκές της σπουδές είναι στις καλές τέχνες και τη φωτογραφία. Ωστόσο, η ίδια σπάνια φωτογραφίζει. Η τακτική της; Βρίσκει παλιές φωτογραφίες με pin-up girls και τις ενσωματώνει στις εγκαταστάσεις της, δίνοντάς τους όμως δευτερεύοντα ρόλο. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητά της: στα έργα της πρωταγωνιστούν τα συμφραζόμενα της φωτογραφίας και όχι το μοντέλο.

gjhgkg

Στην έκθεσή της, «Offcut», που τρέχει έως της 18 Οκτωβρίου στην γκαλερί Ravestijn του Άμστερνταμ, παρουσιάζονται τρεις ενότητες έργων, αποτελούμενες από μια vintage φωτογραφία και μια τρισδιάστατη εγκατάσταση. Η Eva Stenram «ξαναδιαβάζει» τη φωτογραφία επανασυνθέτοντας τις συνθήκες κατασκευής της, δίνοντας όμως βαρύτητα στα υφάσματα και το περιβάλλον, όχι στο μοντέλο. Έτσι προκύπτει μια νέα «αφήγηση», που αμφισβητεί τη θέση της φωτογραφίας στον σύγχρονο κόσμο και αποτίνει φόρο τιμής στο dada και τη χαρτοκοπτική του, στα σουρεαλιστικά θρυμματισμένα γυναικεία σώματα και την αισθητική της pop art. Όσο για τον επισκέπτη της έκθεσης, η πρόκληση είναι μεγάλη. Καλείται να ξαναδεί τη φωτογραφία, συμμετέχοντας κυριολεκτικά στα συμφραζόμενά της, και να επανεξετάσει τις φαντασιώσεις του. Στην επικρατούσα κουλτούρα «η όραση πάνω από όλες τις αισθήσεις», η καλλιτέχνις θέτοντας τον θεατή μπροστά στο αντικείμενο του πόθου, τον εξαναγκάζει να αναλογιστεί την προοπτική της απτικής επαφής.

Γεννημένη το 1976 στη Στοκχόλμη, η πολυβραβευμένη Stenram ζει στο Λονδίνο. Έργα της φιγουράρουν στην Tate Gallery και στη φωτογραφική συλλογή του Victoria & Albert του Λονδίνου. Εκτός από την προσωπική έκθεσή της στο Άμστερνταμ, επίκειται η συμμετοχή της στην ομαδική «Tender Touches» στο Λονδίνο. 

www.evastenram.co.uk

Offcut, The Ravestijn Gallery, Amsterdam

www.acflondon.org/exhibitions/tender-touches

Field

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ