Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«This Show Is About Divercity»

69134-139263.jpg

Η νέα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη παρακολουθεί τη διεθνή δημιουργική πορεία του αρχιτεκτονικού γραφείου Divercity και αποκαλύπτει πώς, με βάση την Αθήνα και το Λονδίνο, το γραφείο διαμορφώνει μια νέα ματιά πάνω στη σχέση της αρχιτεκτονικής με τον τόπο και τη μνήμη. Με τίτλο This Show Is About Divercity, η έκθεση παρουσιάζει μια χωρική αφήγηση που καλεί τον επισκέπτη ν’ ανακαλύψει τη σχέση αυτή, όπως επίσης και τα τοπία, τις διαδικασίες και τις αντιθέσεις που διαμορφώνουν τη χαρακτηριστική ιδεολογική και ταυτόχρονα πραγματιστική αρχιτεκτονική ταυτότητα του γραφείου.

Σε μια εποχή που η δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε γωνιά του πλανήτη έχει απλοποιηθεί δραματικά, ενώ ταυτόχρονα η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου διευκολύνει την επικοινωνία και τη διανομή ενός πρωτόγνωρου όγκου πληροφορίας, η Divercity βρίσκεται σ’ ένα διαρκές ταξίδι. Ένα ταξίδι, στο οποίο το φαντασιακό τοπίο, που διαμορφώνεται από την έμφυτη τάση μας να ανασυνθέτουμε συνεχώς τα συσσωρευμένα θραύσματα μνήμης, δικά μας και ξένα, με την ταυτότητα μας, τα βιώματα και τις παραστάσεις μας, προϋπάρχει της πραγματικής εμπειρίας του τόπου. Η έκθεση προτρέπει τον επισκέπτη να ανακαλύψει πώς η συνεχής αυτή μετάβαση μεταξύ φαντασιακού και εμπειρικού τοπίου επηρεάζει την αντίληψή μας όσον αφορά τη σχέση του κτιρίου με το περιβάλλον του. Το πραγματικό γεγονός συνομιλεί με την ανάμνηση αυτού, το τοπικό με το διεθνές, το παρελθόν με το μέλλον.

Ταυτόχρονα η έκθεση υπογραμμίζει το γενονός ότι το κτίριο ως τελικό προϊόν είναι συχνά σαν την κορυφή ενός παγόβουνου, που κρύβει έναν μεγάλο όγκο ερευνητικού υλικού, προπλασμάτων και σχεδίων αλλά και μια σειρά πετυχημένων ή αποτυχημένων δοκιμών και πειραμάτων. Το έργο του γραφείου αντιπαραβάλλει την αίσθηση του ολοκληρωμένου κι αρμονικού κτιρίου με την πολυπλοκότητα και τη δημιουργική αναρχία που χαρακτηρίζει τη μυστηριώδη και συχνά απροσπέλαστη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Divercity και η συγγραφέας και αρχιτέκτονας Έλλη Σταθάκη.

Info: 30/05-27/07, Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, 210 3453111, Ώρες λειτουργίας: Πέμ.&Κυρ. 10.00-18.00, Παρ.&Σάβ.10.00-22.00. Εισιτήρια: €4, 2

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ