- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Πέθανε σήμερα στη Ρώμη σε ηλικία 77 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια ο διάσημος σκηνοθέτης και διανοούμενος Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ποιητής, παραγωγός, σκηνοθέτης βραβευμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ, υπήρξε ένας άνθρωπος που επηρέασε, με την παρουσία και τη δημιουργικότητα του την ιταλική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Σε ηλικία 20 μόλις ετών απέσπασε το έγκυρο λογοτεχνικό βραβείο Βιαρέτζιο, ενώ στον κινηματογράφο εργάσθηκε αρχικά ως βοηθός του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubbica, το «φαινόμενο Μπερτολούτσι» εξερράγη το 1972 με το έργο "Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι", το όλο σκάνδαλο που δημιουργήθηκε και φυσικά τη σχετική λογοκρισία.
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά σε «μεσαιωνική πυρά στην οποία πέταξαν το φιλμ». Κάτι όμως που δημιούργησε και την διεθνή φήμη του σκηνοθέτη. Παράλληλα, το 1987 ο Μπερτολούτσι καταφέρνει να κερδίσει οκτώ Όσκαρ με τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα», ένα έργο που του ανοίγει τις πύλες τις Κίνας και τον επιβάλλει στο διεθνές στερέωμα.
Από τις πιο διασημότερες ταινίες του ήταν το «Τσάι στη Σαχάρα» και "Io ballo da sola", ένας ύμνος στην αξία της ζωής. «Πρόκειται για τον κορυφαίο δημιουργό της ιταλικής Νουβέλ Βάγκ», γράφει σήμερα ο Τύπος.
Το 2003 με το "Οι Ονειροπόλοι" ο Μπερτολούτσι «επιστρέφει» στο 1968, αλλά σε μια εντελώς ιδιωτική διάσταση με τρεις νέους, οι οποίοι, ενώ το Παρίσι φλέγεται, ανακαλύπτουν την σεξουαλική τους ταυτότητα. Το 2012, ο μεγάλος ιταλός σκηνοθέτης γυρίζει το τελευταίο του έργο στην Ρώμη, «Εγώ και εσύ», έναν έντονο διάλογο μεταξύ δυο αδελφών.
Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι έζησε, κατά κύριο λόγο, στην Αιώνια Πόλη και στο Λονδίνο. Με έντονη ευαισθησία και ενδιαφέρον για όλη την ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Και για τον λόγο αυτό, ήταν από τους πιο ένθερμους και ειλικρινείς υποστηρικτές των Ελλήνων που βρήκαν καταφύγιο στην Ιταλία αντιστεκόμενοι στην στρατιωτική δικτατορία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Tα έργα του
1964: Πριν την επανάσταση
1970: Η στρατηγική της αράχνης
1970: Ο κονφορμίστας
1972: Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι
1976: 1900
1987: Ο τελευταίος αυτοκράτορας
1993: Ο μικρός Βούδας
2003: Οι ονειροπόλοι
2012: Εγώ και εσύ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπόθεση έχει πλέον εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τη μουσική
Το «Back To The Beginning» καταγράφει την ιστορική αποχαιρετιστήρια εμφάνισή τους στο Μπέρμιγχαμ
Satyr και Frost φέρνουν στο Floyd σχεδόν 35 χρόνια δημιουργικής ανησυχίας - Μία ανάσα από το sold out
Οι παραστάσεις της νέας σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ολύμπια – Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Μιλήσαμε με τους ηθοποιούς της μουσικοχορευτικής παράστασης σε σκηνοθεσία Ρέππα-Παπαθανασίου
Το κλασικό ρεπερτόριο, το ελληνικό τραγούδι, η τζαζ και οι σύγχρονες σκηνικές φόρμες συνυπάρχουν
Πίσω από το θαυμαστό οικοδόμημα της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκέντρωσης του ανθρώπινου πνευματικού κεφαλαίου
Πολυαναμενόμενες παραγωγές και μεγάλα blockbuster αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας - Πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Νέες κυκλοφορίες, πολυαναμενόμενες επανεκδόσεις και μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Τι φέρνουν οι εκδοτικοί οίκοι στο φθινοπωρινό αναγνωστικό ραντεβού.
Κώστας Λειβαδάς, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Παυλίνα Βουλγαράκη, Ρένος Χαραλαμπίδης και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας συναντιούνται στο Κηποθέατρο Παπάγου
Στο βιβλίο «Το μυστικό των μυστικών» οι δύο ήρωες μπλέκονται σε μια περιπέτεια που ξεπερνάει τη φαντασία της τεχνητής νοημοσύνης – ή μήπως όχι;
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο Δοξιάδης χρησιμοποιεί ένα σύνθετο αφηγηματικό οικοδόμημα για να μιλήσει για τη λογοτεχνία, την ιστορική μνήμη, τον μύθο και την πραγματικότητα, την ιδεολογική χειραγώγηση και τη διαφθορά της πνευματικής ελίτ.
Ας ξαναδιαβάσουμε μερικά από τα σπουδαία κείμενά του
Το φθινόπωρο μπαίνει για τα καλά και η σεζόν αρχίζει να μας υποδέχεται στις κλειστές αίθουσες
Για όσο διαρκεί ένα ρεφρέν, μας κάνει να νιώθουμε θεοί, άτρωτοι, παντοδύναμοι, γαμάτοι μάγκες. Κι αυτό θα του το χρωστάμε για πάντα.
Η γέννηση του φαινομένου «Les Rita Mitsouko» και η ζωή της που σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Φρεντ Σισέν
Τεράστιο το ενδιαφέρον του κοινού για αυτήν τη μοναδική συναυλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.