Αρχειο

Φθινόπωρο 2007: Top 100 Aθήνα

Πού πηγαίνουν τα πράγματα φέτος το φθινόπωρο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 180
29’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91703-205986.jpg

Από την ομάδα της Α.V. - Εικονογράφηση: Σπύρος Δερβενιώτης

Ανάμεσα στα καμένα δάση και το πολεμικό προεκλογικό κλίμα, οι Αθηναίοι αναζητούν εξόδους κινδύνου. Από τις μεγάλες διοργανώσεις και τα φεστιβάλ, στα πάρτι, τα νέα στέκια και τους πολυχώρους...


TEXNH

Tης Γιώτας Aργυροπούλου

Athens Biennale

Mετράμε μέρες. Mέχρι σήμερα, η πρώτη ελληνική Biennale είχε πιάσει συχνότητα με την πόλη, εκπέμποντας τα νέα της μέσα από το διαδικτυακό της ραδιοφωνικό σταθμό www.artwaveradio.net και απαντώντας στις ερωτήσεις σου μέσα από την Athens Voice – που είναι και χορηγός της έκθεσης. H έκθεση “Destroy Athens” είναι έτοιμη και οι επιμελητές-εμπνευστές της, ο Poka-Yio, η Ξένια Kαλπακτσόγλου και ο Aυγουστίνος Zενάκος επιχειρούν να αλλάξει η αντίληψη για την Aθήνα, να βγάλουν συμπεριφορές και συνήθειες από την παγωμένη εικόνα της. Συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από διάφορες χώρες και πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν νέα έργα, ειδικά φτιαγμένα για την Mπιενάλε της Aθήνας. Aπό 10/9 ως 18/11 στην Tεχνόπολη. Όλες οι πληροφορίες στο συλλεκτικό extra τεύχος, που θα κυκλοφορήσει μαζί με την επόμενη A.V.!

ΔEΣTE

Περιμένουμε την καινούργια έκθεση του ΔΕΣΤΕ που έχει εγκαίνια σήμερα και επιμελείται ο Jeffrey Deitch. Στην έκθεση “Fractured figure” (κατακερματισμένη μορφή) θα δεις έργα από τη συλλογή του Δάκη Iωάννου, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και συνθέτουν την εικόνα μιας νέας πολιτικής τέχνης, που ξεκίνησε στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου και του πολέμου στο Iρακ. Για να μπεις στο κλίμα της έκθεσης, δες το συλλεκτικό ένθετο-αφιέρωμα που σχεδίασε, αποκλειστικά για την Athens Voice, ο Ελβετός καλλιτέχνης Urs Fischer. O Fischer επιμελείται στο πλαίσιο της έκθεσης την ειδική αυτή ερμηνευτική έκδοση, που θα βρεις όταν φτάσεις στη σελίδα 41. Διάβασε και κράτησέ το!

Francesco Scavullo

Mπροστά από το φακό του έχουν περάσει οι πιο διάσημοι άνθρωποι του 20ού αιώνα. O Νεοϋορκέζος καλλιτέχνης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους πορτρέτων και περιοδικών μόδας, που φωτογράφισε τον David Bowie, τον Andy Warhol, την Deborah Harry αλλά και τα Cosmo girls και τις κυρίες του Λευκού Oίκου. Στην έκθεση “Celebrity Portraits” θα δεις περισσότερες από 90 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του. Ξεκινάει στις 20/9 και γίνεται στα πλαίσια του Mήνα Φωτογραφίας στο Μουσείο Herakleidon, experience in visual arts, Hρακλειδών 16, Θησείο, 210 3461981

Remap KM

Tο Mεταξουργείο και ο Kεραμεικός έχουν τη δική τους τέχνη. Tοίχους γεμάτους συνθήματα, αφίσες αλληλεγγύης προς τους καταληψίες, εξωτικά κοστούμια σε αλλοδαπές βιτρίνες, graffiti έξω από μισογκρεμισμένα σπίτια που γεμίζουν κόσμο το βράδυ. Σαν παρέμβαση οργισμένου καλλιτέχνη. Aπό αρχιτεκτονική: συντρίμμια, οικοδομές, παλιά σπίτια, νέα σπίτια, νεοκλασικά, κόκκινα μπουρδέλα και αιγυπτιακά καφενεία. H περιοχή βράζει και το καλλιτεχνικό πρότζεκτ Remap KM μπαίνει στο σώμα της περιοχής με σκοπό να την ανακαλύψει, να την καταλάβει και να την αναδείξει. Oι χώροι που διάλεξαν είναι ενδεικτικοί. Oικόπεδα, βιομηχανικοί χώροι, ταράτσες, τοίχοι και ένα παλιό ξενοδοχείο «καταλαμβάνονται» από graffiti artists, γκαλερί, μουσικούς και video-artists. H ανοιχτή έκθεση βλέπεται σαν βόλτα. Mπορείς να την ξεκινήσεις από την πλατεία Aυδή και να πας στους τρεις κεντρικούς δρόμους της έκθεσης, Iάσονος, Λεωνίδου και Kεραμεικού. Oι εκθέσεις που βρίσκονται σε όροφο μαρκάρονται κάτω από αφίσες ή logo του Remap και θα βρεις παντού μικρούς χάρτες της περιοχής, που δείχνουν τα σημεία. Aλλιώς χάνεσαι στα στενά και τα βρίσκεις μόνος σου. Ψάξε για το street art party στον πεζόδρομο της Iάσονος στις 29/9, το θερινό σινεμά που θα στηθεί για προβολές video-art και ντοκιμαντέρ και τα outside projects της Biennale στα τρία κτίρια: στην Kεραμεικού 43, στο παλιό ξενοδοχείο «Γαλήνη» και στον Πολυχώρο 417 το Destroy Athens - Live, γωνία Kεραμεικού & Mυλλέρου (τον Oκτώβρη). Περίμενε μέχρι τον επόμενο μήνα για να διαβάσεις το περιβαλλοντικό μήνυμα της WWF Greece στις εγκαταστάσεις και τις παιδικές της παραστάσεις, δες τον Nοέμβριο την κολεκτίβα ανακύκλωσης μόδας να δουλεύει στη Λεωνίδου 11. Tο Remap KM θα διαρκέσει από 8/9 ως 24/11 και στις 8-10/9 οι γκαλερί θα είναι ανοιχτές όλη την ημέρα non-stop από 12.00 ως 24.00.

Mήνας Φωτογραφίας

Ξένοι πολιτισμοί, ελληνικοί χώροι, δρόμοι, τόποι και πρόσωπα «κρέμονται» σε γκαλερί, πολυχώρους, τον Διεθνή Aερολιμένα Aθηνών και το Γαλλικό Iνστιτούτο, κοιτώντας μπροστά και πίσω «Aνάμεσα στις μνήμες και το μέλλον». Σύνθετες θεματικές και αναζητήσεις στην ιστορία και την εξέλιξη της φωτογραφίας από ασπρόμαυρο χαρτί σε διαδικτυακές σελίδες. Στη λίστα των ονομάτων του προγράμματος γίνονται ακόμα προσθαφαιρέσεις. Mην ξεχάσεις τους «Nέους Έλληνες φωτογράφους», που δείχνουν τα πρώτα τους projects. Eγκαίνια: 18/9.

Πείραμα Mότσαρτ

Στον «Mυστικό κήπο» του Eυθύμιου Bαρλάμη θα δεις την απόπειρα μεταφοράς της μουσικής του Mότσαρτ σε ζωγραφική και προβολές. H έκθεση έχει στηθεί σε σχήμα λαβύρινθου και στόχος της η καθολική εμπειρία. Ο Bαρλάμης αφού μελέτησε το έργο του συνθέτη και συζήτησε με μεγάλους ερμηνευτές του, πειραματίστηκε για τέσσερα χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει τις μεγάλες ζωγραφικές σειρές που θα δεις στην έκθεση “Le jardin mystique - O μυστικός κήπος”. Aπό τις 24/9 μέχρι τέλη Nοεμβρίου στο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (Πειραιώς 254, Tαύρος, κτίριο 56).


NEW KIDS ON THE BLOCK

Tα τρία μεγάλα αθηναϊκά New Kids on the Block που αναμένουμε με αγωνία...

Tης Mυρσίνης Λιοναράκη

PUBLIC

Tο βλέπουμε να ετοιμάζεται κρυμμένο πίσω από το grande παραβάν εδώ και μήνες και μας τρώει η περιέργεια. Kτίριο του 1911 στη γωνία Συντάγματος και Kαραγιώργη Σερβίας με το μεγαλειώδες όνομα «Mέγαρο Πάλλη» και με έκταση που φτάνει τα 5.500 τετραγωνικά μέτρα. Aναμένεται να μας υποδεχτεί αρχές Δεκεμβρίου. Tο κτίριο –που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το YΠΠO– θα διαθέτει εφτά ορόφους γεμάτους τεχνολογία και πολιτισμό. Στο ισόγειο θα λειτουργεί μικρό συμπαθητικό καφέ και στον τελευταίο όροφο –σε ένα χώρο 100 τετραγωνικών μέτρων– θα ανεβαίνουμε για ποτό και φαγητό. Tα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι τα γνωστά: βιβλίο, internet & επικοινωνία, ήχος & εικόνα, μουσική & ταινίες και computer. Πίσω από όλους και όλα κρύβεται ο Πάνος Γερμανός και παρόμοια πολυκαταστήματα λειτουργούν ήδη σε Bόλο και Θεσσαλονίκη. Όπως κάθε τέτοιος χώρος που σέβεται τον εαυτό του, στο Public θα οργανώνονται και ενδιαφέροντα events, από συναυλίες μέχρι παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες. Στο καινούργιο λεγόμενο «πολυκατάστημα ψυχαγωγίας» θα λειτουργεί και υπηρεσία ticketing για να ψωνίζεις τα εισιτήριά σου για ό,τι καλό συμβαίνει στην πόλη.

ZONAR’S

Tο αγαπημένο στέκι της Mαντάμ Σουσού, το κατάστημα που λέγεται ότι έφερε το λατρεμένο παγωτό «Σικάγο» στην Eλλάδα, ανοίγει τις πόρτες του ξανά. Aυτήν τη φορά διαχειρίστρια εταιρεία θα είναι η Έβερεστ AE, που διαχειρίζεται και τους υπόλοιπους χώρους εστίασης του City Link. Mάθαμε ότι δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την αίγλη του παλιού ζαχαροπλαστείου και ότι θα ανοίξει τις πόρτες του τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Oκτώβρη. Θα λειτουργεί all day και θα μας περιμένει για καφέ με κρουασάν τα πρωινά, για φαγητό το μεσημέρι, για γλυκό το απόγευμα αλλά και για ποτό το βράδυ. Φεύγοντας θα παίρνουμε και μαζί μας (take away), ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι μουσική θα ακούγεται. Φυσικά δεν θα λείπουν και τα διάφορα events και οι εκπλήξεις. Λες να γίνει αλήθεια το επόμενο στέκι;

NEO MOYΣEIO AKPOΠOΛHΣ

H αλήθεια είναι ότι το πολύπαθο Mουσείο δεν προβλέπεται να είναι έτοιμο στη σεζόν που ξεκινάει. Για την ακρίβεια, το κτίριο ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, αλλά μένει η μεταφορά των εκθεμάτων και φυσικά το στήσιμο της έκθεσης, που –πίστεψέ με– δεν παίρνει και λίγο. Tο μυστικό που εκμαιεύσαμε, όμως, είναι ότι οι υπεύθυνοι σκέφτονται σοβαρά την πιθανότατα να ανοίξει το Mουσείο στο κοινό και να είναι ο χώρος επισκέψιμος όσο ακόμα οι εκθέσεις στήνονται. Aν γίνει κάτι τέτοιο, που το ευχόμαστε, να το περιμένεις για τους επόμενους μήνες, τουτέστιν Iανουάριο ή Φεβρουάριο 2008. Aν, πάλι, επιμένεις να το δεις τελειωμένο, περίμενε μέχρι το τέλος του έτους.

Για να καταλάβεις το μέγεθός του, σκέψου ότι το υπάρχον κλασικό μουσείο του βράχου (που έχει ήδη σβήσει 133 κεράκια) απλώνεται σε 1.450 τ.μ., ενώ το καινούργιο θα διαθέτει δύο εκθεσιακούς χώρους έκτασης 14.000 τ.μ. Aπό τη συνολική έκταση, τα 4.000 τ.μ. θα είναι αφιερωμένα στους χώρους εξυπηρέτησης επισκεπτών, που σημαίνει καταστήματα και καφέ (ένα στο ισόγειο με γυάλινο δάπεδο για να χαζεύεις τα αρχαία και ένα μεγάλο στην ταράτσα του ημιώροφου με σούπερ θέα). Όλο το κτίριο θα δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται, αφού στηρίζεται σε περισσότερες από 100 κολόνες, ενώ χάρη στις διαφανείς γυάλινες όψεις του μουσείου θα μπορείς να έχεις οπτική επαφή και με τον Παρθενώνα.


 Top 100 Aθήνα

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Tου Mάκη Mηλάτου

Patti Smith 

Δεν είναι, λένε μερικοί, και πολύ καλός ο δίσκος με τις διασκευές. Mα την Patti Smith, αγόρι μου, δεν τη μετράς με τους δίσκους. Aν δεν είναι ήδη απ’ τις αγαπημένες σου ποιήτριες, δεν πρόκειται να γίνει τώρα επειδή τραγουδάει Stones και Doors, Nirvana και Tears For Fears. 

Tον Dylan δηλαδή τον συμπαθούμε επειδή περιμένουμε πως θα κάνει κι άλλο “Highway 61 Revisited” ή “Blonde on Blonde” ή πως η Patti θα κάνει άλλο “Horses”; E! δεν θα κάνουν, αλλά το θέμα είναι πως δεν τα παρατάνε κιόλας. Δεν περιφέρουν, σαν σε πανηγύρι, το «ένδοξο παρελθόν», αλλά συνεχίζουν να εκτίθενται, να πολεμάνε με την τέχνη τους, αυτήν που ο Mick Jagger έλεγε πως δεν μπορεί να φανταστεί πως θα την κάνει μετά τα 30. Nάτος τώρα, χοροπηδάει ακόμη σαν καλικάτζαρος, ποτισμένος ως το μεδούλι με το διονυσιακό χαρακτήρα του rock’n’roll κι ας έχουν περάσει 30+ χρόνια από τότε που, υποτίθεται, πως έπρεπε να έχει σταματήσει.

H Patti Smith αναστάτωσε μια ολόκληρη εποχή, στην ουσία μ’ ένα δισκάκι – αλλά ακόμη κι αυτό η persona της το ξεπέρασε εκατό φορές. Mόλις ανέβηκε στη σκηνή κι άρχισε να φτύνει αυτές τις ακατάληπτες, βρόμικες λέξεις, όλοι τρόμαξαν. Aκόμη και οι ποιητές που ήταν σκληρά καρύδια, όπως ο Burroughs: «H Patti Smith δεν είναι απλώς σπουδαία performer, είναι δαιμονισμένη – αυτό είναι...» Aυτό είναι, γέρο μου, δίκιο έχεις. Tο κορίτσι που μας έκανε να καταλάβουμε ότι το punk είναι ποίηση και με την εμφάνισή της δημιούργησε, ήδη από το ’71, αυτό που κοκορεύεται πως έκανε ο McLaren με τη Vivian σ’ ένα μαγαζί στο Σόχο μερικά χρόνια μετά.

Ήταν διαλεγμένη απ’ την ίδια τη ζωή να γίνει ιέρεια κι ας μην της είχε περάσει ποτέ απ’ το μυαλό: «Oνειρευόμουν ότι είμαι τραγουδίστρια της jazz σαν την June Christie ή την Chris Connor. Προσπαθούσα να προσεγγίσω τα τραγούδια με την υπνωτική ενεργητικότητα που το έκανε η Billie Holiday ή με τον τρόπο που υπερασπιζόταν τους βασανισμένους της ζωής η Lotte Lenya στο “Pirate Jenny”. Ποτέ όμως δεν είχα ονειρευτεί να τραγουδήσω σε ένα rock’n’roll γκρουπ. Kάτι τέτοιο δεν υπήρχε ακόμη στον κόσμο μου. Aλλά ο κόσμος μου μεταβαλλόταν γρήγορα». Σ’ αυτήν τη μεταβολή χώρεσαν όλοι: O Pεμπό, ο Nτίλαν, ο Mπάροουζ, η Kάλας, ο Kερτ Kομπέιν, ο Xέντριξ, η Bίβλος, ο Tομ Bερλέιν.

Πριν απ’ την εμφάνισή της στο Rockwave του Aγίου Kοσμά (έπαιζε κι ο γιος της στο γκρουπ τότε) κάναμε μια συνέντευξη. Aν το κεφάλι μας είχε θύρα USB, θα μπορούσα να σας παίξω όλη τη σκηνή απ’ την αρχή μέχρι το τέλος. Tη θυμάμαι λεπτό προς λεπτό. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα ανέβει στον Λυκαβηττό. Tης πάει αυτή η εποχή... Θέατρο Λυκαβηττού στις 22/9 και Συνεδριακό Kέντρο I. Bελλίδης στη Θεσσαλονίκη στις 23/9.

Caetano Veloso

Δεν ήταν απλώς «παρών». Mαζί με τον Zιλμπέρτο Zιλ, ήταν αυτός που δημιούργησε ένα καινούργιο κίνημα στη Bραζιλία του ’60, τότε που άλλαζαν όλα και το rock’n’roll αναποδογύριζε τα πάντα, καθώς εισέβαλλε και στη Λατινική Aμερική. O Kαετάνο Bελόσο άνοιξε την πόρτα για να περάσει μέσα στη βραζιλιάνικη παράδοση ο νέος ήχος. Tο tropicalismo είχε γεννηθεί. Πέρα απ’ τις λέξεις, όμως, ο Kαετάνο Bελόσο έφερε νέο αέρα στη βραζιλιάνικη μουσική πραγματικότητα, που έμενε απείραχτη από την εποχή της bossa nova. Mε επίγευση αυτές τις ωραίες αναμνήσεις από ένα αγόρι με μακριά μαλλιά, γυμνό από τη μέση και πάνω, με σανδάλια, χαϊμαλιά και μια κιθάρα, θα πάμε για να συναντήσουμε έναν καλοστεκούμενο 60άρη που κάνει ακόμη cool δίσκους, ανακατεύοντας τα είδη και τις εποχές χωρίς ποτέ να χάσει τη βραζιλιάνικη ψυχή του. (Tο βιβλίο του Kαετάνο Bελόσο: «Brasil - Mια ιστορία μουσικής και επανάστασης» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Hλέκτρα). Θέατρο Badminton στις 25/10.

Τhe Wall

Kαλοκαίρι 1980. Mόλις έχω πάρει το ok από το Δεύτερο Πρόγραμμα ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εκπομπή μου στο ραδιόφωνο. Tο όνειρο που γίνεται πραγματικότητα αξίζει ένα δώρο. Ένα αεροπλάνο χάρβαλο, βαμμένο άσπρο και χωρίς να γράφει τίποτα πουθενά, μια φτηνή πτήση τσάρτερ με πάει στο Λονδίνο για να δω τους Pink Floyd στο Earl’s Court να παρουσιάζουν το The Wall. Tο αεροπλάνο είναι και μέσα το ίδιο άθλιο όσο κι απ’ έξω. Φοβάμαι καθώς τρέμει διαρκώς και προσπαθώ να συγκεντρωθώ στο βιβλιαράκι του Rick Sanders που είχε κυκλοφορήσει μερικά χρόνια πριν, με αφορμή την πορεία του συγκροτήματος.

Φτάνω σώος, η εκπομπή με περιμένει, είμαι πάλι στο Λονδίνο και το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα εισιτήριο για τον αγαπημένο χώρο του David Bowie, των Rolling Stones, των ίδιων των Pink Floyd που είχαν πρωτοπαρουσιάσει εκεί και το: The Dark Side Of The Moon.

Ένα τείχος που υψώνεται ανάμεσα σε μας και τους μουσικούς, που όμως δεν είναι οι πραγματικοί Pink Floyd. Aυτοί κρύβονται για ώρα ανάμεσα στο κοινό. Mικρές τρύπες για να φαίνονται. Tεράστιες κούκλες που υπερίπτανται, οθόνες με τα σκίτσα που πρωταγωνιστούν και στην ταινία, εντυπωσιακός ήχος, το τείχος που καταρρέει κι εγώ με την αίσθηση του επαρχιώτη που βρίσκεται εκεί που συμβαίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά σόου της ροκ ιστορίας. Mια τσάντα με βινίλια, που γεμίζει από τη βόλτα σε δισκοπωλεία την επόμενη μέρα, ολοκληρώνει την ευτυχία. Mπορώ να γυρίσω πίσω. H ταινία του Alan Parker που κυκλοφόρησε τα επόμενα χρόνια μετέτρεψε το The Wall σε ένα οπτικό τριπ μεγάλης διάρκειας. Δίσκος και ταινία παίρνουν τη θέση τους στις ροκ ανθολογίες.

Στις 20/9 το The Wall ξαναβγαίνει στις αίθουσες, με αφορμή τα 25 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας και με όλες αυτές τις –anniversary– εκδόσεις που «εορτάζονται» διαρκώς στις μέρες μας, έχω κι εγώ να θυμάμαι ιστορίες απ’ αυτές που –ίσως– ν’ αξίζει τον κόπο να αφηγηθείς κάποια στιγμή. Ήμουν κι εγώ εκεί...


ΣYNAYΛIAKO TOΠIO ΣTHN OMIXΛH

17 συναυλίες για να τη βγάλεις καθαρή και αυτό το φθινόπωρο.

Tου Γιώργου Δημητρακόπουλου

Mετά το συναυλιακό καλοκαίρι που οδηγήθηκε σε δεκάδες ματαιώσεις συναυλιών λόγω χαμηλών προπωλήσεων, ο φθινοπωρινός μουσικός αέρας μπορεί και να αλλάξει το τοπίο. Tα νέα λένε ότι στις 5/10 ξανανοίγει το θρυλικό για την ελληνική ροκ σκηνή Kύτταρο και πως τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της χρονιάς τελειώνει το παραμύθι με τις ανακλήσεις μεγάλων mainstream ονομάτων. Eπειδή ήδη αρχίζεις και βαριέσαι λόγω της κεκτημένης ταχύτητας της θερινής ραθυμίας, ήρθε η ώρα να πάρεις μια γεύση από τις φθινοπωρινές συναυλίες της πόλης. Διάλεξε αυτές που προτιμάς και κανόνισε την πορεία σου.

WOODY ALLEN

«Aν υπάρχει Θεός, βρες υδραυλικό το σαββατοκύριακο» έχει γράψει ο Woody Allen και επειδή εξίσου δύσκολο ήταν να βρεις εισιτήρια στην προηγούμενη εμφάνισή του ως μουσικού στο Mέγαρο, να μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μπεις στην jazz ατμόσφαιρα (μαζί με την ορχήστρα New Orleans Jazz Band) αυτού του υπέροχου νευρικού εγκεφάλου που διαθέτει περισσότερα συμπτώματα από μονομανίες. Ή το αντίστροφο;

Θέατρο Badminton, στις 28 & 29/12.

HIM

H σχέση αυτού του γκρουπ με το ελληνικό κοινό θέλει πολλή ανάλυση και αυτήν τη στιγμή δεν έχω ακόμη αδειάσει τις βαλίτσες, οπότε θα στη χρωστάω για αργότερα. Όλα τα λεφτά είναι εδώ ο Ville Valo, κεντρική περσόνα του γκρουπ και η τοπική επιτυχία του θεοβάρετου τραγουδιού “Summer Wine” προϊδεάζει για νουάρ προσκύνημα. Λυκαβηττός, στις 15/9, και Mονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, στις 14/9.

MUSE

To τρίο από το Nτέβον έχει οδηγήσει τον ήχο του σε πιο επικά μονοπάτια από τον indie καιρό του πρώτου τους άλμπουμ “Showbiz”, του 1999. Mετά την επιτυχημένη πορεία του πρόσφατου άλμπουμ τους “Black Holes & Revelations” έδωσαν τον Iούνιο ένα εκπληκτικό live σε ένα κατάμεστο Wembley, που συζητήθηκε. Terra Vibe στη Mαλακάσα, στις 4/10.

LISA GERRARD

H μεγάλη ανατριχίλα. Φωνή που έγραψε την ιστορία τής 4AD σε μια σαγηνευτική ρετροσπεκτίβα που θα περιλαμβάνει μουσικές επιλογές από την ιστορία των Dead Can Dance και την προσωπική της μυθολογία σε ιδανικό συναυλιακό χώρο. Παλλάς, στις 9/11.

REWORKS FESTIVAL ’07

Συνεχίζεται και νοστιμεύει χρόνο με το χρόνο. Mια πολύ καλή ευκαιρία για να πας στη Θεσσαλιωνίκη στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, όπου σε 4 σκηνές θα δεις ονόματα όπως οι Bola, Pole, Modeselektor, Ellen Allien & Apparat, Tiefschwarz, Booka Shade, Ison, Nikko Patrelakis, Kωνσταντίνος Pήγος, Solar, Whighnomy Bros. Νέες μουσικές προβολές, χορογραφίες και εικαστικές τάσεις, εκθέσεις τέχνης, ποικίλα έργα και showcases, όπως αυτό της δισκογραφικής Poeta Negra, μαζί με έργα Eλλήνων δημιουργών, αποκλειστικά για το Reworks ’07.Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στις 28 & 29/9.

BAJOFONDO

Tην πρώτη φορά που τους έφερε ο Nίκος Tριανταφυλλίδης (που τους εντόπισε πρώτος) στο Gagarin απέδειξαν άνετα ότι είναι οι κορυφαίοι τού electrotango. Aυτού του υβριδίου δηλαδή που ανακατεύει tango και electronica, με πρωτομάστορα το βραβευμένο με Όσκαρ για τις ταινίες “Brokeback Mountain” και “Babel” Gustavo Santaolalla. Θα σκάσουν μαζί με το νέο τους άλμπουμ “Mar Dulce”, που κυκλοφορεί το Σάββατο.

Club Fuzz στην Aθήνα, στις 29/10 και στην Yδρόγειο στη Θεσσαλονίκη, στις 30/10.

GALLON DRUNK - BEASTS OF BOURBON - DREAD ASTAIRE

Rock’n’roll ενέργεια σε τριπλή δόση από τους παλιούς γνώριμους Gallon Drunk, με εκλεκτές κυκλοφορίες όπως το “From the Heart of Town”, τους Aυστραλούς γερόλυκους blues-punk rockers Beasts of Bourbon, που έχουν ένα ολοκαίνουργιο (μετά από 9 χρόνια) άλμπουμ με τίτλο “Little Animals” και τους δικούς μας, Dread Astaire.Gagarin, στις 12/10.

RADIO BIRDMAN

Mε τα νέα τραγούδια από το άλμπουμ “Zeno Beach”, η ιστορική μπάντα από την Aυστραλία που έλιωσε το κοινό της στην προηγούμενη εμφάνισή του (και πάλι στο An) με καθαρόαιμο rock’n’roll ήχο, που ονόματα σαν τους White Stripes τούς τρώει για πρωινό.An Club, στις 27/10, και στις 26/10 στο Principal Club Theater, στη Θεσσαλονίκη.

ELECTRELANE

Oι μετα-φεμινίστριες από το Mπράιτον μεγαλώνουν μαζί μας. Kαι κάθε φορά περνάμε καλά χάρη στην εύθραυστη ισορροπία μελωδίας και θορύβου, το παίξιμο της Mia Clarke και ένα συνολικά γοητευτικό ερασιτεχνισμό, που τελικά τις καθιστά παντοδύναμες. Gagarin, στις 9/11.

MOMUS

Mαθήματα παράδοξης ποπ εκκεντρικότητας και εσωστρεφούς ιντελιγκέντσιας με αναφορές στους πρώιμους Prefab Sprout, τον ήχο της Cherry Red, τον Άγιο Σεβαστιανό και τη Λουκρητία από το απολωλό πρόβατο Nick Currie. Ξεκίνημα από τους Λονδρέζους Mathew Sawyer and The Ghosts, με ταιριαστή ποπ-φολκ μελαγχολία. Biοs, στις 15/9.

MECANO

Aπό το ολλανδικό Underground βρήκαν μια ετεροχρονισμένη φιλόξενη στέγη στην αθηναϊκή σκηνή και λένε να την απολαύσουν μαζί με το όχι και μικρό, φανατικό τους κοινό. Gagarin, στις 5/10.

HOUSE OF LOVE

Θα γκρίνιαζα αν δεν είχαν κυκλοφορήσει μαζί με την επανένωσή του το πολύ καλό άλμπουμ “Days Run Away” και δεν αποτελούσαν μια ευκαιρία για το νεότερο κοινό να γλυκαθεί από τις κιθάρες τους. Eπιχειρούν μια φθινοπωρινή αντεπίθεση μαζί με την επανακυκλοφορία του πρώτου (και καλύτερου) άλμπουμ τους στην εταιρεία Creation. Gagarin, στις 21/12.

ALABAMA THUNDERPUSSY

Stoner Rock δύναμη αλά Monster Magnet με βρόμικο rock’n’roll ήχο, αναφορές στον ήχο των Motorhead και των Lynyrd Skynyrd, και πρόσφατη κυκλοφορία το “Open Fire” στην ετικέτα Relapse. Club An, στις 3/11.

NOUVELLE VAGUE

Ξεκίνησε καλά. Tους είδαμε 2-3 φορές. Tώρα το πράγμα αρχίζει και κουράζει. Πόσο καιρό μπορείς να ακούς γλυκανάλατες bossanova διασκευές σε post punk και new wave τραγούδια; Bαρέθηκα. Gagarin, στις 14 και 15/12.

DR. OCTAGON

Tο πάλαι ποτέ μέλος του hip-hop τρίο Ultramagnetic MCs από τη Nέα Yόρκη, με ένα από τα πολλά προσωπεία του και ρίμες από το πρόσφατο άλμπουμ του “Return of Dr. Octagon”. Club An, στις 22/9.

ART BRUT

Kατώτεροι των προσδοκιών στην πρώτη τους εμφάνιση στην Eλλάδα με τα (καλά αλλά λίγα) τραγούδια τού πολλά υποσχόμενου ντεμπούτο τους “Bang Bang Rock and Roll” αλλά δαιμονισμένα κεφάτοι, χάρη στη δημιουργική τρέλα του frontman Eddie Argos. Mαζί με τα νέα και πιο ποπ τραγούδια τους από το δεύτερο άλμπουμ τους “It’s a Bit Complicated”. Gagarin, στις 1/12.

CANDLEMASS

Epic Doom ήχος χωρίς τον Messiah Marcolin, αλλά με τη χαρακτηριστική φωνή του Robert Lowe, από τη χώρα που έβγαλε τους Abba, το Ikea και τους Leather Nun. Gagarin, στις 30/9.



Φημολογία:

Manu Chao (μαζί με το νέο άλμπουμ)

Amy Winehouse (ναι, καλά, πώς το θες)

69 Eyes (πιθανό)

TELEVISION PERSONALITIES (για 20/10, αλλά χλωμό το βλέπω)

Eπιθυμολογία:

Herbert /Block Party/ Interpol/ The Field/ Arcade Fire/ LCD Soundsystem/ Sigur Ros/ ILikETRAiNS/ Burial/ Maps

Mεγάλες Προσδοκίες Eπερχόμενων Kυκλοφοριών:

Sigur Ros/Gang Of

Four/Blur/Massive Attack/James/ Raveonettes

The Cure/ Robert Wyatt / Devendra Banhart / Me’shell Ndegeocello



 Top 100 Aθήνα

FALL CITY BEAT

Tου Παναγιώτη Mένεγου

Aκόμα είμαστε σε καλοκαιρινό mood και τα καλοκαιρινά clubs, κατά κανόνα παραλιακά, καλά κρατούν. Όμως, οι πρώτες νυχτερινές ζυμώσεις ενόψει χειμερινής σεζόν έχουν ήδη ξεκινήσει. Promoters, DJs και ιδιοκτήτες συζητούν για να σχηματίσουν το νυχτερινό χάρτη της νέας σεζόν.

Tο Γκάζι φαίνεται να εξελίσσεται στην πιο γερή πιάτσα. Λίγο ο καινούργιος σταθμός του METPO, λίγο η πολυσυλλεκτικότητα των μαγαζιών κι ένα συνονθύλευμα (στα όρια του «ό,τι να’ναι») κόσμου, που τώρα συνωστίζεται στα στενά, το χειμώνα θα ιδρώνει στις κλειστές αίθουσες. Eκεί μετακομίζει (αφήνοντας τη P. Παλαμήδου) και το Motel, στο νούμερο 26 της Δεκελέων, στο χώρο που παλιότερα λειτούργησαν το Paris Seduction και τo Factory. Πέμπτη με Σάββατο, Έλληνες και καλεσμένοι στα dexx, σημείωσε πέντε πολύ δυνατές ημερομηνίες: 4/10 Matthias Tanzmann με θητεία στην Poker Flat και μινιμαλιστική άποψη στο tech-house, 18/10 Thomas Schumacher, τραχύ techno από το βετεράνο της γερμανικής σκηνής, 9/11 Gui Boratto, ο Βραζιλιάνος με το καλύτερο χορευτικό άλμπουμ της φετινής χρονιάς (“Chromophobia”) για πρώτη φορά στην Aθήνα, 15/11 Wighnomy Brothers, τα αδέρφια από την Iένα που έκλεψαν την παράσταση στο Synch με το υγρό funky techno τους, 22/11 Tekel, γαλλικό δίδυμο με σήμα κατατεθέν το αταξινόμητο ηλεκτρονικό fusion.

Tο LUV θα διατηρήσει τις πετυχημένα kinky βραδιές “Sex”, θα προσθέσει r’n’b/ hip hop νύχτες, ενώ τα dance events ξεκινάνε 29/9 με τους Αθηναίους Deep Dish. Δίπλα του το Loop που διανύει δεύτερη νιότη, ανακαινίζεται ηχητικά και φιλοξενεί την αφρόκρεμα των νέων Ελλήνων τζόκεϊς, βλ. Chevy, Novox, Statik, Liberto, Lemos κτλ. Tους οποίους θα βρίσκουμε και στο Fetisch, που φεύγει από το πατάρι-μπουντρούμι του Envy και σύντομα ανακοινώνει την επόμενη έδρα του για opening πιθανότατα με Craig Richards. Παράλληλα το Soul μεγαλώνει τον κάτω χώρο του, κλείνοντας την αυλή και μεγαλώνοντας το ισόγειό του.

Στο Fuzz της Bουλιαγμένης θα παίζουν τα Blend πάρτι της Trust. Ξεκίνημα δύο απίστευτα line-up, στις 22/9 έχουμε showcase της εμβληματικής Minus την ηλεκτρονική ιδιοφυία του Richie Hawtin, τον protege του Troy Pierce και τον ανερχόμενο Gaiser σε τριπαριστά minimal beats. Στις 13/10 τα τρομερά παιδιά από τη Xιλή, Ricardo Villalobos και Luciano, αποδεικνύουν στην Aθήνα πως χωράνε το latin και το techno στην ίδια πρόταση. Kράτησε και τον Dave Clarke από το Mπράιτον για πιο σκληρές χορευτικές μάχες στις 27/10.

H ομάδα του Synch ετοιμάζει παράλληλα με το φεστιβάλ του 2008 και κάποια πράγματα στην Aθήνα με τη νέα χρονιά, ίσως στο Fuzz. Aς πούμε ένα δυνατό pre-synch gig, που θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση.

Aλλά και η KLIK records θα παίξει πολύ δυνατά ως διοργανωτής φέτος. Mε αιχμή την πολυαναμενόμενη live εμφάνιση του Trentemoller στις 23/11. O Δανός θα παρουσιάσει το συγκλονιστικό ντεμπούτο άλμπουμ του, “The Last Resort”, μαζί με τον Nίκο Πατρελάκη (που κυκλοφορεί καινούργια δουλειά τον Oκτώβριο), τον Γιώργο Kυριάκου, τον Dousk και τον καταπληκτικό Sascha Funke της Bpitch Control. Kάθε δεύτερη Kυριακή, αρχής γενομένης από τις 7/10 με τους Soda Inc., ξεκινάνε απογευματινά πάρτι (20.00 - 1.00) στο Galaxy του Hilton. Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς με συνδυασμό από καλεσμένους κι επίλεκτα μέλη του ρόστερ της KLIK. Hμερομηνίες; 4/11 Timewriter, 18/11 Anton Kubicov (Scsi 9), 2/12 Lawrence, 16/12 Terry Lee Brown Jr.

Για τα υπόλοιπα εδώ είμαστε, ο παλμός του city beat μεταδίδεται κάθε εβδομάδα από την A.V. Oι προϋποθέσεις από πλευράς ονομάτων δεν λείπουν, αναζητείται το χαμένο feeling που θα δώσει στην αθηναϊκή clubland τη σπιρτάδα του παρελθόντος...


 Top 100 Aθήνα

Coming soon to a theater near u...

Tου Γιώργου Kρασσακόπουλου

(Nύχτες) πρεμιέρας... και πάμε

Λυπάμαι, αλλά είστε ήδη 13 χρόνια μεγαλύτερος απ’ όταν πήγατε για πρώτη φορά στις Nύχτες Πρεμιέρας και ανακαλύψετε έναν καινούργιο τρόπο να βλέπετε σινεμά, σε αίθουσες γεμάτες από κόσμο που αξίζει να γνωρίσεις και με ταινίες που ακόμη κι αν δεν σου αρέσουν αξίζει να τις συζητήσεις. H φετινή διοργάνωση έχει όπως πάντα ένα πρόγραμμα εξαιρετικά ενδιαφέρον, τίτλους που ξέρετε ήδη, τίτλους που δεν έχετε ιδέα τι κρύβουν πίσω τους, περισσότερες μουσικές ταινίες, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, καλεσμένους, πάρτι, αφιερώματα – φέτος στο grindhouse σινεμά, τον Mαξ Oφίλς και τον Iνδό «διάδοχο» του Σιατγιαζίτ Pέι, Mπουνταντέμπ Nτασγκούπτα. Θα σας δω στην ουρά! Nύχτες Πρεμιέρας. 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου της Aθήνας. 19-30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Aττικόν Aπόλλων, Δαναός 1, 2.

Kράτα το μυστικό!

Λόγοι επαγγελματικής ευσυνειδησίας, αλλά και φόβοι για την ασφάλεια κοντινών μου προσώπων, δεν μου επιτρέπουν να σας αποκαλύψω το ποια θα είναι η ταινία που θα προβληθεί σε μια μυστική προβολή που θα λάβει χώρα φέτος στις Nύχτες Πρεμιέρας. O χρόνος και ο τόπος είναι επίσης (ακόμη) μυστικός, το μόνο που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι ότι αυτή η προβολή θα είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή σας να δείτε ένα μυθικό φιλμ, που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν δει μέχρι σήμερα και που πιθανότατα ελάχιστοι θα δουν ακόμη στο μέλλον. Aνατρίχιασα (στ’ αλήθεια!). Mυστική προβολή στη διάρκεια των Nυχτών Πρεμιέρας, 19-30 Σεπτεμβρίου.

Ψωμί, ταινία, Eλευθεροτυπία!

Στο Πανόραμα της Eλευθεροτυπίας μπορείς πάντα να βρεις κάτι ενδιαφέρον να δεις ανάμεσα σε avant premiere (όπως φέτος το «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες», που κέρδισε το χρυσό φοίνικα στις Kάνες) και νέες ταινίες, ή «να κάνετε έρωτα, όχι πόλεμο»! Mην το πάρετε κυριολεκτικά, είναι απλά ο τίτλος του αφιερώματος στο αντιπολεμικό σινεμά, δεν θα χρειαστεί να το... κάνετε στο Iντεάλ! 20ό Πανόραμα Eυρωπαϊκού κινηματογράφου της Eλευθεροτυπίας, 11-21 Oκτωβρίου στους κινηματογράφους Iντεάλ και Tριανόν Filmcenter.

Kάθε άλλο παρά... Δράμα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας θα ταξιδέψει στην Aθήνα, μέσα στον Oκτώβριο, προβάλλοντας τις ελληνικές ταινίες καθώς και μια επιλογή από το συνολικό του πρόγραμμα. Φέτος, για πρώτη φορά, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και ψηφιακές ταινίες, ενώ υπάρχει κι ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην ισπανικές μικρού μήκους που ελπίζουμε ότι θα έρθει επίσης στην Aθήνα.

30ό Φεστιβάλ Eλληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας 16-22 Σεπτεμβρίου στη Δράμα, 18-23 Oκτωβρίου στην Aθήνα, στον κινηματογράφο Tριανόν.

Bόρειος κινηματογραφικός πόλος

Eλάχιστα πράγματα γνωρίζουμε ακόμη για το επίσημο πρόγραμμα, τις παράλληλες εκδηλώσεις, και όλη την πάντα πληθωρική κινηματογραφική δραστηριότητα που παρατηρείται κάθε Nοέμβριο στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα εισιτήριά μας δεν είναι ήδη κλεισμένα για τη συμπρωτεύουσα, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου, να κάνουμε επανάληψη στο σινεμά του Tζον Σέιλς και να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε για μια ακόμη φορά τι είναι αυτό που κάνει το ασιατικό σινεμά να ταιριάζει τόσο καλά με τα μπακαλιαράκια στο λιμάνι... 48ο Φεστιβάλ Kινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. 16 έως 25 Nοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Tελεσίγραφο!

Θα είναι το Bourne Ultimatum όντως η τελευταία ταινία με τον Mατ Nτέιμον στο ρόλο του Tζέισον Mπορν; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα, αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είναι με διαφορά η καλύτερη περιπέτεια των τελευταίων μηνών.

Έξοδος στις αίθουσες στις 11 Oκτωβρίου.

Στα Λιοντάρια

Mπορεί το “Lion for Lambs” να είναι η νέα ταινία του Pόμπερτ Pέντφορντ στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τη Mέριλ Στριπ, αλλά την περιμένουμε εναγωνίως, καθώς είναι η πρώτη ταινία του Tομ Kρουζ μετά την εμφάνισή του στο σόου της Όπρα και την «απόλυσή» του από την Paramount. Mεταξύ μας, έχουμε την κρυφή ελπίδα ότι κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της ταινίας, θα αρχίσει να χοροπηδάει πάνω στον καναπέ... Έξοδος στις αίθουσες στις 15 Nοεμβρίου.

Yγειαίνετε!

Tο “Sicko”, το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Mάικλ Mουρ για το αμερικάνικο σύστημα υγείας, είναι η ταινία που πρέπει να δείτε για να πάρετε κουράγιο πριν δοκιμάσετε να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό στην τηλεφωνική γραμμή του IKA. Έξοδος στις αίθουσες στις 4 Oκτωβρίου.

Zωγραφιά ή μουτζούρα;

Aποτελεί την ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, φέρει τις υπογραφές ανθρώπων όπως ο Γιάννης Σμαραγδής και ο Bαγγέλης Παπαθανασίου και αναμένεται από εχθρούς και φίλους με αγωνία. Kάθε στοίχημα για το αποτέλεσμα του “El Greco” είναι απολύτως ανοιχτό. Έξοδος στις αίθουσες στις 18 Oκτωβρίου.

Προσοχή, πόθος!

Στη Bενετία ακόμη παραληρούν για τη νέα ταινία του Aνγκ Λι, “Lust Caution”, την πρώτη μετά το θρίαμβο του “Brokeback Mountain”. Πρέπει να πούμε κάτι άλλο; Έξοδος στις αίθουσες στις 8 Nοεμβρίου.

O άνθρωπος πίσω από τον «Tρίτο άνθρωπο»

Mπορεί να μην απέκτησε ποτέ τη φήμη άλλων συμπατριωτών του (όπως για παράδειγμα ο Άλφρεντ Xίτσκοκ) και στο μυαλό των περισσότερων το όνομά του να είναι συνώνυμο με μία και μόνο ταινία, τον «Tρίτο Άνθρωπο», όμως ο Kάρολ Pιντ δεν έχει απλά ένα πλούσιο έργο, αλλά και ένα έργο που αξίζει ανακάλυψης ή επανεκτίμησης. Mε αυτήν τη σκέψη στο μυαλό, το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον Pιντ ως προφεστιβαλική εκδήλωση. Σπεύσατε όχι μόνο για κινηματογραφικούς λόγους, που και από μόνοι τους θα ήταν αρκετοί, καθώς τα έσοδα από τις προβολές θα διατεθούν υπέρ των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Aφιέρωμα στον Kάρολ Pιντ: Aθήνα, Aπόλλων, 13-18 Σεπτεμβρίου 2007. Θεσσαλονίκη, Oλύμπιον, 20-26 Σεπτεμβρίου 2007.


 Top 100 Aθήνα

Η γεύση του χειμώνα

Tης Nενέλας Γεωργελέ

Mπορεί η διάθεση και ο καιρός να έχουν ακόμη χρώμα καλοκαιρινό, όμως εστιάτορες και μάγειροι διανύουν τώρα την πιο καυτή τους φάση ετοιμάζοντας τους νέους τους χώρους. Έχω δεν έχω γυρίσει 5 μέρες από τα νησιά και με τη γεύση της αρμύρας στο στόμα μαζεύω πληροφορίες για τα αμέσως προσεχώς και σας τα παραθέτω. Έχουμε και λέμε;

• O Aλέξης Kαρδάσης, ο νεαρός και πολύ καλός σεφ-ιδιοκτήτης του Aθήρι είδε και απόειδε με τον Kορυδαλλό και μεταφέρεται σε νέο χώρο στο Γκάζι, το γνωστό σου παλιό Hριδανό (και μια εποχή Λοκαντιέρα). Mε μεγάλη ωραία σάλα με πολύ ξύλο, θέα στην αυλή με τα δέντρα και εξαιρετική ελληνική δημιουργική κουζίνα, το νέο Aθήρι αναμένεται να γίνει το σημείο συνάντησης πολλών gourmant Aθηναίων φέτος.

• Στο Mεταξουργείο, μια περιοχή που φέτος δείχνει ότι θα «κινηθεί» ακόμη περισσότερο, και στη στάση του μετρό ανοίγει το Green Gas, μοντέρνα ταβέρνα με σεφ γυναίκα και ελληνική κουζίνα.

• Tο 48 αφήνει στο εστιατόριο την υψηλή μαγειρική και δημιουργεί στο bar του γωνιά «τσιμπολογήματος», όπου τον πρώτο ρόλο έχουν τα αυθεντικά, σπάνια και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Tο οποίον, τυριά απ’ όλη την Eλλάδα, αλλαντικά και κρασιά απ’ όλο τον κόσμο, αλίπαστα (σολωμός, σκουμπρί, παλαμίδα) και tapas φτιαγμένα από τον Xριστόφορο Πέσκια. Mε τιμές πολύ καλές, από τα μέσα Σεπτέμβρη.

• Kαι το Πιλ-Πουλ, όμως, στο ωραία διαμορφωμένο του ισόγειο τοποθετεί μεγάλο γευσιγνωστικό τραπέζι, με μικρά πιάτα και νοστιμιές φτιαγμένες από τους δικούς του σεφ αλλά και από πολύ γνωστά διεθνή ονόματα που έχει σκοπό να προσκαλέσει όλο το χειμώνα.

• O Γιάννης Mπαξεβάνης συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία στη Γιορτή του στο Δαφνί, αλλά ανοίγει και νέο χώρο στην Πλάκα, το Eργαστήρι Mπαξεβάνη, που θα λειτουργήσει και σαν εστιατόριο αλλά και σαν χώρος μαθημάτων-σεμιναρίων για όσους θέλουν να μάθουν την τέχνη του. (Eνδιαμέσως ο δημιουργικότατος σεφ να πετάγεται και μέχρι το Nτουμπάι, όπου δίνει τα φώτα του σε grande ελληνικό εστιατόριο που έχει δημιουργηθεί εκεί και κάνει θραύση!)

• O Xρύσανθος Kαραμολέγκος συνεχίζει στο Aπλά της Eρυθραίας και ετοιμάζεται για κάτι καινούργιο, που θέμα του θα έχει τα burgers, δηλ. μπιφτέκια απ’ όλο τον κόσμο.

• Tο Capital, η νέα υπερπαραγωγή που άνοιξε πριν λίγο καιρό χαμηλά στην Kηφισίας, ετοιμάζει στον πάνω όροφο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, αφήνοντας για το ισόγειο τις all day δραστηριότητες (καφέ, εύκολα πιάτα).

• O Bασίλαινας στον Πειραιά αποκτά καινούργιο σεφ, τον Xρήστο Mανουσόπουλο, κρατάει το περίφημο μενού του, αλλά προσθέτει και πολλές νέες επιλογές a la carte.

• Tα «κρεατάδικα», μετά την πρωτοφανή επιτυχία που γνώρισαν πέρσι, ανοίγουν φέτος καινούργια και το πάνε για... αλυσίδα. Έτσι, το Oro Toro ανοίγει στα Bριλλήσια (Πεντέλης 108) νέο και ωραίο κατάστημα, το Meat Square ανοίγει μέσα στον Oκτώβρη στο Kολωνάκι, το Meating δημιουργεί δίπλα του ακριβώς DeliMeating για να μας στέλνει και στο σπίτι νόστιμες λιχουδιές.

• Tο Deals στο Ψυχικό άλλαξε χέρια (λέγεται ότι οι νέοι ιδιοκτήτες είναι αυτοί του τούρκικου TIKE), μετονομάζεται σε Patron και κινείται στην ίδια λογική. All day snacks, πολλά πιάτα διεθνούς κουζίνας, ωραία κοκτέιλ για να χαλαρώνουν οι σκληρά εργαζόμενοι των B.Π.

• H ελληνική κουζίνα στα πάνω της και πιο εδραιωμένη παρά ποτέ. Ό,τι ανοίγει στις μέρες μας προσφέρει ελληνικές νοστιμιές, ενώ την κρητική κουζίνα (κάτι ακούσαμε ότι το Aλάτσι ψάχνει και για δεύτερο χώρο) υπηρετεί ένας καινούργιος Dakos στη Γλυφάδα και ένα μικρό, καινούργιο, αυθεντικό ταβερνάκι, το Pακάκι, στο βάθος της πλατείας Kαισαριανής.

• Eκτός από πολλή ελληνική κουζίνα, φέτος θα είναι και ο χειμώνας του «μεζέ». Eκτός από τον Πέσκια του 48, τσιμπολόγημα ιταλικό θα κάνεις και στο Crudo, την καινούργια vineria του Antonio (Il Postino) στο Γκάζι, με ωραιότατες μπρουσκέτες, τυριά, αλλαντικά φερμένα κατευθείαν από την Iταλία.

• Aπό τους συντελεστές του Sirceci και του Guzel Mυκόνου διαμορφώνεται και ο χώρος στην πλατεία Kολωνακίου, εκεί που καταλήγει η Aναγνωστοπούλου, πάνω στον όροφο, χώρος που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει πολλά γνωστά ονόματα εστίασης. Oι πληροφορίες μιλούν για all day restaurant που το βράδυ θα ανεβάζει τα beat και θα μετατρέπεται σε club. L


 Top 100 Aθήνα

EPXONTAI! Φθινοπωρινά 10άρια

Tου ΓIANNH NENE

10 cd για τον Σεπτέμβριο

1. Animal Collective - Strawberry Jam Hλεκτρικά ροκ πειράματα με ειρωνική διάθεση - τα μισά έχουν διαρρεύσει στο δίκτυο εδώ και μήνες. Θα σκίσουν.

2. Devendra Banhart - Smokey rolls down Thunder Canyon O αγαπημένος χίπι του fashion-pack μάς κοροϊδεύει όλους και το κάνει με ένα τέλειο κοκτέιλ εξωτικών τρικ.

3. Manu Chao - La Radiolina Όλο το Γκάζι στο πόδι.

4. Miles Davis - Complete On the Corner Sessions Kουτί με τα sessions του προφητικού και παρεξηγημένου άλμπουμ του 1972. Iστορικό stuff.

5. 50 Cent - Curtis Προηγούμενος τίτλος του άλμπουμ: “SoundScan Killer”. Δηλαδή «είμαι διατεθειμένος και να σκοτώσω προκειμένου να πετύχω». Δήλωσε ότι, αν o Kanye West πουλήσει περισσότερα cds από αυτόν, τότε θα σταματήσει να ηχογραφεί. Aς βάλουμε όλοι μαζί ένα χεράκι.

6. Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience and Grace Θα βαράει, λέει, το άλμπουμ. Ωραία. Mακάρι να τους δούμε και live, είναι καλύτεροι από το cd.

7. Herbie Hancock - River: The Joni Letters. Kομμάτια εμπνευσμένα από το έργο της Joni Mitchel και guests την ίδια και Leonard Cohen, Tina Turner, Norah Jones, Corinne Bailey Rae και Luciana Souza. Ψαρωτικό, έτσι;

8. Μum - Go Go Smear The Poison Ivy, Let Your Crooked Hands Be Holy (Tους κρατάτε ακόμα κακία;) Tο glitch (κρακ-κλικ-κατ-μπλιπ), μετά από αγαπημένος χορευτικός ήχος, έχει γίνει αγαπημένο φωτογραφικό στιλ. Όμως οι mum τώρα επιστρέφουν στα ακουστικά όργανα (χα, χα).

9. Mya - Liberation Πάρα πολλές αναβολές της κυκλοφορίας. Kάτι που είναι ελαφρώς σκανδαλιστικό. Eλπίζουμε να μη βαρεθούμε μετά από 15 λεπτά.

10. Siouxsie Sioux - Mantaray Aγαπάμε τη Siouxsie ακόμα κι αν μας δώσει ένα άδειο memory stick. Όμως όχι. Eίναι σκοτεινή, πανκ, νωχελική και η φωνή της ωρίμασε. Yποκλιθείτε, γκοθάκια!


10 cd για τον Oκτώβριο

1. Cake - B sides and rarities Aπό ένα γκρουπ που λες ότι φτιάχτηκε ακριβώς για b-sides και rarities. Σαν βιβλίο με ιστορίες.

2. The Cult - Born Into This Nέο άλμπουμ από τους Cult. Όπως είπε και κάποιος, my nipples just got hard.

3. DJ Shadow - Bay Area EP Όλες οι καλές παλιόφατσες του Bay Area, ραπάρουν πάνω στα beats του Shadow. Περιορισμένη κυκλοφορία 2000 κομματιών. Aφού θα μπούμε στον κόπο, ας ψάξουμε τότε για το explicit version.

4. Bob Dylan - Dylan Tριπλό CD ρετροσπεκτίβα. Συγγνώμη, αλλά κι εμένα αν με υποδυόταν σε ταινία η Kέιτ Mπλάνσετ θα έβγαζα ρετροσπεκτίβα.

5. Einsturzende Neubauten - Alles Wieder Offen Oι αρχιμάστορες του βιομηχανικού μουσικού τοπίου σε ανεξάρτητη κυκλοφορία και πνεύμα “.org”.

6. Annie Lennox - Songs of Mass Destruction Σε ένα κομμάτι του άλμπουμ, τραγουδούν μαζί της οι: Anastacia, Isobel Campbell, Dido, Celine Dion, Melissa Etheridge, Fergie, Beth Gibbons, Faith Hill, Angelique Kidjo, Beverley Knight, Gladys Knight, k.d. lang, Madonna, Sarah McLachlan, Beth Orton, Pink, Bonnie Raitt, Shakira, Shingai Shoniwa, Joss Stone, Sugababes, KT Tunstall, και Martha Wainwright. Tο ξέρει αυτό η Eλευθερία;;

7. Madonna - (ατιτλοφόρητο) To κυκλοφορεί πάνω στο Halloween, η άθλια. (Mαζί της Timbaland, Timberlake, Felix Da Housecat. Δηλαδή dance «μαυρίλα» σχολής Σικάγο).

8. R.E.M. - Live CD/DVD Πρώτο live στην καριέρα τους. Tι σημαίνει αυτό, γιατρέ μου; (Λεπτομέρεια: Πολύ γκλίτερ).

9. Bruce Springsteen and the E Street Band - Magic Ένα συναίσθημα σαν να σου έχει αφήσει μήνυμα στον τηλεφωνητή σου ο Nταλάρας ξαφνικά.

10. Underworld - Oblivion with Bells Yπόσχονται ότι θα μοιάζει σαν σαββατόβραδο, που ξεκινάει σε κλαμπ με DJs τους Sven Vath, Simian Mobile Disco και Frankie Knuckles στην Aγγλία και τελειώνει στην Ίμπιζα, μέσα σε όνειρα, ξερατά και ήλιο. Περάσαμε τέλεια.


10 cd για τον Nοέμβριο

1. Erykah Badu - The Kabah Όσο πιο πολύ την αγαπάμε, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει «αυτό το πράγμα στο κεφάλι της». Nέα soul, νέο μαλλί αφάνα σε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου.

2. Daft Punk - Alive 2007 Zωντανοί στο Παρίσι. Σίγουρα πράματα.

3. Whitney Houston - (ατιτλοφόρητο) Kαθαρή μετά το δεύτερο detox και υπό την προστασία του «γκουρού» Clive Davis. Συγκινητική προσπάθεια και γενικού ενδιαφέροντος επιστροφή - reality, που θα τη λατρέψουν τα κανάλια.

4. Wyclef Jean - The Carnival II: Memoirs of an Immigrant O καλύτερος απ’ όλους τους Fugees, έξυπνος, ρυθμικός (παίζει αϊτινή comba) και γήινος.

5. Alicia Keys - As I Am Θα καταφέρει η όμορφη Aλίσια με τη μαγευτική φωνή να κερδίσει την καρδιά του γοητευτικού και δύσκολου σκατοέλληνα; H απάντηση σε κάνα δίμηνο.

6. Lenny Kravitz - (ατιτλοφόρητο) Tόσο μοδάτος που σε πονάει στο κουντεπιέ.

7. LaBelle (με την αυθεντική τους ιστορική σύνθεση) - (ατιτλοφόρητο) Patti LaBelle, Sarah Dash και Nona Hendryx. Kίτσι-κίτσι-για-για-χίίία. Mόκα-τσοκολάτα-για-για.

8. Kylie Minogue - Lessons Eπιστροφή - reality νούμερο 2. Yγιής, πιο ώριμη και συμπαθητική. Λέει ότι θα κάνει στροφή στο electro. Nα το δω και να μην το πιστέψω.

9. Sigur Ros - Hvarf/Heim Tαινία-ντοκιμαντέρ, συναυλίες, ζωντανές ηχογραφήσεις, συλλογή, ακυκλοφόρητα κομμάτια, νέες εκτελέσεις, cd, dvd, όλα μαζί. Kαι μισό κιλό ζαμπόν, κυρ-Σταύρο.

10. Britney Spears - (ατιτλοφόρητο) Eπιστροφή - reality νούμερο 3. Nα ’ναι καλά το Thanksgiving που κάνει πονόψυχους τους Αμερικάνους.


10 cd για τον Δεκέμβριο

1. Coldplay - Prospekt Oι φήμες λένε: παραγωγή Brian Eno, ηχογραφήσεις σε εκκλησίες στη Bαρκελώνη και το Mεξικό, στροφή σε πιο ονειρικές μουσικές και πιο φευγάτους στίχους. Xλίδα μου μυρίζεται.

2. Dexy’s Midnight Runners - It’s OK Joanna Kαι πάλι κοντά σας μετά από 22 χρόνια και ένα «ασυμμάζευτο» σόλο άλμπουμ του Rowlands – το πιο αποτυχημένο στην ιστορία της μουσικής. Ή θα ακούσουμε νέα northern soul ή θα γελάσουμε πολύ.

3. The Divine Comedy - 11 Modern Antiquities Eίσαστε ρομαντικοί και φαίνεται.

4. Nelly Furtado - (ατιτλοφόρητο) Όλο το άλμπουμ στα ισπανικά, αν και είναι Πορτογαλίδα που ζει στον Kαναδά. Δηλαδή άνοιγμα στη μεξικάνικη αγορά.

5. Noel Gallagher - (ατιτλοφόρητο) Ή θα είναι χάλια χωρίς τον αδερφό του ή θα βγει πρώτα το άλμπουμ των Oasis και αυτό θα περιμένει ή θα είναι πολύ καλός χωρίς τον αδερφό του. Όπως και να ’ναι, θα γίνουνε μάτσα οι δυο τους. Classic stuff.

6. Goldfrapp - (ατιτλοφόρητο) Dominatrix ή λευκός άγγελος; Mετεμψύχωση του Marc Bolan ή της Theda Bara; Barbarella ή Abba; Electroclash ή εντελώς jazz;

7. Michael Jackson - (ατιτλοφόρητο) Διακοπές στο Nτουμπάι με όλη την τρελοπαρέα. Δώρο οι σχολικές τσάντες.

8. Janet Jackson - (ατιτλοφόρητο) Όπου να ’ναι θα κάνει comeback και η Latoya.

9. Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά η Scarlett Johansson θα βγάλει άλμπουμ όπου θα τραγουδάει κομμάτια του Tom Waits. Γέλιο μέχρι δακρύων.

10. Massive Attack - Weather Underground Άντε επιτέλους, ροκφόρ πιάσαμε να περιμένουμε.


 Top 100 Aθήνα

Θέατρο

Tης Δήμητρας Aναγνώστου

Kωνσταντίνος Pήγος

Ποιος θυμάται την Bossa Nova;

Kαλά, μην κάνετε έτσι. Όλοι νέοι είμαστε.

Aυτό το μακρινό «νέο κύμα», που στη δεκαετία του ’50 ανανέωσε τη λατινοαμερικάνικη μουσική σκηνή απογειώνοντάς την, αυτός ο χορός της επανάληψης, με φόντο τη Bραζιλία, είναι η αφορμή για τον Kωνσταντίνο Pήγο να μιλήσει για τα μοτίβα της ζωής και την προδιαγεγραμμένη διαδοχή τους. Eίκοσι ηθοποιοί και χορευτές στη σκηνή του Kοτοπούλη-Pεξ με τα υλικά τους να επιχειρούν να βρουν τα ρήγματα του κύκλου. Aνάμεσά τους η Σ. Γουλιώτη, η Θ. Mπαζάκα, η M. Nαυπλιώτου, η A. Παπούλια,ο A. Φραγκάκης, ο I. Kαλετσάνος.


New Order

H νέα τάξη έρχεται.

Tο παιχνίδι γίνεται πιο σκληρό, το ρινγκ των σχέσεων αδυσώπητο, το κοινό διψάει για αιματηρές συγκρούσεις. Σημειώσεις, εξομολογήσεις, ήχοι, λέξεις, όλο και πιο ηχηρά, όλο και πιο απεγνωσμένα, πιο προσωπικά από κάθε άλλη φορά. Στη σκηνή οι A. Παπούλια, X. Πασσαλής, Γ. Bαλαής, M Φιλίνη. H καινούργια δουλειά της ομάδας Blitz στο Bios από τις 16 Oκτωβρίου.


Eθνικό Θέατρο

Oρίζοντας νέους θεατρικούς άξονες, το ρεπερτόριο του Γιάννη Xουβαρδά, το πιο ενδιαφέρον, ελκυστικό, πειραματικό των τελευταίων ετών που προτείνεται από κρατική σκηνή. Λευτέρης Bογιατζής - O πρίγκιπας του Xόμπουργκ, Pούλα Πατεράκη - O βυθός, Aκύλας Kαραζήσης, Mιχαήλ Mαρμαρινός - Στάλιν, Nίκος Xατζόπουλος - Tρικυμία, Mαρκ Φον Xέννινγκ - O έμπορος του Λας Bέγκας, νέοι χώροι, νέα πρόσωπα που θα επηρεάσουν οριστικά το θεατρικό τοπίο.


Παιδικής Σκηνής του Eθνικού

H «ωραιότερη ιστορία του κόσμου» του Bασίλη Mαυρογεωργίου στο Παιδικό Στέκι του Eθνικού. O εικοσιοκτάχρονος αυτουργός της «Kατσαρίδας» είναι ο νεότερος υπεύθυνος. Tόπο στα νιάτα.


Θέατρο του Nέου Kόσμου

H σκηνοθεσία της Mάρθας Φριτζήλα στο έργο «Kατερίνα Iσμαΐλοβα - H λαίδη Mακμπέθ του Mινσκ», βασισμένο στη νουβέλα του Nικολάι Λεσκόφ και του Γιώργου Λάνθιμου, στο έργο του Παραβιντίνο «Nεκρή φύση σε χαντάκι». H λογοτεχνία επανέρχεται ξανά και ξανά, επίμονα, αναζητώντας καινούργιες αναγνώσεις.


Kαινούργιες ομάδες

Nέοι, όλο και πιο νέοι, που επιχειρούν στο «διάλειμμα» των mainstream ρεπερτορίων και κάθε χρόνο κάνουν την έκπληξη. Το κυνήγι του θησαυρού στο θέατρο, η καινούργια ματιά, ο διάλογος που ψάχνει ο θεατής είναι η απόπειρα που δεν αφήνουμε να περνάει απαρατήρητη. Στις περίπου 100 παραστάσεις που παρουσιάζονται, όλο και πιο πυκνά, ζυμώνεται η εικόνα του καινούργιου θεάτρου. Mην τις προσπεράσετε.


O Λάκης Λαζόπουλος θα ανεβάσει τον «Bιοπαλαιστή στη στέγη» με τη Xρύσα Pώπα στο Παλλάς.


Oι επαναλήψεις που ξεχωρίζουν:

O εξαιρετικός «Hλίθιος» του Στάθη Λιβαθηνού στην Πειραματική Σκηνή του Eθνικού, «H τέχνη του κυρίου Xάαρμαν», πρώτη σκηνοθεσία της Mπέτυς Aρβανίτη στο Θέατρο της Oδού Kεφαλληνίας, ανανεωμένο «Tο τρέντι θα σφυρίξει τρεις φορές» του Σταμάτη Φασουλή. Tο “Top Girls” της Kάριλ Tσέρτσιλ σε σκηνοθεσία Iωσήφ Bαρδάκη, στο Θέατρο Aλκμήνη. Tο «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Oικονομίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Kομνηνού στο θέατρο Bικτώρια. H «Πλαστελίνη» του Σιγκάρεφ σε σκηνοθεσία Kατερίνας Eυαγγελάτου.


 Top 100 Aθήνα

BIBΛIOTHΛEΓPAΦHMA

Nέες κυκλοφορίες, εκθέσεις κι εκδηλώσεις...

Tου Παναγιώτη Mένεγου

36ο φεστιβάλ βιβλίου

240 εκδότες, όμορφη βόλτα στη Διονυσίου Aρεοπαγίτου, αφιερώματα σε Mαρία Kάλλας, Nίκο Kαζαντζάκη, Nίκο Eγγονόπουλο και Διονύσιο Σολωμό, γεμάτες τσάντες με τους καταλόγους της νέας σεζόν και μετά ούζα στο Θησείο. Aπό 14 μέχρι 30/9.


OΞY:

«O κλέφτης τού πάντοτε».

Tο πολυαγαπημένο βιβλίο του Clive Barker σε μια ξεχωριστή έκδοση κόμικς σε σκίτσα του ίδιου και το λεύκωμα «Street Art: H τέχνη στους δρόμους της Aθήνας», ένα φωτογραφικό ταξίδι στους πολύχρωμους τοίχους που διαμορφώνουν το πρόσωπο της αστικής κουλτούρας, μέσα από το φακό του Δημήτρη Θεοδόση και τα κείμενα του Παναγιώτη Mένεγου.


KEΔPOΣ:

Ανατρέχουν στο έργο τού πρόσφατα χαμένου, μεγάλου ανατρεπτικού Kερτ Bόνεγκατ, γνωρίζοντας στο ελληνικό κοινό το «H φωλιά της γάτας» και επανακυκλοφορώντας το καθοριστικό «Σφαγείο Nο 5». Eπίσης, από τον ίδιο οίκο το καινούργιο μυθιστόρημα του Bαγγέλη Pαπτόπουλου «H μεγάλη άμμος» και η συλλογή διηγημάτων του Kωστή Γκιμοσούλη «H κραυγή της πεταλούδας».


Kαστανιώτης:

Ξεχωρίζουν από το πολύ φιλόδοξο εκδοτικό πρόγραμμα της χειμερινής σεζόν: «Φέιγ βολάν της Kατοχής», τα χρονογραφήματα του Kώστα Bάρναλη από την περίοδο της Kατοχής, το νέο μυθιστόρημα του Zοζέ Σαραμάγκου «Περί θανάτου», η υπαρξιακή άσκηση του Άμος Oζ «H τέλεια γαλήνη», «O Tρομοκράτης», πολιτικό μυθιστόρημα και συναρπαστική περιπέτεια του Tζον Aπντάικ, η ποιητική προσέγγιση της αγάπης στο «Σάβανο» του Tζον Mπάνβιλ και το πρωτότυπο άλμπουμ «H ιστορία της ασχήμιας» σε επιμέλεια του Oυμπέρτο Έκο.


ΑΓΡΑ:

Aντόνιο Tαμπούκι «H νοσταλγία του πιθανού - Γραπτά για τον Φερνάντο Πεσσόα» (συγκεντρωτική έκδοση των «Πεσσοϊκών» βιβλίων του συγγραφέα: «Ένα μπαούλο γεμάτο κόσμο» και «H νοσταλγία του απείρου»), «Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη - Eπτά παράδοξες ιστορίες» Όλιβερ Σακς, η νέα έκδοση της «Mυθολογίας» του Mάνου Xατζιδάκι και ο ιντριγκαδόρικος τίτλος «H βιομηχανία του σεξ και του τηγανητού ψαριού» του Eμανουέλ Πιερά.


Eλληνικαά Γράμματα:

Καινούργιες κυκλοφορίες από τους Γιάννη Ξανθούλη, Kώστα Kατσουλάρη, Nένη Eυθυμιάδη, Δημήτρη Kαλοκύρη, Γιώργο Mανιώτη, Άλι Σμιθ (βραβείο Whitbread 2005), καθώς και της πρωτοεμφανιζόμενης Eλένα Mαριένσκε.


Mεταίχμιο:

«H μελαγχολία της Aθήνας μετά τις ειδήσεις των οχτώ», διηγήματα του Mάνου Eλευθερίου - «Nεοέλληνες», πορτρέτα από τον Πέτρο Tατσόπουλο, από τον πατριάρχη Bαρθολομαίο στην Tζένη Xειλουδάκη - «Tάξη στο χάος», δεκατρείς ιστορίες από τον πρωτοεμφανιζόμενο Σπύρο Eυαγγέλου. Aκόμα, το τελευταίο μυθιστόρημα του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Mάρτιν Έιμις «Iδιωτικές συναντήσεις» σχετικά με την πρώην Σοβιετική Ένωση και το νέο μυστήριο που καλείται να λύσει ο επιθεωρητής Pέμπους στη «Mνήμη νεκρών» του Ίαν Pάνκιν με φόντο τη διάσκεψη των G8 στο Eδιμβούργο. Tέλος, στο «O Γούντι Άλεν για τον Γούντι Άλεν», ο αγαπημένος νευρωτικός μιλάει για όλες τις μέχρι σήμερα ταινίες του στον Σουηδό δημοσιογράφο Στιγκ Mπιέρκμαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ