Αρχειο

Θεσσαλονίκη: Σιγά μην κλάψω!

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

59266-137646.jpg
Soul Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
72169-145298.jpg

Γιάννης Αγγελάκας live

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής, ο Γιάννης Αγγελάκας. Από τις “Τρύπες” μέχρι το τελευταίο βιβλίο cd του με τίτλο "Ή γελαστή ανηφόρα", ο Γιάννης Αγγελάκας μας ταξιδεύει κάθε φορά μέσα από ολόκληρο το φάσμα της ιδιαίτερης δημιουργικής του ικανότητας. Μία ξεχωριστή μίξη τραγουδιών από το παρελθόν το παρόν και το μέλλον, που ορίζουν το εδώ και τώρα του καθένα μας, δίνουν χαρακτήρα στις ζωντανές εμφανίσεις του. Μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα στη σκηνή θα βρίσκεται η πιστή παρέα του τα τελευταία χρόνια, ο Ντίνος Σαδίκης στο μπαγλαμά και το τραγούδι, ο Χρήστος Χαρμπίλας στα ηλεκτρονικά και τα κρουστά, ο Τίτος Καργιωτάκης στην κονσόλα του ήχου, τα πλήκτρα και την ηλεκτρική κιθάρα και ο Στάθης Αραμπατζής στην κιθάρα.

Info: Πέμπτη 10 Ιουλίου, στο Fix Factory of Sound (26ης Οκτωβρίου 15, εντός Fix). Για περαιτέρω πληροφορίες – διευκρινίσεις: Αλέξανδρος Σαλαμές, Τηλέφωνο: 6970034210


n

Αναβάσεις στο βουνό των θεών, Frederic Boissonnas – Αρχείο ΜΦΘ

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ολύμπου, παρουσιάζοντας την έκθεση «Αναβάσεις στο βουνό των θεών. Frederic Boissonnas-Αρχείο ΜΦΘ», σε συνδιοργάνωση με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Ελβετία μαζί με την Αυστρία και τη Γερμανία αποτελούν τις τιμώμενες χώρες του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου. Ένθερμος φιλέλληνας, αεικίνητος περιηγητής, έμπειρος ταξιδευτής, λάτρης του αλπινισμού αλλά και του φυσικού τοπίου της χώρας μας, ο Ελβετός φωτογράφος Frederic Boissonnas (1858-1946) πρωτοέρχεται στην Ελλάδα το 1903 και για τρεις δεκαετίες αργότερα περιηγείται και φωτογραφίζει τον ελλαδικό χώρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Στα ταξίδια του αυτά, όχι μόνο δεν παραλείπει να επισκεφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές τον Όλυμπο και να ανεβεί στην ψηλότερη κορυφή του, αλλά φωτογραφίζει πολύ το ξεχωριστό αυτό τοπίο του βουνού των θεών (1913, 1921, 1927). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει επίμονα στη συνέχεια να προχωρήσει το σχέδιο της δημιουργίας ενός Εθνικού Πάρκου (L’ Olympe, Parc National de la Grèce), μέσα και από την προβολή σε Ευρώπη και ΗΠΑ των φωτογραφιών που ο ίδιος τράβηξε στον Όλυμπο και αποτυπώνουν τη μοναδική ομορφιά του. Ως αποτέλεσμα από αυτά τα ταξίδια του πάντως, έχουμε σήμερα μια μοναδική παρακαταθήκη με περισσότερες από 300 λήψεις για την περιοχή του Ολύμπου. Η έκθεση αυτή, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τέτοιον τρόπο, περιλαμβάνει μια επιλογή 150 φωτογραφιών (facsimile), καθώς και άλλο πρωτότυπο υλικό (επιστολές, βιβλία και άλλα αντικείμενα) από το αρχείο του Boissonnas που σχετίζεται με τα ταξίδια στον Όλυμπο.

Info: Έως το Σεπτέμβριο, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου (κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο Δίου, αίθουσα Κλειώ). Παραγωγή: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Γενική επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης. Σύμβουλος έκθεσης: Γιάννης Κυρίτσης. Στο πλαίσιο της ενότητας της PhotoBiennale «Εκθέσεις ταξιδεύουν».


n

Godspell

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «πλημμυρίζει» το Λιμάνι Θεσσαλονίκης με μουσική, χορό, ενέργεια και συναίσθημα, παρουσιάζοντας το μιούζικαλ “Godspell”, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη. Αν και η αρχική σύλληψη του έργου ήδη το τοποθετεί στη σύγχρονη εποχή (στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70), με τη νέα αυτή διασκευή βρισκόμαστε στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Η υποκρισία και η αλαζονεία της εξουσίας, η βραδυκίνητη δικαιοσύνη, η άνιση συσσώρευση του πλούτου, τα χρέη, οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία, όλα βρίσκουν τα αντίστοιχά τους στην Ελλάδα του σήμερα. Και τα διαχρονικά μηνύματα των παραβολών, τόσο επίκαιρα σήμερα, αφού διδάσκουν, μεταξύ άλλων, την αγάπη για τον πλησίον, γίνονται πράξη επί σκηνής καθώς οι χαρακτήρες του έργου (που αντιστοιχούν στον Χριστό και τους μαθητές του) συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης που παραπέμπουν σε αντίστοιχες κοινότητες που προέκυψαν στη χώρα μας κατά την διάρκεια της κρίσης, παροτρύνοντας τους θεατές να κορυφώσουν αυτήν την προσπάθεια.

Ταυτότητα της παράστασης: Προσαρμογή: Ξένια Γεωργοπούλου, Γιώργος Κιουρτσίδης, Ρούλα Αγγελίδου, Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης, Σκηνικά-κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας, Προσαρμογή Τραγουδιών: Ξένια Γεωργοπούλου,

Ενορχήστρωση: Κώστας Τζούνης, Χορογραφία: Μαριάνθη Ψωματάκη, Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου, Οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνα Ματζίρη. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Λουκία Βασιλείου, Στελλίνα Βογιατζή, Χρύσα Ζαφειριάδου, Δάφνη Κιουρτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Μιχάλης Σιώνας, Κική Στρατάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης. Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Νίκος Βαφείδης (ντραμς), Τάσος Κορκόβελος (πλήκτρα), Πέτρος Λαγόντζος (κιθάρα), Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), Κώστας Τζούνης (μπάσο).

Info: Στον ΟΛΘ (Προβλήτα Α΄), από την Τετάρτη 9 έως την Κυριακή 13 Ιουλίου. Από τις 20 έως τις 23 Αυγούστου θα ανέβει στη Μονή Λαζαριστών / Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2014. Στις 28 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Μερκούρεια 2014. Ώρα έναρξης: 21.30. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Σπουδαστές που εμπίπτουν στο πλαίσιο του Σύμφωνου Συνεργασίας που υπέγραψε το ΚΘΒΕ με το Υπουργείο Παιδείας: 8€. Τηλ. πληροφοριών: 2315 200200.


n

Το ποτήρι

Ομαδική έκθεση εικαστικών με θέμα «Το ποτήρι» φιλοξενείται στο Container Art Cafe. Συμμετέχουν οι Καλλιτέχνες: Κ. Δούνια, Ά. Καράνος, C. Luigi, Τ. Μακρή, Ε. Μωυσίδου, K.Παυλικιάνη, Φ.Ολσέφσκι, Σ. Σιδηροπούλου, Έ. Σκυργιάννη, N.Tσιαπάρας, A. Φωτιάδου, Δ.Χονδρού. Επιμέλεια έκθεσης: Παπαδόπουλος Άρης.

Info: Έως τις 31 Αυγούστου στο Container Art Cafe (Αγν. Στρατιώτου-Φιλίππου 37, Αρχαία Αγορά).


n

Tango In Red Major

Ο χορευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης, Gustavo Russo με την παρτενέρ του Samantha Garcia και άλλους 14 χορευτές - μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες, η Χλόη και ο Διονύσης - θα παρουσιάσουν ένα εκρηκτικό show, πολύ περισσότερο από ένα απλό show χορού Τάνγκο, δίνοντας έτσι, μια νέα οπτική για το τι μπορεί να μεταδοθεί στον κόσμο μέσω αυτού του χορού. O Gustavo Russo έχει μελετήσει την τέχνη του αργεντίνικου τάνγκο από την ηλικία των 16. Στην ηλικία των 18 αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο ελπιδοφόρα ταλέντα στον κόσμο ενώ έκτοτε έχει επιτύχει μια αξιέπαινη διεθνή καριέρα συμμετέχοντας στα πιο tango shows, films και τηλεοπτικά προγράμματα.

Info: Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στη Μονή Λαζαριστών. Οι πόρτες για το κοινό ανοίγουν στις 21.00. Γενική είσοδος: 15€. Φοιτητές και άνεργοι -με την επίδειξη της ταυτότητας: 12€ (ειδική τιμή γενικής εισόδου). Πλατεία καθήμενων (καρέκλες) Προπώληση 20€. Είσοδος 25€. VIP Πλατεία (περιορισμένος αριθμός μπροστά στη σκηνή): 30€.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ