Πολιτισμος

Τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια για τον κατάλογο του David Bowie

Ο μεγάλος καλλιτέχνης πέθανε το 2016

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντέιβιντ Μπόουι – Πωλητήριο στον μουσικό κατάλογο του θρύλου της μουσικής
O μεγάλος μουσικός David Bowie ©Getty Images/Ideal Images

Ένας από τους πλουσιότερους μουσικούς καταλόγους αυτός του David Bowie έχει τεθεί προς πώληση από τους κληρονόμους του.

Πωλητήριο μπήκε στον πλούσιο μουσικό κατάλογο του Ντέιβιντ Μπάουι με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προσφέρουν έως και στα 200 εκατ. δολάρια.

Ο μουσικός κατάλογος του Ντέιβιντ Μπάουι που καλύπτει δεκαετίες καλλιτεχνικής δημιουργίας και δημοφιλή άλμπουμ, όπως το Let’s Dance, το Heroes και το The Rise and Fall of Ziggy Stardust, εξακολουθεί να «παράγει» έσοδα από το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο, τις διαφημίσεις και τα φιλμ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times. 

Το πωλητήριο για τα πνευματικά δικαιώματα του μουσικού καταλόγου του θρυλικού τραγουδιστή είναι μόλις το τελευταίο σε μια σειρά συμφωνιών που έχουν «κλειστεί» τους τελευταίους μήνες, με το εμπορικό ενδιαφέρον να είναι τεράστιο σε ένα διάστημα που η μουσική βιομηχανία βιώνει μια νέα περίοδο οικονομικής άνθησης χάρη στα έσοδα από τις υπηρεσίες streaming.

Τα μουσικά κομμάτια καλύπτονται από δύο δικαιώματα copyright, το ένα για τη δημιουργία και τους στίχους, το δεύτερο για την ηχογράφηση. Οι διαχειριστές της κληρονομιάς του Ντέιβιντ Μπάουι κατέληξαν σε μια μακροπρόθεση συμφωνία, τον περασμένο μήνα, με την Warner Music για τον ηχογραφημένο μουσικό του κατάλογο.

Την τελευταία χρονιά μεγάλα ονόματα όπως ο Μπομπ Ντίλαν, Τίνα Τέρνερ, η Στίβι Νικς, ο Νιλ Γιανγκ, ο Πολ Σάιμον, οι Aerosmith πέτυχαν νέες συμφωνίες για τους μουσικούς τους καταλόγους και μάλιστα ως και με εννιαψήφια νούμερα. Μουσικές φίρμες, αλλά και μεγάλα equity funds, όπως η Blackstone και η KKR, ξεχώριζαν ανάμεσα στους αγοραστές αντιλαμβανόμενα τις υψηλές προοπτικές κερδοφορίας. Oι εν λόγω αγοράζουν δισκογραφίες, επενδύοντας στην αξία των τραγουδιών με τις καλύτερες πωλήσεις, με την προσδοκία ότι θα δημιουργήσουν αξιόπιστες αποδόσεις για τους επενδυτές, καθώς οι υπηρεσίες streaming όπως η Spotify Technology γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς.

Μάλιστα οι μουσικές εταιρείες, όπως η Universal Music και η Warner Music, έχουν πρόσβαση σε μια αυξημένη δεξαμενή ρευστότητας για νέες επενδύσεις χάρη στις δημόσιες εγγραφές τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ