Αρχειο

Πόριτζ – Hotel 100% προ Φ.Π.Α.

Καλοκαίρι 2015 παραλία «Ma-Ma-Yo?»

90199-203766.gif
Διογένης Δασκάλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
97975-196251.jpg

Τέσσερις κόκκινες σαύρες αντί για χέρια. Πάνω σ’ ένα άσπρο εκκλησιαστικό όργανο. Μια πρωταγωνίστρια κολορατούρα, ντυμένη απορία. Φεύγεις; Ναι. Ένα βαρύ ασπρόμαυρο ναι. Και πας για vacancies χωρίς τα απαραίτητα; Ούτε καν τα πολυτελείας; Έτσι απλά, λιτά και απέριττα; Λεφτά, κλειδιά, τσιγάρα, κινητό και είμαι εντάξει; Και η απάντησή σου είναι μια cold card που στραφταλίζει ανάμεσα στα δάχτυλά σου; Αν θέλω κάτι, το παίρνω από κει; Έτσι απλά όπως παλιά; Έχω το κοριτσάκι. Βάζεις τα σπίρτα; Μα!!! Μαγιό; Μπα; Αρχίσαμε κι ακούμε Γιαπωνέζους βιρτουόζους του πιάνου με ουρά που ερμηνεύουν κλασικούς;

Να λείπουνε οι εξυπνάδες Ζαν mon amie! Ρωτάω πού θα πας χωρίς μαγιό. Μητέρα μου, καλή μου μητερούλα. Έχω απόψε ραντεβού με την παλιά σου παρέα. Θυμάσαι τους τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας; Θα ‘ναι κι ο Λάνθιμος στο Λεμονοδάσος με μια πολαρόιντ. Θα φάμε «Αστακό». Και δεν τρομάζω επειδή πλησιάζουνε τα mad Μαρξ της παραλίας. Μια ατελείωτη ερημιά γεμιστή με αμμουδιά θα ‘ναι για πάντα η μορφίνη του άγγλου ασθενή με μια Ζυλιέτ Μπινός να τον φροντίζει. Κι από νερό καθόλου ή θα φροντίσει γι’ αυτό η Σκοτ Τόμας που επρήστηκε κι έγινε μια Κωσταντοπούλου; Γιατί δεν θέλει η ομορφιά να μου χαμογελάσει; Και απέκρυψε τις διακοπές να πάει να πιάσ’ την Λάσυ; Ε;

Γι’ αυτό σου λέω ευτυχώς που υπάρχει κι ο Αλέξης. Έχω ένα λόγο να ξυπνάω το πρωί. Κάτι. Κάτι να με τραβάει σαν το κώμα απ’ το μανίκι. Απ’ όλο αυτό το πυρίκαυστο προηγούμενο κώμα που σου γράφω που λογική δεν έχουν μα ούτε και ειρμό μέσα σ’ αυτή την «Χρόνη του σκόνου». Μόνον ένας Αλέξης κι ένας Λάνθιμος θα μας σώσουν. Γιατί που έχει την π…τσα ο αστακός; Στον λογαριασμό, βρε κουτό, βρε κουτό, βρε κουτό. Και μην ξανακούσω μ’ αρέσει ο αστακός αλλά φοβάμαι να τον παραγγείλω λόγω Φ.Π.Α., θα γίνω «Κίτσα η κοτομπουκίτσα». Θα σ’ το πω για πρώτη φορά αριστερά και τελευταία.

Είναι τέσσερα τα σενάρια. Όπως και του Λάνθιμου. Αστακός – Καραβίδα-Γαρίδα-Γάμπαρη. Εναλλακτικό; Πλαν Β Θεσσαλονίκης; Κατσαρίδα

ΦΠΑ: Τέσσερα τα σενάρια που έχουν μπει στο τραπέζι.

-Εφαρμογή δύο συντελεστών: ενός ενιαίου 18% και ενός μειωμένου 8% για φάρμακα, τρόφιμα, διαμονή σε ξενοδοχεία και οι εκδόσεις.

-Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ: ενός κανονικού 21% ή 22%, ενός μεσαίου 15% ξενοδοχεία, εστίαση, ΔΕΗ.

-Το τρίτο σενάριο προβλέπει ανακατανομή προϊόντων και υπηρεσιών με βάση την ισχύουσα δομή του ΦΠΑ. Στο σενάριο αυτό απουσιάζει ο ενιαίος συντελεστής.

-Το τέταρτο σενάριο προβλέπει έναν ενιαίο συντελεστή 20% σχεδόν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με 23% και θα… «μετακομίσουν» σ’ αυτόν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η διαμονή στα ξενοδοχεία, η εστίαση και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.

-Προβλέπει μειωμένο συντελεστή το 8%-10% στο οποίο θα υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα και οι εκδόσεις.

-Τώρα αν δεν μπορείς να πληρώσεις και τον αστακό και το ΦΠΑ του, πρέπει μάλλον να σου θυμίσω κάτι παλιό που ήρθε σαν καινούργιο again.

Βαριά φορολογία: Ένας ρώσος μπαίνει σ’ ένα μπαρ της Μόσχας και παραγγέλνει μπίρα.

«Ένα ρούβλι»! λέει ο μπάρμαν.

«Ένα ρούβλι;», εξαγριώνεται ο πελάτης. «Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μόνο πενήντα καπίκια»!

«Ε… ναι!» λέει ο μπάρμαν. «Είναι πενήντα καπίκια για την μπίρα και πενήντα καπίκια για την περεστρόικα!».

Απρόθυμα και μουρμουρίζοντας ο πελάτης βγάζει ένα ρούβλι και του δίνει. Ο μπάρμαν το παίρνει και του δίνει ρέστα πενήντα καπίκια και του λέει : «Μας τελείωσε η μπίρα!».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ