Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 3» στο State of Concept Athens

Jeremiah Day, People, Not Bodies - Inhabiting The Legacies, Seeds, and Ruins of New Dance
Jeremiah Day, People, Not Bodies - Inhabiting The Legacies, Seeds, and Ruins of New Dance

Το State of Concept Athens παρουσιάζει το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο του Waste/d Pavilion σε επιμέλεια της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών / ΠΑΤ.

Το Επεισόδιο 3 συγκεντρώνει έργα, πρότζεκτ, κείμενα που εστιάζουν στα ζητήματα της γλώσσας και του σώματος ή του σώματος της γλώσσας.

Τα πορτρέτα των δραστών του βίαιου ομοφοβικού φόνου του φοιτητή Matthew Shepard το 1998, η κληρονομιά του Αμερικανικού Νέου Χορού με φόντο τα αγάλματα του Χέλμουτ Κολ, του Τζορτζ Μπους και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο ήχος των χάλκινων που αντικατέστησε την απαγορευμένη γλώσσα στη Δυτική Μακεδονία στην περιοχή των Πρεσπών, ο άγνωστος φάκελος ανταλλαγής γλυπτών "ελληνοβουδιστικής τέχνης", πειραματισμοί που αφορούν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας ως υποχρεωτικής λίνγκουα φράνκα, είναι κάποια παραδείγματα από τις ποικίλες “παραβιάσεις” που παρουσιάζει η έκθεση.

Τα απόβλητα σώματα, ανθρώπινα και μη, οι γλώσσες, οι ιστορίες τους δεν τελειώνουν, όπως δεν τελειώνουν και οι αγώνες ενάντια στις πολιτικές που συνεχίζουν να μας εκτοπίζουν. Η γλωσσολογική στροφή, ο ερευνητικός και εκπαιδευτικός προσανατολισμός των τεχνών συντονίζονται με πολλαπλούς τρόπους με την παγκοσμιοποιημένη συνθήκη και τον γνωσιακό καπιταλισμό. Η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ) είναι γέννημα αυτής της συνθήκης. Η γλώσσα και το σώμα που κατοικούμε βρίσκονται στον πυρήνα αυτών των μεταστροφών. Τα υποκείμενα που επιτελούμε αφορούν με πολλαπλούς τρόπους την κυριαρχία, την υποτέλεια, την χειραφέτηση.

Καθώς η πραγματικότητα ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα πλησιάζει, οι ευάλωτες οικονομίες καθίστανται ολοένα και πιο εξαρτημένες από τις ισχυρές. Το να φανταστούμε νέους τρόπους ενδυνάμωσης, αλληλεγγύης, αντίδρασης παραμένει το ζητούμενο. Μια ‘άλλη’, έκκεντρη  γλώσσα (της τέχνης) μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο 3ο Επεισόδιο του Waste/d Pavilion συμμετέχουν οι Δημήτρης Αμελαδιώτης & Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Υπατία Βουρλούμη, Jeremiah Day - Fred Dewey & Simone Forti, Αναστασία Διαβαστή, Kevin Jerome Everson, Σοφία Μαυραγάνη, Νατάσα Μπιζά, Henrik Olesen, Sarp Özer & Doğa Yirik, Χαρά Στεργίου, Έλενα Τζελέπη, Nikoline Van Harskamp. 

Δημόσιο Πρόγραμμα

Theory in the Remix
Εργαστήριο από τη Χαρά Στεργίου
20, 27 Οκτωβρίου & 3, 10 Νοεμβρίου 16:30-18:30

Σειρά συναντήσεων με τίτλο Theory in the Remix (2022) με τη Χαρά Στεργίου. Οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με στόχο την υλοποίηση ή και την επιτέλεση ενός διαλεκτικού συλλογικού mix. Το κάλεσμα απευθύνεται σε άτομα με ενδιαφέρον για τις σύγχρονες διεπιστημονικές θεωρητικές προσεγγίσεις, το αναδυόμενο πεδίο σπουδών ήχου στην καλλιτεχνική έρευνα και θεωρία, τη ποπ κουλτούρα, τη ζωντανή εμπειρία, την επινόηση υβριδικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων βασισμένων στην έρευνα, και την εξιστόρηση. Δεν απαιτούνται γνώσεις τεχνολογίας ήχου.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 15 Οκτωβρίου με την αποστολή μιας σύντομης επιστολής ενδιαφέροντος (έως 200 λέξεις) στο info@stateofconcept.org. 

Ελεύθερη Είσοδος.  Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μέρος των συναντήσεων θα ηχογραφηθεί, ενώ αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε μια επιτελεστική διάλεξη.

Conversation: The Occupation of New Dance Legacies (Συζήτηση: Η κατάληψη της κληρονομιάς του Νέου Χορού)
Performance και σεμινάριο από τον Jeremiah Day
Νοέμβριος 2022
H ημερομηνία και η πρόσκληση συμμετοχής για το σεμινάριο θα ανακοινωθούν σύντομα.

Tο Waste/d Pavilion είναι κομμάτι του προγράμματος «Συμμαχίες Φροντίδας» ενός πρότζεκτ του European Pavilion.

To European Pavilion δίνει την δυνατότητα σε πολιτιστικούς χώρους να πειραματιστούν και να προβληματιστούν σε σχέση με την Ευρώπη. Να αμφισβητήσουν, να συζητήσουν αλλά και να οροματιστούν τι είναι η Ευρώπη και τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον. Να αφηγηθούν ιστορίες, να φανταστούν, να διερωτηθουν. Υπάρχει καταλληλότερος χώρος για ένα τέτοιο εγχείρημα από το European Pavilion;

To ερευνητικό κεφάλαιο Coalition of the Care-full χρηματοδοτείται από το European Cultural Foundation.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ