Αρχειο

Μικροί ανασχεδιασμοί της πόλης Παραλιακή βόλτα στη Σαντορίνη

Οι μικροί ανασχεδιασμοί δεν εφαρμόζονται μόνο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Μεσοκαλόκαιρο ταξιδεύουν στη Σαντορίνη και προτείνουν μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση σε μια όμορφη παραλιακή διαδρομή που σήμερα είναι απροσπέλαστη.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 268
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8294-19014.jpg

Ο καθηγητής συγκοινωνιολόγος του Αριστοτελείου ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ και ο συνεργάτης του συγκοινωνιολόγος ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ παρεμβαίνουν με μικρούς ανασχεδιασμούς πάνω στο ταλαιπωρημένο «σώμα» της πόλης

  Σημερινή κατάσταση

Η ενδιάμεση ζώνη που συνδέει τρεις μικρές μαρίνες (Μονόλιθος, Έξω Γιαλός, Βουρβούλος) μήκους 4,5 χλμ., στην ανατολική ακτή της Σαντορίνης, είναι σήμερα άβατη. Τα τρία λιμανάκια, διαμορφωμένα με φυσικό τρόπο και με γνήσια κυκλαδίτικη απέριττη αισθητική, θα μπορούσαν να ενωθούν λειτουργικά έτσι ώστε να αναδειχθεί παράλληλα η άβατη σήμερα ενδιάμεση ψυχαγωγική ζώνη. Η αναμόρφωση γίνεται με μία και μόνη προϋπόθεση: να μη θιγεί περιβαλλοντικά και αισθητικά η παραλία και να μην επιτραπεί με κανέναν τρόπο η προσέγγιση των αυτοκινήτων.

  Προτεινόμενη παρέμβαση

Με μια απλή, αισθητικά προσεγμένη κατασκευή δημιουργήθηκε ένα ξύλινος διάδρομος πλάτους 2 μέτρων περίπου, για ποδηλάτες και πεζούς, που διατρέχει ελαφρά υπερυψωμένος την παραλιακή ζώνη και αποκαθιστά τη δυνατότητα προσπέλασης και επικοινωνίας. Τα τρία λιμανάκια, είτε ως αλιευτικά καταφύγια είτε ως μαρίνες και προβλήτες είτε ως χώροι αναψυχής είναι πλέον επισκέψιμα. Έτσι αναδεικνύεται και η ενδιάμεση ζώνη ως χώρος βόλτας και ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα αξιοποιείται η παραλία – που μπορεί να προσφέρει την ευχαρίστηση μιας απρόβλεπτης βουτιάς, ακόμη κι αν τα κορίτσια του (μονταρισμένου) σχεδίου δεν είναι απαραιτήτως εκεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ