Αρχειο

Οι καλλιτέχνες αντεπιτίθενται: Η αυλή των θαυμάτων

Μια νέα καλλιτεχνική αυλή για όλη την πόλη

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 270
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7197-16394.jpg

Από το μπαλκόνι του TAF κοιτάω τους Αθηναίους που χαζεύουν τους άλλους Αθηναίους δίπλα τους. Απολαμβάνουν τα ποτά τους σε μια αυλή με πελώρια δέντρα και φωτεινές γιρλάντες στις φυλλωσιές τους, ενώ οι ήχοι μια απαλής jazz επιδρούν καταλυτικά στην ατμόσφαιρα.

Η παραπάνω εικόνα επαναλαμβάνεται καθημερινά τους τελευταίους τέσσερις μήνες που το TAF  βρήκε τη στέγη του στη Νορμανδού, αυτό το στενάκι με τα παλαιοπωλεία χαμηλά στην Ερμού στο Μοναστηράκι. Το επιβλητικό οθωνικό κτίσμα του 1850 το ακολουθεί η φήμη πως αρχικώς χρησίμευσε ως μπουντρούμι του βασιλιά. Έναν αιώνα αργότερα πάντως τα κτίρια είχαν γίνει τρία και αποτελούσαν την εστία για 14 φτωχές οικογένειες. Αυτά μέχρι το 1965, όπου η καθημερινότητα στα δωμάτια των 10 τ.μ. έμοιαζε πολύ με ό,τι περιέγραφε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στην «Αυλή των θαυμάτων» του. Το 1970 σειρά πήραν τα εργαστήρια ραδιοφώνων και κορνίζας και χρόνια αργότερα ήρθε η ώρα της εγκατάλειψης.  Σήμερα είναι η καλλιτεχνική αυλή ολόκληρης της πόλης. Στα 140 τετραγωνικά του βασικού κτιρίου… «άνθρωποι που φοβούνται και με το δίκιο τους τη σύγχρονη τέχνη μπαίνουν με το ποτό τους και χαζεύουν τα έργα. Ύστερα βγαίνουν έξω και κάθονται σε μια ανέπαφη, αθηναϊκή αυλή». Οι εικαστικοί, επιμελητές και συνεργάτες Χαράλαμπος Δαρμάτης και Γιώργος Γεωργακόπουλος (το πρόσωπο πίσω από την Cheap Art) θυμούνται: «Μπήκαμε μέσα από ένα σκοτεινό και βρόμικο διάδρομο και το πρώτο που αντικρίσαμε ήταν ένας ψηλός άγαρμπος τοίχος από νοβοπάν στη μέση της αυλής. Είναι σα να μας τράβηξε ο χώρος εδώ. Τον βρήκαμε συμπτωματικά  και ακαριαία γεννήθηκε το όραμα για τη λειτουργία του. Επί δύο χρόνια συζητούσαμε για τα πάντα. Δεν θέλαμε να αλλοιώσουμε καθόλου το χαρακτήρα του. Δεν βγάλαμε ούτε τα καρφιά στην είσοδο πάνω στα οποία οι παλαιοπώλες κρεμάνε την πραμάτεια τους – ένα καθημερινό τελετουργικό που κρατάει χρόνια. Όσο για τη λειτουργία του The Art Foundation  θέλουμε να είναι ζωντανή και ευέλικτη, να περιλαμβάνει εκτός από τις εκθέσεις και τη  μόδα, τα live, το θέατρο… Το μοντέλο που μας αρέσει είναι “Κοινωνιολογία & Τέχνη” ή αλλιώς “Τέχνη & Μπίρα”. Να έρχεται κάποιος εδώ για να κουτσομπολέψει με αφορμή την έκθεση, άλλωστε το κουτσομπολιό είναι μέρος της τέχνης. Εκθέτουν όσοι έχουν μια ενδιαφέρουσα δουλειά να δείξουν, δηλαδή και ο γνωστός καλλιτέχνης και ο πιτσιρικάς με τη φρέσκια ματιά». Και το χειμώνα; «Θα φτιαχτεί  ένα στέγαστρο με φιλικά στο περιβάλλον υλικά από ατσάλι και συνθετικές ίνες. Μέσα θα φροντίσουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε».

Ιnfo:

Μέχρι τις 15/9 στην υπέροχη αυλή του TAF μπορείς να δεις τη θεατρική παράσταση «Η καταπληκτική περίπτωση της νυχτερίδας» από την ομάδα νέων δημιουργών «Χωρίς Αλεξίπτωτο» άθε βράδυ στις 20.00, είσοδος € 10) και από τις 22/9 δύο μεγάλες εκθέσεις στο πλαίσιο του μήνα φωτογραφίας, την ομαδική “Other world’s souvenirs” και αυτή των (πατέρα και υιού) Στέλιου και Βασίλη Σκοπελίτη.

Νορμανδού 5, 210 3238.757

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ