Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Μονολογος

«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη» στο θέατρο Εν Αθήναις

Διάρκεια: 80'
«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη» στο θέατρο Εν Αθήναις
© Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Η παράσταση «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη», βασισμένη στη ζωή της μητέρας του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, σε κείμενο και σκηνοθεσία Περικλή Μοσχολιδάκη, με τη Μάγδα Κατσιπάνου στον ομώνυμο ρόλο, επιστρέφει στο θέατρο Eν Αθήναις.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η Αγγέλικα Νίκλη πουλήθηκε σε ηλικία 13 ετών στον Κόντε Νικόλαο Σαλαμών για να γίνει παλλακίδα του – μαντενούτα του και έκανε μαζί του δύο νόθα αγόρια, τον Διονύσιο που αναδείχτηκε Εθνικός ποιητής των Ελλήνων και τον Δημήτριο που έγινε Γερουσιαστής των Ιονίων Νήσων. Λίγο πριν πεθάνει ο γέρο Κόντες Σαλαμών παντρεύεται τη μαντενούτα του και νομιμοποιεί τα νόθα παιδιά του, που γίνονται και βασικοί κληρονόμοι της τεράστιας περιουσίας του. Η σχέση λατρείας του Διονύσιου με τη μητέρα του Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού γκρεμίζεται οριστικά όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Διονύσιου Ιωάννης Λεονταράκης, γιός της μητέρας του από επόμενο γάμο διεκδικεί μέρος της περιουσίας του Κόντε Σαλαμών και η μητέρα του παίρνει το μέρος του. Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη με την Επανάσταση του 1821, η Δίκη Σαλαμών συγκλονίζει την Ελλάδα και η Αγγέλικα, θύμα τελικά της αντιδικίας, διασύρεται σε ολόκληρο τον Ελληνισμό, καθώς η προσωπική της ζωή συζητιέται παντού και η ίδια Διάφανη από παντού βιώνει τον φοβερό εξευτελισμό, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη.

Πόσο επηρέασε τη ζωή και το έργο του Διονυσίου Σολωμού η τραγική μοίρα της μητέρας του;

Πόσο σημερινή και επίκαιρη είναι πάντα η κακοποίηση και ο εξευτελισμός μας γυναίκας;

Πόσο γνωστά μας είναι τα γεγονότα και τα ήθη μιας εποχής που σημάδεψε την ιστορία του τόπου μας;

Μια παράσταση διάλογος ανάμεσα στην Αγγέλικα και τον Διονύσιο, μια παράσταση για μια φωνή και ένα βιολοντσέλο, που παρεμβαίνει και σχολιάζει με τον εξαίσιο ήχο του τα δρώμενα.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Περικλής Μοσχολιδάκης
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μάγδα Κατσιπάνου
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Περικλής Μοσχολιδάκης
ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Αγγέλικα Νίκλη-Σολωμού, η Διάφανη»: Εντυπώσεις από την παράσταση για τη μητέρα του Διονύσιου Σολωμού στο Θέατρο Eν Αθήναις

Διάβασε την κριτική

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Γκαζι Tempus Verum Εν Αθήναις
Ιάκχου 19

2103425170

«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη» στο θέατρο Εν Αθήναις
«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη» στο θέατρο Εν Αθήναις
από 31/01/2024 έως 29/02/2024

κάθε Τετάρτη 20:00

από 31/01/2024 έως 29/02/2024

κάθε Πέμπτη 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 13 ευρώ. Μειωμένο Εισιτήριο: 11 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)