- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πού θα φας το πιο αυθεντικό χατσαπούρι της Αθήνας
Στο Emigrant το χατσαπούρι ψήνεται στα τοιχώματα ενός μεγάλου θολωτού φούρνου
Το καλύτερο χατσαπούρι της Αθήνας το έχει ο φούρνος Εmigrant της Καλλιθέας
Μόλις 10 τ.μ. είναι ο φούρνος Εmigrant της Καλλιθέας με τα γεωργιανά αλλά η μυρωδιά από το ζεστό χατσαπούρι φτάνει σε όλη τη γειτονιά. Ο φούρναρης μιλά πολύ σπαστά ελληνικά, παρόλα αυτά με τη βοήθεια της βοηθού του μπορεί να σου εξηγήσει αν τον ρωτήσεις, πως το διάσημο χατσαπούρι είναι ουσιαστικά τυρόπιτα που γίνεται σε θολωτό παραδοσιακό φούρνο -λέγεται τόνε- και υπάρχει σε κάθε σπίτι της πατρίδας του. Θα τον δεις με το χαριτωμένο άσπρο σκουφάκι του να δουλεύει το ζυμάρι με απίστευτη ταχύτητα όπως του έμαθε η γιαγιά του. Θα σου πει και τη συνταγή -δεν είναι μυστικό- αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι.
Οι πίτες γεμίζονται με οτιδήποτε, από γεωργιανό τυρί imeruli που μοιάζει με το δικό μας κασέρι σε μια πιο αλμυρή και μαστιχωτή εκδοχή, μέχρι σπανάκι, κοτόπουλο, αυγό, κιμά, μανιτάρια και σε περιορισμένο αριθμό με φασόλια. Ανάβει φωτιά και μόλις πιάσει θερμοκρασία 350 βαθμών τοποθετεί το χατσαπούρι στα τοιχώματα του φούρνου. Λίγα λεπτά μετά το τραβάει με μεγάλες τσιμπίδες κάνοντας ένα μίνι ακροβατικό όπου σχεδόν εξαφανίζεται στο εσωτερικό του τόνε κάθε φορά που πρέπει να κολλήσει ένα από αυτά για να ψηθεί. Εκεί αξίζει να σηκώσεις κινητό για μια φωτογραφία ή καλύτερα βίντεο γιατί είναι εντυπωσιακό.
Βασικά το 90% του κόσμου που το επισκέπτεται (ουρές από foodies, στην πλειοψηφία τους Καλλιθεώτες) έρχονται για το χατσαπούρι και οι υπόλοιποι για το instagram story που θα το συνοδεύσει. Πάντως μην ψάξεις για να κάνεις tag, social media δεν έχει, ούτε σελίδα, ούτε τηλέφωνο! Πας, περιμένεις, και σε 6 λεπτά βγαίνουν 13 τεμάχια από το τόνε ενώ εκεί μέσα ακόμη ψήνεται και το λαβάς, ένα μακρόστενο ψωμί σε σχήμα βαρκούλας, σαν πλακουτσωτή λαγάνα θα λέγαμε. Το πουλά 1 ευρώ τα 700 γραμμάρια. Κάθε μισή ώρα και νέα φουρνιά, κάτι που εξασφαλίζει ότι αυτό που θα πάρεις είναι φρέσκο. Τρέξε!
Emigrant, Φιλαρέτου 78, Καλλιθέα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πουλάει βιβλία αλλά κάνει και πολλά άλλα μαζί
Αν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας οφείλεις να το δοκιμάσεις — αν δεν το έχεις ήδη κάνει
Πολύ μικρό, με έξι-εφτά τραπεζάκια και τον Μπρους Λη να σε κοιτάζει βλοσυρός στο βάθος
Μια μοναδική δραστηριότητα στο παλαιότερο εργαστήρι του Μετς
Τύφλα να έχουν τα αμερικάνικα, εγγλέζικα και γενικά ξένα brunch
Το λεγόμενο soft shell crab μπέργκερ, είναι πιο νόστιμο απ' ό,τι πιστεύεις
Το διάσημο ιαπωνικό γλύκισμα έγινε αθηναϊκό street food
Πρωτότυπα workshop όπου παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν υλικά, υφές, μυρωδιές και γεύσεις
Κέικ-φαντάσματα, στοιχειωμένες κολοκύθες κι άλλα τρομακτικά γλυκά
Το σάντουιτς που θα ενέκρινε ο κάθε μερακλής Πολίτης!
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Ναι, καλά διάβασες, η μακαρονάδα burger όντως υπάρχει
Coin toasts, taiyaki, δεκάδες εκδοχές σε matcha tea και k-pop parties
Τραγανό κοτόπουλο σε διαφορετικές εκδοχές, στο χέρι, με σούπερ τιμές
Τι θα έλεγες για ένα χυμό με καρπούζι και δυόσμο;
Σούπερ μάρκετ ανοιχτό βρέξει – χιονίσει με πολλά παραπάνω είδη από όσα φαντάζεσαι
Ολόφρεσκο, σαν φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι, το υγιεινό σποτ προσφέρει μια νέα φιλοσοφία για τους φρέσκους χυμούς
Βόλτες και ξεναγήσεις στην πόλη με χρώμα εξωτικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.