Αρχειο

Μηχανικοί στην πράξη

Τους νέους Έλληνες επιστήμονες στηρίζει στην πράξη η Αλουμίνιον της Ελλάδος

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 518
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91336-205164.jpg

Είσαι νέος, έχεις τελειώσει τις σπουδές σου και αναρωτιέσαι: να μείνεις στην Ελλάδα και να ψάξεις για δουλειά ή να πάρεις το ρίσκο και να φύγεις στο εξωτερικό; Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, όπως και η φράση «τα καλύτερα μυαλά φεύγουν». Έναν από τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να στηρίξει τους νέους Έλληνες επιστήμονες, τόσο για να μπορέσουν οι ίδιοι να μείνουν και να δουλέψουν στη χώρα μας αλλά και για να τονωθεί η ελληνική οικονομία, δείχνει στην πράξη η Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Ομίλου Μυτιληναίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων με μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία. Μια ακόμη προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να είναι ηλικίας έως 28 ετών. Υπήρξαν περισσότερες από 600 αιτήσεις και τελικά επιλέχθηκαν 11 νέοι μηχανικοί, τους οποίους στις αρχές Φεβρουαρίου υποδέχθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος και η διοίκηση του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος στο εργοστάσιό της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ήταν οι επιτυχόντες του προγράμματος «Μηχανικοί στην Πράξη».

Φιλοσοφία του προγράμματος αυτού, αλλά και γενικότερα της εταιρείας, είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και η προσπάθεια για τη μείωση της νεανικής ανεργίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να αποκτήσουν προϋπηρεσία σε πρακτικό επίπεδο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι 11 νέοι μηχανικοί θα ζήσουν για 1 χρόνο μια μοναδική εμπειρία εργαζόμενοι δίπλα στους καλύτερους του κλάδου τους. Θα αμείβονται για την εργασία τους και θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε ανακαινισμένα διαμερίσματα στον πρότυπο οικισμό του εργοστασίου στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα έμμισθης απασχόλησης περιλαμβάνει διαρκή εκπαίδευση, εναλλαγή θέσεων εργασίας, coaching και συστηματική αξιολόγηση των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα αποκτήσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία, την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, στοιχεία απαραίτητα για τη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Ταυτόχρονα όμως, το στοίχημα τόσο για τους νέους μηχανικούς όσο και για τη διοίκηση της ΑτΕ, είναι μέσω της εργασίας τους και των projects που θα αναλάβουν στο εργοστάσιο, να φανεί ποιοι από αυτούς θα διακριθούν ώστε να διεκδικήσουν μία θέση στην εταιρεία και μετά από το τέλος του προγράμματος, ανάλογα και με τις ανάγκες τις επιχείρησης.

Ήδη οι 11 νέοι μηχανικοί ολοκλήρωσαν έναν πρώτο κύκλο εκπαίδευσης πρόσφατα και άρχισαν ήδη να εργάζονται στο πόστο που τους έχει ανατεθεί, με το σχεδιασμό να προβλέπει ότι θα περάσουν από δύο διαφορετικά πόστα, ένα για κάθε εξάμηνο, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί όχι μόνο στην ΑτΕ αλλά και στον Όμιλο Μυτιληναίος.

Η πρωτοβουλία «Μηχανικοί στην Πράξη» υλοποιείται στο πλαίσιο της δέσμευσης της Αλουμίνιον της Ελλάδος και του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος για την ουσιαστική στήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μας μαστίζεται από υψηλούς δείκτες ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, η ενίσχυση της απασχόλησης, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και η προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας, διαχρονικοί στόχοι των δύο οργανισμών, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και μετατρέπονται σε πάγια προτεραιότητά τους.

Η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι μια ιστορική ελληνική βιομηχανία, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα στον κλάδο της παραγωγής αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου. Αποτελεί πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας και τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοπορώντας σε τεχνογνωσία και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής σε διεθνές επίπεδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ