Αρχειο

Περικλής Τσικρικός

«Μια διαδρομή ιδιαίτερη και επιβλητική που χρήζει το σεβασμό μας»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 503
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80571-180169.jpg

Νοέμβριος... για εμάς τους δρομείς –και τους δικούς μας ανθρώπους– ταυτίζεται με τον Μαραθώνιο δρόμο. 32 χρόνια τώρα, η δοκιμασία γνωστή, τη γνωστή ώρα, στο γνωστό μέρος. Τον Νοέμβριο. Ο μήνας αυτός αναπόφευκτα πια μ’ έχει σημαδέψει διπλά. Νοέμβριο μήνα ήρθα στη ζωή, Νοέμβριο μήνα γιορτάζω με το σύνολο της δρομικής οικογένειας το ιστορικό αυτό γεγονός. Μικρό παιδί τον Νοέμβριο του 1983 γίνομαι μάρτυρας αυτού του γεγονότος στο Στάδιο. Με δέος παρακολουθώ τον τερματισμό του θείου μου. Ανάμεικτα τα συναισθήματα εντυπωσιασμού αλλά και φόβου βλέποντας την προσπάθεια των 80 περίπου κατάκοπων δρομέων. Τον Νοέμβριο του 1994 βρέθηκα μαζί με λιγοστό πλήθος των 270 δρομέων στην Αφετηρία. Ως δρομέας υψηλού αθλητισμού τότε, συμμετείχα προπονητικά με σκοπό να διανύσω μέχρι το πρώτο μισό του Αγώνα.

Στην πρώτη μου επαφή με τη διαδρομή, με τον αγώνα, δεν κατάλαβα και πολλά, καθώς ένα χρονόμετρο με όριζε... με κλείδωνε... Στα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν ελάχιστες οι φορές που βρέθηκα ως θεατής στο Καλλιμάρμαρο παρακολουθώντας τον τερματισμό των δρομέων. Έκδηλη η επιθυμία μου να αγωνιστώ, αλλά με πάντα αναβλητικό ύφος, καθώς το σώμα μου με είχε σχεδόν αφήσει. Κατάφερα τον Νοέμβριο του 2010 και μπλέχτηκα με λαχτάρα στο πολύχρωμο ποτάμι των 12.500 δρομέων απ' όλα τα μέρη του πλανήτη. Υπέρμετρα ενθουσιασμένος και ευγνώμων γι' αυτό που ζούσα, γι’ αυτή τη αλλαγή. Στον ίδιο Αγώνα, στην ίδια Διαδρομή. Από τότε και κάθε χρόνο, είμαι εκεί. Στο δεύτερο block, στην αναμέτρηση.

Σήμερα, Νοέμβριος 2014. Πιστός και χορτασμένος ξανά στη Διαδρομή. Μια διαδρομή ιδιαίτερη και επιβλητική που χρήζει το σεβασμό μας. Μια διαδρομή που δε χαρίζεται σε λάθη τακτικής και πλημμελώς γυμνασμένους δρομείς. Μια διαδρομή που μας φιλοξενεί επί 32 χρόνια. Μια διαδρομή που θα προκαλεί και θα προσελκύει όλο και περισσότερους. Μια διαδρομή που κάθε φορά φαντάζει διαφορετική. Μια διαδρομή που μας ξυπνά με ενθουσιασμό χαράματα Κυριακής. Μια διαδρομή που γέννησε μια ανάλογη προσωπική ιστορία, που μας εμπνέει και μας μεγαλώνει.

Μια διαδρομή που επινόησε τον Μαραθώνιο δρόμο, τον Κλασικό, τον Αυθεντικό, τον Ιστορικό. Τον πραγματικό μαραθώνιο δρόμο... το δύσκολο......τον Νοέμβριο... κάθε Νοέμβριο... Marathon#(BIB): 1343#Block:2#TSIKRIKOS#PERIKLIS#

*Ο Π.Τ. είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, προπονητής δρομέων μεγάλων αποστάσεων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ