Εικαστικα

«Ένα Γλυκό Ξημέρωμα» στην ελεύθερη Αθήνα

Δημιουργοί κόμικς σχεδιάζουν την Αθήνα της Κατοχής

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 585
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326462-674685.jpg
Εικονογράφηση: Γιώργος Φαραζής

«12 Οκτωβρίου 1944 - Η Αθήνα Ελεύθερη». Η ιδέα είναι ότι γιορτάζουμε, όχι τη μέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο, αλλά τη 12η Οκτωβρίου, τη μέρα που η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους ναζί. Αυτή η ημερομηνία είναι ο τίτλος, για δεύτερη χρονιά, μιας σειράς εκδηλώσεων που διαρκούν όλο το μήνα και ζωντανεύουν την πόλη στην πιο μαύρη εποχή της στα νεότερα χρόνια. Εκθέσεις με αρχειακό υλικό, εικαστικές δημιουργίες, ομιλίες, προβολές, συναυλίες και μία γιορτή αφύπνισης αφού, όπως φαίνεται, το «φίδι παραμονεύει πάντα».

Στο φετινό πρόγραμμα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η έκθεση «Ένα Γλυκό Ξημέρωμα» που επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Κουκουλάς με τη συμμετοχή δεκαπέντε Ελλήνων δημιουργών κόμικς. Ιστορίες κόμικς για την Αθήνα της Κατοχής, την αντίσταση, τα μπλόκα, τους ανθρώπους της. Ο τίτλος είναι παρμένος από ένα παλιό, άγνωστο ρεμπέτικο που λέγεται ότι έγραψε ο Ελασίτης λοχαγός Νίκος Δημόπουλος ή Τούντας με αφορμή το μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944.

Soloup

Οι ιστορίες, άλλες αναπαράσταση πραγματικών γεγονότων και άλλες φανταστικές, επικεντρώνονται στους ανθρώπους της πόλης που ζούσαν τις σκοτεινές εκείνες μέρες και άγριες νύχτες, ελπίζοντας σε ένα γλυκό ξημέρωμα. Με την τρυφερότητα μιας ανάμνησης που μοιάζει να διατρέχει τις εικόνες τους, αυτήν του κλασικού, μετακατοχικού Μικρού Ήρωα, της πιο κοντινής αφήγησης του παρελθόντος με αυτό το θέμα, οι σχεδιαστές παίζουν με τη σκληρότητα και την απόγνωση, τον ηρωισμό όπως θα φάνταζε στα μάτια ενός μικρού παιδιού, αλλά και με σκληρές, ασπρόμαυρες εικόνες σαν χαραγμένες στον τοίχο σε κελί φυλακής. Έξυπνα, θαρραλέα, μοντέρνα σκίτσα για μια παλιά ιστορία της οποίας τα τραύματα ποτέ δεν έχουν κλείσει.

Συμμετοχές: Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Τραγάκης, Γιώργος Φαραζής, Πέτρος Χριστούλιας.

Αλέξια Οθωναίου

Δημήτρης Καμένος

Θανάσης Πέτρου

Λέανδρος

Πέτρος Ζερβός

Τόμεκ Γιοβάνης

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30/10 και πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων (πρώην Πιλοποιείο Πουλόπουλου) στο Θησείο. Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 10.00-14.00, Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο της έκθεσης, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία-συζήτηση με θέμα: Μνήμη, Ιστορία, Ντοκουμέντο, Τεκμηρίωση στα Σύγχρονα Κόμικς» με ομιλητές τον Soloup (δρα Πολιτισμικής Επικοινωνίας, δημιουργό κόμικς και γελοιογράφο), τον Γιώργο Γούση (δημιουργό κόμικς) και τον Γιάννη Κουκούλα (ιστορικό τέχνης). Θα παρευρίσκονται οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στην έκθεση.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Αττικής, Βουλή των Ελλήνων, Δήμος Αθηναίων, ΕΡΤ, Γενικά Αρχεία του Κράτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ