Αρχειο

Κίμων Φραγκάκης

O διοργανωτής του Ladies Run

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 503
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80546-180136.jpg

Πώς ο δημοσιογράφος και ερασιτέχνης δρομέας εμπνεύστηκε το –μονίμως sold out– αγώνα αποκλειστικά για κυρίες, στο ομορφότερο ίσως σημείο της Αττικής. 

Με ρωτούν συχνά πώς μου ήρθε να διοργανώσω τον πρώτο αγώνα αποκλειστικά για γυναίκες. Καταρχάς, δεν είμαι γυναίκα. Δεν είμαι καν σπουδαίος δρομέας, ούτε πρώην αθλητής. Ξεκίνησα να τρέχω συστηματικά όταν έμαθα ότι θα γίνω πατέρας, για να κόψω το κάπνισμα. Στην αρχή, ένα-δυο χιλιόμετρα με τη γλώσσα κρεμασμένη και την καρδιά να χτυπά σαν ταμπούρλο αλλά σύντομα όλο και περισσότερο, όλο και μακρύτερα, ώσπου έφτασα να κάνω τον μαραθώνιο, 42.195 μέτρα. Η προετοιμασία για το μαραθώνιο ήταν ίσως η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου σε συνδυασμό με τη νέα μου οικογένεια. Δεν ήταν μονάχα η ευεξία που μου χάριζε η άθληση αλλά μια τρομερή διαύγεια σκέψης που ένιωθα για πρώτη φορά, εγώ που πάντοτε τα έβλεπα πολύπλοκα και υπεραναλυτικά, ίσως και καχύποπτα, και ήμουν της σχολής «όσα δεν πιάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». 

image

Όπως πολλοί που αλλάζουν τρόπο ζωής, έτσι κι εγώ κατελήφθην από μια ιεραποστολική διάθεση να προσυλητίσω και τους γύρω μου στο δρομικό «τριπάκι». Μια μέρα που έτρεχα στις Σπέτσες, σκέφτηκα ότι στο «πριγκιπάτο» του Αργοσαρωνικού θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ο πρώτος lifestyle αγώνας στην Ελλάδα. Έτσι εμπνεύστηκα, σχεδίασα και συνδιοργάνωσα τον πρώτο Spetses Mini Marathon το 2011.

Αναζητώντας το επόμενο βήμα, θυμήθηκα το φοιτητικό μου πέρασμα από τη Γαλλία. Όταν ζούσα στο Παρίσι και σύχναζα στα καφέ φουμάροντας, είχα ως μοναδική γυμναστική να ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες στα παλιά κτίρια που δεν έχουν ασανσέρ. Τότε δεν έτρεχα ούτε 100 μέτρα, μου είχε κινήσει όμως την περιέργεια ο πιο δημοφιλής γυναικείος αγώνας δρόμου στη χώρα που διοργανώνεται από έναν άντρα, τον Patrick Aknin. Ονομάζεται «La Parisienne» και ξεκίνησε το 1997 με 1.500 συμμετοχές. Φέτος είδα ότι ξεπέρασε τις 35.000 δρομείς.

image

Δεν είχα ξεχάσει το όραμα του Πατρίκ και τώρα ήταν η ευκαιρία να κάνω κάτι διαφορετικό, με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Οι γυναίκες πάντοτε με ενέπνεαν –τις θεωρώ  ανώτερη μορφή ζωής– και έχω πολλές φίλες που τρέχουν συστηματικά ή είναι και πρωταθλήτριες του στίβου. Έκανα την αρχή με το blog www.ladiesrun.gr που φιλοξενούσε τις συνεντεύξεις των πιο επιδραστικών Ελληνίδων δρομέων, είτε αυτές είναι επαγγελματίες ή ερασιτέχνες με άποψη, στιλ και πάθος για το τρέξιμο. Γρήγορα δημιουργήθηκε μια online κοινότητα που εξαπλώθηκε και χάρη στο www.facebook.com/LadiesRunGreece. Ο αγώνας που ανακοινώσαμε ήταν η φυσική συνέχεια. 

Είχα τη μεγάλη τύχη στην πρώτη μου συνάντηση με τον Λευτέρη Βαρέλη, PR & Marketing manager του Αστέρα Βουλιαγμένης που φιλοξενεί το event, να αγκαλιάσει χωρίς δεύτερη σκέψη την «τρελή» ιδέα μου. Τον ευχαριστώ από καρδιάς, όπως και όλη τη διοίκηση και το προσωπικό του μυθικού αυτού συγκροτήματος. Έκτοτε ο Ladies Run είναι sold out κάθε χρόνο, τον στηρίζουν οι σοβαρότεροι χορηγοί και τον τιμούν συστηματικά οι κορυφαίες πρωταθλήτριες του στίβου. Προπαντός, εκπληρώνει τον κοινωνικό του ρόλο αφού έχουμε προσφέρει από το 2012 πάνω από 10.000 ευρώ σε μετρητά για την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, για ιατρικά μηχανήματα στους Γιατρούς του Κόσμου και για μηχανές ραπτικής στον ξενώνα κακοποιημενων γυναικών ΦΟΙΒΗ μέσω του σωματείου ΔΕΣΜΟΣ. 

image

Το Ladies Run δεν είναι άλλος ένας αγώνας δρόμου. Είναι ένα «κίνημα» ομορφιάς και αισιοδοξίας κόντρα στην κατήφεια της εποχής. Έχουμε ήδη βάλει την πολύχρωμη πινελιά μας ώστε να γίνει trendy ο μαζικός αθλητισμός. Ναι, δεν μας ενοχλεί που είναι «της μόδας» το τρέξιμο. Είναι μια υγιής τάση. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια όσοι έτρεχαν μεγάλες αποστάσεις –σχεδόν αποκλειστικά άνδρες– θεωρούνταν γραφικοί. 

Έχω προσχωρήσει στην άποψη που πρεσβεύει ότι είμαστε γεννημένοι για να τρέχουμε, τόσο οι ladies όσο και… οι gentlemen. Ότι εξελιχθήκαμε και επιβιώσαμε σαν ανθρώπινο είδος τρέχοντας, για να κυνηγήσουμε την τροφή μας ή για να μη γίνουμε εμείς τροφή για κάποιο μεγαλύτερο ζώο. Και ότι μετά από μερικές γενιές καθιστικής ζωής μπροστά σε τιμόνια και οθόνες, όλο και περισσότεροι προσπαθούμε, τρέχοντας στον ελεύθερο χρόνο μας, να ξαναβρούμε το πεπρωμένο μας. H τάση δεν πρόκειται να αναστραφεί. www.ladiesrun.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ